2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program – 700 millió forint tehetséggondozásra

2009. október 20.
A Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program a közel 700 millió forintot biztosít a magyar tehetséggondozásra. Az Európai Uniós pályázati támogatást a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége nyerte el – számolt be Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden az Apáczai Csere János Gimnáziumban a programot ismertető sajtótájékoztatón.

Fotó: Gordon Eszter
 
"Szabadon szolgál a szellem" – az Eötvös Collégium jelmondatával kezdte beszédét Hiller István, majd így folytatta: "a Magyar Géniusz Program a magyar tehetséggondozás évszázados hagyományait, a Trefort Ágoston, Eötvös Loránd nevével fémjelzett hagyományokat eleveníti fel, és folytatja a 21. század kihívásainak megfelelően."
"A Magyar Géniusz Program összefogja a már működő tehetséggondozó programokat és a tehetséggondozásban résztvevő szakembereket. Összefogja és segíti a legfiatalabb, a pályakezdő és felnőtt tehetségeket." – hangsúlyozta a tárca vezetője.
Hiller István arról is beszélt, hogy a Magyar Géniusz egyrészt elősegíti, hogy minél több tehetséges magyar fiatal jusson el külföldre, nemzetközileg elismert intézményekben, kutatóközpontokban tanuljon, másrészt hozzájárul ahhoz, hogy az ott megszerzett tudást és tapasztalatot hazánkban hasznosítsák és kamatoztassák.
Emellett Magyarországra csábít nemzetközileg elismert tudósokat, kutatókat, hogy legalább egy éven át tanítsák a diákokat, és kutassanak a tehetségekkel. Külön hangsúlyt fektet a program a nők tudományos karrierjének elősegítésére – tette hozzá a szakminiszter.
 
Bajnai Gordon miniszterelnök köszöntőjében arról beszélt, hogy aki a gazdasági válságon túlra tekint, és a jövőre tervez, annak első helyen a tehetséggondozásba kell fektetnie. Magyarország számára is a tehetséggondozás jelenti a kiutat és a sikeres jövőt. A miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy a magyar állami és civil szféra együttműködése a tehetséggondozás területén példaértékű Magyarországon, sőt még az Európai Unióban is.
 
Az Európai Unió forrásaira támaszkodó, közel 700 millió forintos pályázati támogatást a három évvel ezelőtt alakult Nemzeti Tehetségsegítő Tanács jogi képviseletét ellátó Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (mint projektgazda) nyerte el. A kétéves program révén lehetőség nyílik a tehetségsegítők országos képzésére. A program célcsoportja az 5-35 év közötti tehetségek segítőinek a köre: több ezer tanár, óvónő, civil önkéntes és szülő felkészítését vállalják a szakemberek. A program növeli a tehetségsegítés regionális központjainak számát, és összehangolja működésüket. A Tehetségpontok hatékony segítséget nyújtanak az érdeklődő fiataloknak, folyamatos kapcsolatot tartanak a tehetséges fiatalokkal, pedagógusaikkal, a civil szervezetekkel és az állami szférával is. A program szakmai vezetője szerint a képzések és a program hálózatszervező tevékenysége mintegy húszezer tehetséges diákot érint majd.
 
 
A nyitó sajtóesemény helyszíne egy országosan ismert Tehetségpont, a tehetségsegítésben több szempontból (nemzetközi diákolimpiákon való részvétel, országos tanulmányi versenyek, hátrányos helyzetűek felkutatása és felkarolása stb.) vezető szerepet játszó intézmény, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziuma volt. A sajtótájékoztatón a házigazda mellett egy másik sikeres Tehetségpont, a Tudor Alapítvány is bemutatkozott.
 
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok