2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar e-Twinning győztes

2009. február 19.
Magyar közreműködéssel létrejött projekt nyerte el a 2007/2008-es tanév legjobb eTwinning-projektje címet a 16-19 évesek korcsoportjában. A nyertesek meghívást kaptak a görögországi eTwinning Táborba.
Az Európa-szerte mintegy 50 000 regisztrált felhasználóval és egyre több résztvevő tanárral működő eTwinning hálózat bizonyítja, hogy az érintettek új utakat térképeznek fel a tanítás és a tanulás fejlesztése, valamint megújítása terén. A konferencia idei ülésén, melyet február 13-15. között rendeztek meg Prágában, az Európai Bizottság díjakkal jutalmazta a kimagasló iskolai eTwinning projekteket.

A konferencia előestéjén Jan Figel, az oktatás, a képzés, a kultúra és az ifjúság területéért felelős EU biztos a következő magyarázatot adta az eTwinning 2009-ben játszott fontos szerepére: "2009 az innováció és a kreativitás éve, így különösen alkalmas arra, hogy megünnepeljük az eTwinning program, mint az oktatásban megnyilvánuló kreativitás egyre növekvő sikerét. Támogatnunk kell az oktatásban jelentkező innovatív megközelítéseket, hogy javíthassuk Európa iskolarendszereinek minőségét és hatékonyságát, és segítsük a fiatal európaiakat felkészülni a jövő társadalmára és gazdasági rendszerére."

A konferencia csúcspontja az a díjátadó ünnepség volt, amely során a 2007/2008-es tanév legjobb eTwinning-projektjei átvehették a nekik járó elismerést. Öt kategóriában került sor díjátadásra, ezek közül három életkor szerinti (4-11, 12-15, 16-19 évesek korcsoportja), egy ismereti terület szerint (matematika és természettudományok), míg az ötödik kategória, melynek különdíját a francia soros elnökség szponzorálja, a francia nyelvhasználat legjobb projektjének szól.

A magyar részvétellel létrejött projekt a 16-19 évesek kategóriájában bizonyult a legjobbnak. A The Pizza Business Across Europe elnevezésű projektben hazánkból Margittay Lívia, a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanára és csapata dolgozott együtt a külföldi partnerekkel. A munka két részből állt. Először azt vizsgálták, hogy az elmúlt ötven évben hogyan változtak étkezési szokásaink, illetve miként alakult át ételeink ízvilága. A második fázisban a diákok beindították saját virtuális vállalkozásukat.
A projektről további információkat az alábbi weblapokon talál:
A zsűri az értékelésnél elmondta: a projekt kétség kívül nagy hatást gyakorolt mind a résztvevő, mind az eTwinning közösségre. A diákok feladatainak nagy része gyakorlati munkával járt, így megismerhették a projekt folyamatát az ötleteléstől egészen a tényleges megvalósításig. A gyakorlatias oktatás egy újfajta szemléletmód, ami ebben az esetben jelesre vizsgázott.

A többi kategória nyertes projektjei:
A zsűri tagjai több mint 500 beérkező projektet értékeltek innovatív jellege, tananyagba való beilleszthetősége, az együttműködésre ösztönző hatása, az információtechnológiai és kommunikációs eszközök kreatív használata alapján.

A nyertesek az áprilisi, Görögországban tartandó eTwinning Táborba kaptak meghívást, kivéve a francia kategória győzteseit, őket franciaországi tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazták.

Az eTwinning programmal kapcsolatos információk az alábbi honlapokon érhetőek el:
(Educatio Kht.)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok