2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tájékoztató a nemzetiségi nyelv és irodalom, kisebbségi népismereti, valamint a kisebbségi nyelvű közismereti tankönyvek és munkafüzetek 2009. évi tanulói térítési díjáról és előállítási költségéről

2009. február 19.
A Magyar Köztársaság 2009. évi költségvetéséről szóló 2008. évi CII. törvény 5. számú mellékletének 6. pontja alapján kiadott, a nemzetiségi nevelési, oktatási feladatokhoz nyújtott kiegészítő támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának és elszámolásának rendjéről szóló .../2009. (....)* OKM rendelet 2. §-a rendelkezik a nemzetiségi oktatás tankönyvei beszerzésének támogatásáról. E § (4) bekezdése szerint "A munkatankönyveket és munkafüzeteket a tanulók a közleményben megállapított térítési díjért megvásárolják. Munkatankönyveknél és munkafüzeteknél a támogatás mértéke a 2009/2010. tanévi tankönyvjegyzéken, illetve a közleményben szereplő előállítási költségnek a közleményben megállapított térítési díjjal csökkentett összege. A tankönyvjegyzéken jelenleg nem szereplő munkatankönyveknél és munkafüzeteknél a támogatás mértéke a közleményben meghatározott előállítási költségnek a térítési díjjal csökkentett összege."

Fentiekkel összhangban az oktatási és kulturális miniszter a tankönyvjegyzéken szereplő, a nemzetiségi nyelv és irodalom, kisebbségi népismereti, valamint a kisebbségi nyelvű egyéb közismereti munkatankönyveknek és munkafüzeteknek a tanulók által fizetendő térítési díját a 2009/2010. tanévben - a 2009. évi nemzetiségi tankönyvek árkorlátjának figyelembe vételével - e közlemény 1. számú melléklete szerint állapítja meg. A tankönyvjegyzéken szereplő tankönyveket és azok előállítási költségét a 2. számú melléklet tartalmazza.

A tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet 24. § (3) szerint: "A nemzeti és etnikai kisebbségi iskolai nevelésben és oktatásban - az e rendelet rendelkezései alapján lefolytatott eljárásban tankönyvvé nyilvánított könyvekhez hasonlóan - tankönyvként alkalmazandók azok a könyvek, amelyek 2001-ben szerepeltek a segédkönyvek jegyzékében, feltéve, hogy az adott tantárgyhoz 2001. augusztus 1-jét követően nem hagytak jóvá tankönyvet." Ezen tankönyvek térítési díja és előállítási költsége a 3. számú melléklet szerint kerül megállapításra.

A várhatóan 2009-ben megjelenő tankönyveknek a térítési díját, valamint a munkafüzeteknek a tanulók által fizetendő térítési díját és előállítási költéségét a 4. számú melléklet tartalmazza.

Hiller István

* A rendelet kihirdetés alatt áll. Az ennek alapján igényelhető nemzetiségi tankönyvekről szóló miniszteri tájékoztató előzetes közzétételét az indokolja, hogy az iskoláknak 2009. február 28-ig kell e tankönyveket is megrendelniük.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok