2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felhívás a nevelési-oktatási intézmények vezetői számára a hideg időjárással összefüggő balesetek, tragédiák megelőzésére

2009. február 13.
Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!

Magyarországon az utóbbi hónapban a hideg időjárással is összefüggő balesetek, sajnálatos egyéni tragédiák miatt fontosnak tartjuk ráirányítani a figyelmet arra, hogy több egymásra figyelésre lehet szükség az iskolai- és lakóközösségekben annak érdekében, hogy a téli hidegben elkerülhessék embertársaink a csúszós utakon történt baleseteket követő súlyos kihűlést, vagy a kihűlést követő halált a közterületeken, vagy akár az otthonokban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr kezdeményezésére ma már az energia-szolgáltatóknak kötelessége előre jelezni az illetékes polgármesteri hivatal jegyzőjének, ha valamilyen oknál fogva kikapcsolják az áramot, elzárják a gázt, vizet. Az intézkedés ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy a fával, szénnel fűtő emberekre is ilyen irányú figyelmet fordítsunk, ezért a társadalom minden egyes tagjának megnő a felelőssége a hideg időjárás alatt az embertársai iránt.

Az iskolákba, kollégiumokba járó diákok például a napi közlekedés során sokszor észrevesznek olyan apró, de az életet veszélyeztető okokkal kapcsolatos jeleket, részleteket, amelyek felett a felnőttek esetleg átsiklanak. Természetesen a hideg idő elmúltával is szükség lehet olyan jelzésre, amely felhívja az illetékesek figyelmét valamely veszélyhelyzetre.

Az iskolák, a kollégiumok akkor lehetnek eredményesek, ha szoros kapcsolatot alakítanak ki a helyi közösséggel, a helyi lakossággal. Az iskolai, a kollégiumi nevelés fontos célja azoknak a képességeknek a kialakítása, amely fogékonnyá teszi a tanulókat mások gondjainak felismerésére, a humanitárius segítségnyújtásra.

Mindenképen indokolt, hogy a közoktatási intézmények dolgozói, az iskolák és a kollégiumok tanulói felismerjék, mikor van szükség önzetlen segítségre. Szükség esetén legyenek kezdeményezők, közreműködők.

OKM közoktatási szakterület
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok