2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OKM: egy hónapon belül javaslatok az iskolai erőszak kezelésére

2009. február 17.
Az oktatási tárca egy hónapon belül nyilvánosságra hozza az iskolai erőszak kezelésére megfogalmazott javaslatait, a minisztérium államtitkára elképzelhetőnek tartja a jelenlegi jogi szabályozás további szigorítását is. Arató Gergely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) nyílt levelére reagálva mondta ezt kedden az MTI-nek.
A Pedagógusok Szakszervezete az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) vezetőjéhez intézett nyílt levelében haladéktalan intézkedéseket sürgetett az iskolai erőszak megállítására. A PSZ elnöke egy újabb, a közelmúltban Mándokon történt tanárverés után fogalmazta meg a levelet, amelyet a szervezet honlapján tettek közzé.

A szabolcsi Mándokon február első hetében bántalmazott egy 38 éves asszony és 18 éves lánya egy fiatal tanárnőt, aki könnyű sérüléseket szenvedett. Az anya és lánya azért támadt a 26 éves tanárnőre szerda délután, mert a pedagógus állítólag koszosnak nevezte az asszony általános iskolába járó másik lánygyermekét és nem engedte, hogy fellépjen a farsangon. A rendőrség közlése szerint a könnyű sérülést szenvedett napközis tanárnő elmondása szerint ugyanakkor mindössze arra kérte az osztályába tartozó tanulót, hogy fogja össze a haját.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke a dokumentumban azt írja, hogy haladéktalan, hathatós intézkedést várnak, azt, hogy a miniszter és minisztertársai a rendelkezésükre álló minden eszköz segítségével állítsák meg az egyre növekvő iskolai erőszakot. Az érdekvédelmi tömörülés elnöke rámutatott: az oktatás színvonalának emelése, az iskolázottság "bázisának" szélesítése nem történhet pedagógusok nélkül. "Olyan pedagógusok nélkül, akik nem félnek bemenni az osztályba tanítani, nevelni, követelni a tudást, a tisztességes magatartást, s abban hisznek, hogy munkájukért megbecsülés, elismerés és ha szükséges, védelem jár" - fogalmazott Galló Istvánné.

Arató Gergely azt mondta: egyetértenek a Pedagógusok Szakszervezetével abban, hogy az iskolák körül megjelenő erőszak, a tanárokat, pedagógusokat ért támadások aggasztóak és tűrhetetlenek. Ezért hatékony lépésekre és olyan összefogásra van szükség, amelyben a kormány, a az intézmények és civil szervezetek egyaránt részt vesznek - mondta.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ez a törvényi szabályozás szigorítását is jelentheti-e, úgy válaszolt, akár igen.

Át kell tekinteni a pedagógusokat védő jogrendszert. A pedagógus ma is közfeladatokat ellátó személy, s ez azt jelenti, hogy az ellene elkövetett erőszakos cselekmények, kiemelt súlyúnak számítanak, azonban ez mégsem eléggé visszatartó erő - fogalmazott Arató Gergely.

Kifejtette: az igazságügyi tárcával közösen olyan összehangolt megoldásokat szeretnének találni, amelyek visszatartó erőt és adott esetben hatékonyabb segítséget jelentenek a megelőzésben. Ebbe beletartoznak a pedagógiai módszerek mellett, a büntetőjogi eszközök, a bűnmegelőzési és egyéb civil szervezetekkel való fokozott együttműködés, s akár a közoktatási törvény módosítása is.

Azt szeretnénk, ha a javaslatok kialakításában és végrehajtásában a pedagógus-szakszervezetek is partnerek lennének. A javaslatokat egy hónapon belül ismertetjük - jegyezte meg Arató Gergely.

A tárca azt is látja, hogy további határozottabb védelemre van szükségük a pedagógusoknak - jelentette ki.

A PSZ elnöksége egyébként, a nyílt levél megfogalmazása mellett, úgy döntött, hogy levélben fordulnak a parlamenti pártokhoz, országgyűlési képviselőkhöz, az országgyűlés elnökéhez, s kezdeményezik, hogy szülessen országgyűlési nyilatkozat a kérdésben, illetve megfelelő törvények módosításával teremtsenek hatékonyabb jogi védelmet a pedagógusok számára.

Javasolják továbbá megyei akciók, például fáklyás felvonulások szervezését, valamint azt, hogy a területi szervezetek kezdeményezzék, a megyei önkormányzatok is tűzzék napirendre a problémát.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok