2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Projektgyűjtemény a nem szakrendszerű oktatás kerettantervének iskolai megvalósításához

2009. április 7.
Az 1993. évi LXXIX. törvény 8. § (3) bekezdése szerint az iskolai oktatás alapozó szakaszában (5-6. évfolyam) a kötelező és nem kötelező tanórai foglalkozás időkeretének huszonöt-ötven százalékában nem szakrendszerű oktatás folyik. A nem szakrendszerű oktatásban a Nemzeti alaptantervben meghatározott kulcskompetenciák fejlesztése az alapvető, az egész folyamatot meghatározó feladat.
A NAT szerint nem szakrendszerű oktatás keretében nem szükséges a javasolt iskolai tudás tantárgyak szerinti tagolása, az elsajátítás az adott időkeret vonatkozásában a szokásos (pl. az OKM által kiadott kerettantervben rögzített) tantárgyi szerkezet helyett más tartalmi szerkezetben is megszervezhető. A 2007-ben a nem szakrendszerű oktatás alapozó szakaszához elkészült OKM nem szakrendszerű oktatás kerettanterve olyan ajánlásokat tartalmaz, amelyek segítségével az iskolák a törvényben meghatározottaknak megfelelően és annak szellemében módosíthatják helyi tanterveiket.

A tárca a projektgyűjteménnyel segíteni kívánja az OKM nem szakrendszerű oktatás kerettanterv iskolai megvalósítását, további segítséget nyújt 15 projekt révén, amelyek mindegyike a nem szakrendszerű oktatás kerettantervének TKT témaköréhez, vagy valamely témához ad egy lehetséges tanulásszervezési javaslatot.

Minden projekt fedőlapján feltüntettük, hogy az adott projekt melyik TKT melyik témaköréhez, témájához kapcsolódik. A projektek egységes szerkezetben készültek. Minden projekt bevezető része feltünteti a megvalósításához szükséges időtartamot, a projekt célját, a kulcsfogalmakat, a projekt megvalósításához szükséges együttműködő partnereket, a felhasználható szakirodalmi forrásokat és ajánlásokat, javaslatokat fogalmaz meg az előkészítő, illetve a szervezőmunkához. A projektekben a ráhangoló szakaszt a feldolgozás követi, és minden projekt értékeléssel zárul. A projektleírások tartalmazzák a megvalósításhoz szükséges lépéseket, tevékenységeket, a munkaformákat, módszereket és a feltételeket, eszközöket. A projektleírás az ajánlott tevékenységekhez rendelten feltünteti a NAT-kapcsolódásokat: műveltségi területeket, kulcskompetenciákat, kiemelt fejlesztési feladatokat, valamit az OKM nem szakrendszerű kerettantervi tantárgyi kapcsolódásokat és a nem szakrendszerű kerettantervi TKT kapcsolódásokat is.

OKM közoktatási szakállamtitkárság
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok