2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Támogatta Hiller István kinevezését az oktatási bizottság

2009. április 15.
Támogatta Hiller István oktatási miniszterré történő kinevezését kedden az Országgyűlés oktatási bizottsága. A miniszter az eddigi programok folytatását ígérte.
A testület előtt Hiller István a közoktatás területén az Új tudás program folytatását ígérte, amelynek finanszírozására költségvetési forrásként az eddigi 26,5-27 milliárd forint továbbra is rendelkezésre áll.

Kijelentette, hogy a programon változtatni már nem kíván, annak elemeit korábban részletesen megvitatták. Mint mondta, folytatódnak az iskolák állami kézbe vételéről szóló egyeztetések is, megfelelő szakmai előkészítés után e kérdésben asztalhoz ülne a parlamenti pártok képviselőivel.

Kitért arra, hogy az iskolai erőszak visszaszorítására az igazságügyi tárcával közösen kidolgozandó jogszabály-módosítás továbbra is napirenden van. Elmondta: azt javasolta, hogy a pedagógusok elleni erőszakos cselekményeket 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel lehessen sújtani.

A miniszter az esélyegyenlőségről szólva a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok pótlékát emelte ki. Ennek összege havi 5 ezertől 60 ezer forintig terjed, attól függően, hány gyerekkel foglalkozik a pedagógus. Megjegyezte: a pótlék eltérő intenzitású regionális vitákat váltott ki, de ezt ő vállalja, és kiáll a pótlék mellett.

A jórészt uniós forrásokból megvalósuló infrastrukturális fejlesztések kapcsán elmondta: 260-280 szerződést megkötöttek, illetve folyamatban van megkötésük, ezek az iskolák a 2009/2010-es tanévre elkészülhetnek.

Kitért arra is, hogy a felsőoktatásban fokozott hangsúlyt kíván fektetni az akkreditáció és a minőségbiztosítás kérdésére. Azt szeretné, ha az akkreditációs bizottság tevékenysége korszerűbbé válna, s a folyamatba nemzetközi szaktekintélyek is bekapcsolódhatnának - mondta.

A felsőoktatás intézmények számáról azt mondta, hogy jelenleg 70 működik Magyarországon, ebből 28 az állami. Várható, hogy az állami intézményeknél jelentkező integrációs törekvések a továbbiakban erősebben érvényesülnek majd - jelezte. A felvételit is kiváltó kétszintű érettségi szerinte beváltotta a hozzá fűzött reményeket, s célként jelölte meg a felvételi rendszer megszilárdítását.

A testület végül 13 igen és 10 nem szavazattal döntött úgy, hogy az eddigi tárcavezető folytassa munkáját Bajnai-kormányban. A miniszteri kinevezést a kormánypárti képviselők támogatták, az ellenzék ellene voksolt.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok