2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Újabb iskolai oltási kampányt javasol az egészségügyi és az oktatási miniszter

2009. december 10.
Székely Tamás egészségügyi miniszter és Hiller István oktatási és kulturális miniszter közös levele az általános és középiskolák részére.
 

Valamennyi általános és középiskolai

igazgató részére

 

 

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

 

Közeledik a téli szünet és az iskolai influenza elleni kampányoltások első szakaszának a vége. A 2009. november 2-án megkezdett iskolai kampányoltások sikerét jelzi, hogy ennek keretében mintegy félmillió gyermek részesült a világjárványt okozó influenza elleni védőoltásban.

 

Az influenzaoltás egyéni védelmet nyújt az oltottak számára. Ha elég sokan oltatják be magukat, akkor lehetőség van a közösségi védelem szintjének elérésre is, amelynek eredményeként az influenzavírus terjedése visszaszorul. Ehhez azonban legalább 60%-os eredményt kell elérni. Az iskola számára a minél magasabb átoltottság elérése azért is fontos, hogy a tanítás a téli-tavaszi hónapok során is zökkenőmentesen folytatódhasson anélkül, hogy az iskola tanítási szünet elrendelésére kényszerülne.

 

Az utóbbi hetek járványügyi eseményei azt mutatják, hogy a jelenlegi influenzajárvány során a gyermekek és a fiatal felnőttek körében történik a legtöbb megbetegedés. Súlyos lefolyású megbetegedések előfordulnak nem csak a kockázati csoportba tartozók, hanem az egyébként egészséges ifjak között is.

 

Az utóbbi napokban, hetekben a járványügyi helyzet, valamint a súlyos kimenetelű megbetegedésekről érkező hírek hatására növekedett az oltási hajlandóság, és mind többen kérik a védőoltást. A háziorvosoknál és az oltópontokon is folyamatosan növekszik az oltásban részesülők száma. Még nem késő élni a megelőzés lehetőségével, ezért kérjük Önöket, hogy még egyszer ajánlják fel a lehetőséget mindazoknak a szülőknek, akik eddig még nem oltatták be gyermeküket. Hasonlóképpen biztosítsák mielőbb a védőoltást az iskolában még oltatlan dolgozók számára is.

 

Azt javasoljuk, hogy az iskolában minden körülmények között ismételjék meg az oltási kampányt. Természetesen mind a tanulók, mind az iskola dolgozói részére az oltóanyag korlátlanul és ingyenesen rendelkezésre áll, s változatlanul az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézeteinél rendelhető meg.

 

A Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság vállalta, hogy szakmai tanácsokkal segíti az iskolák tevékenységét a pandémiás influenza védőoltási kampány során. Vállalták, hogy összegyűjtik az oltási kampány során felmerülő kérdéseket és problémákat, és segítenek azok megoldásában. Kérjük Önöket, éljenek ezzel a lehetőséggel, és kérdéseiket küldjék meg az iskolaioltas@oszmk.hu e-mail címre, ahol a szakemberek igyekeznek azokat megválaszolni.

 

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Székely Tamás Dr. Hiller István

egészségügyi miniszter oktatási és kulturális miniszter

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok