2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ajánlatcsomag osztálykirándulásokat szervező pedagógusoknak

2010. április 28.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek (LHH) gazdasági fejlettségében mutatkozó különbségek csökkentése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség célzott programot valósít meg a 33 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségben. A programok egy igen érdekes, speciális eleme az a felhívás, hogy az egyes iskolai és kiránduló csoportok e térségekbe tervezzék programjaikat
A kezdeményezés lényege egyrészt az, hogy minél többen ismerjék és szeressék meg ezeket a térségeket, másrészt, hogy minél több bevétel képződjön a leginkább rászoruló vidékeken.
 
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is jelentős az egyes térségek gazdasági fejlettségében mutatkozó különbség. Ennek csökkentése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség célzott programot valósít meg a 33 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségben (pl. Cserehát, Ormánság, Szatmár-Bereg, stb.). Tényleges eredmény azonban csak széles társadalmi összefogással érhető el. Ezért a program kiegészítéseként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség LHH Fejlesztési Programirodája több olyan kezdeményezéssel is élt, amelyek segíthetik a hátrányos helyzetű térségeket. Közülük az egyik, hogy nagy gyakorlattal rendelkező pedagógusokkal ajánlatokat készíttetett e térségekbe irányuló osztálykirándulások programjaira. A kezdeményezés lényege egyrészt az, hogy minél többen ismerjék és szeressék meg ezeket a térségeket, másrészt, hogy minél több bevétel képződjön a leginkább rászoruló vidékeken.
 
A program első szakaszában 18 kistérségre - így szatmári, tokaj-hegyaljai, zselici tájakra - került kidolgozásra részletes programajánló, de nyárra valamennyi kistérség bemutatkozása elkészül. A www.nfu.hu/lhh_turizmus oldalon elhelyezett dokumentáció nem csupán a látnivalók felsorolásával segíti az osztálykirándulások szervezőit, hanem az élményközpontú pedagógiára épülő módszertani ajánlást is olvashat az érdeklődő. A kistérségi turisztikai attrakciók leírása mellett megjelölésre kerültek, hogy mely évfolyam mely tantárgyaihoz kapcsolódhatnak a látnivalók, milyen szálláslehetőségek állnak rendelkezésre. Az olvasó dolgát megkönnyíti, hogy a téma szerinti rendszerezést piktogramok segítik. A program a méltányos turizmus alapelveire épít, amikor tematikusan olyan kirándulási célterületeket jelöl meg, melyek az ország kevésbé fejlett területeire irányulnak, hiszen nem mindegy, hogy a szállásra, étkezésre, belépőjegyekre elköltött forintok hol hasznosulnak. A Programiroda nem csak a vendégéjszakák számának növekedésében bízik, hanem arra is épít, hogy aki fiatalként megszeret egy vidéket, az felnőttként is visszatér oda.
 
Az interneten elérhetővé tett osztálykirándulás ajánlatcsomag nyáron új, önálló honlapra költözik, lehetőséget biztosítva a folyamatos tartalomfejlesztésre, interaktív felhasználásra és az aktuális programajánlatok bemutatására. A bemutatott kistérségek ugyan hátrányos helyzetűek, azonban az ország legszebb vidékei közé tartoznak, hagyományaik, értékeik megismerése - középkori templomoktól nemzeti parki területeken át kortárs művészeti alkotásokig - bármely korosztály hasznára szolgál.
 
A részletek megtekintéséhez kattintson a www.nfu.hu/lhh_turizmus oldalra.
 
(A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtóközleménye)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok