2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megjelent a Diákjogi Tudor

2010. április 19.

Az Országos Diákparlament 2007-es ajánlása alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium olyan egyszerű, közérthető, a napi élethelyzeteket bemutató, diákjogi konfliktusokat tárgyaló elektronikus kiadványt készíttetett, amely a 2010-es Országos Diákparlament témáihoz is illeszkedik, ugyanakkor önálló, ismeretbővítő szakmai anyagként is használható bárki számára a közoktatásban.

 

Bár a kiadvány fő célja az, hogy a hatályos tanügyi jogszabályokat a diákoknak magyarázza el, tartalmát jól hasznosíthatják a pedagógusok és a szülők is.

Az ismeretterjesztő kiadvány összesen 33 gyakori iskolai, kollégiumi konfliktust részletez, többek között az osztálypénz kérdését, az orvosi igazolások problémáit, a mobiltelefonok használatát, a verekedések jogkövetkezményeit, a fegyelmi ügyeket, az öltözködés dilemmáit, az adatvédelmi kérdéseket. Szó esik továbbá az esélyegyenlőségről, a hátrányos megkülönböztetésről, a szabad iskolaválasztásról és a megfelelő tanuláshoz való jogról is, hiszen ezekből fakadóan is számos vita, konfliktus alakul ki a nevelési-oktatási intézményekben.

Az egyes témákat pontos jogszabályi hivatkozás zárja, és a kiadvány végén további honlapok linkjei találhatók, ahová az olvasó konkrét kérdésével, problémájával fordulhat segítségért.

 

A kiadvány alkotói mindvégig szem előtt tartották azt az elvet, hogy a jogok mellett a joggal való visszaélést, a kötelességek megszegését, illetve annak következményeit is az olvasók elé kell tárni. Ennek eredményeként a jogokat és a kötelességeket is egyaránt bemutató termék készült, amelyet dr. Bíró Endre jogász és közoktatási szakértő, dr. Jásper András jogász és ifjúsági szakértő, valamint dr. Trencsényi László egyetemi docens és közoktatási szakértő lektorált.

 

A megrendelő Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a kiadvány elkészítésében közreműködő szakemberek számára fontos, hogy a Diákjogi Tudor tartalmát a diákok, pedagógusok, intézményvezetők és szülők minél nagyobb számban ismerjék meg, és alkalmazzák is.

Ennek érdekében a Diákjogi Tudor elektronikus formában, PDF anyagként az Oktatási és Kulturális Minisztérium Honlapjáról letölthető, valamint nem üzleti célú felhasználása, továbbítása, sokszorosítása megengedett.

Letölthető innen: http://www.okm.gov.hu/letolt/kozokt/diakjogi_tudor_100413.pdf

 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok