2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pedagógus 2010 kutatás

2010. március 1.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy olyan reprezentatív vizsgálatot indított el 2010 első negyedévében, amely első ízben teszi lehetővé a pedagógusok munkaidejének és sokoldalú feladatainak átfogó vizsgálatát. A kutatást a Tárki-Tudok Oktatáskutató Központ végzi.
A vizsgálat online módon történik, és egy kéthetes periódust foglal magába. A vizsgálati időszak alatt résztvevő pedagógusok két különböző kérdőívvel fognak találkozni. Az egyiket a vizsgálat elején kell kitölteniük, ez a munkájukkal kapcsolatos általános kérdéseket tartalmazza. A másik kérdőív valójában egy napló, amelyet naponta kell majd vezetniük. Az egyszeri kérdőív kitöltése kb. 15 percet vesz majd igénybe, a napló vezetése pedig naponta 10-15 percet. A kérdőív tartalmilag a munkaidővel és a pedagóguspályával kapcsolatos különböző terheléssel foglalkozik. Minél több megkérdezett tölti ki lelkiismeretesen a kérdőívet, annál jobb lesz a vizsgálat minősége és hitelesebbek az eredmények.
 
A kutatást végző cég 2010 márciusában összesen 300 intézményt, és az ott dolgozó 7-8000 pedagógust és óvodapedagógust fog megkeresni. A résztvevők kiválasztása egy olyan reprezentatív mintavétellel történik, amely lehetővé teszi azt, hogy a kapott eredményeket az összes magyar pedagógusra érvényesnek tekinthessük. A felmérésben való részvétel önkéntes, a vizsgálat anonim: a Tárki-Tudok Zrt. a tudományos kutatások mintavételi szabályai alapján választja ki a vizsgálatban résztvevő intézményeket, ám arra nincs lehetősége, hogy a kitöltött, illetve benyújtott kérdőíveket a kitöltő személyével összekapcsolja, nevesítse.
 
A vizsgálat haszna a résztvevők számára is látható, hiszen minden résztvevő pedagógus a felmérés keretén belül maga is áttekintést nyerhet feladatainak időfelhasználásáról, ezen kívül a kitöltött kérdőívek fontos adalékul szolgálnak a nyilvánosság előtt a pedagógusok pályaképének alakításában.
 
A legfőbb eredményeket tartalmazó összefoglaló 2010 májusától lesz elérhető leghamarabb az OKM, a PDSZ és a Tárki-Tudok Zrt. honlapján.
 
Az OKM és a PDSZ előre is köszöni a résztvevő intézmények támogatását!
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok