2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pályázati felhívás

2005. március 17.
Az Oktatási Minisztérium, a Történelemtanárok Egylete, a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány valamint a B'nai B'rith Első Budapesti Páholy támogatásával két pályázatot hirdet az embermentéssel, valamint a magyar zsidóság és a holokauszt történetével kapcsolatosan középiskolás diákoknak és tanáraiknak.


Pályázati felhívás

Az Oktatási Minisztérium, a Történelemtanárok Egylete, a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány valamint a B'nai B'rith Első Budapesti Páholy támogatásával két pályázatot hirdet az embermentéssel, valamint a magyar zsidóság és a holokauszt történetével kapcsolatosan középiskolás diákoknak és tanáraiknak. A pályázati felhívások csapatoknak szólnak: 3-5 diák és felkészítő, segítő tanáruk alkotnak egy csapatot.
Az elkészült pályamunka terjedelme 15-30 gépelt oldal lehet képekkel és ábrákkal együtt.
 
Beadási határidő: 2005. szeptember 15.
Cím: Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, 1082. Budapest, Horváth Mihály tér 8. telefon: 210-1030
Eredményhirdetés: 2005. október közepén a Holokauszt Emlékközpontban
 
A két pályázat címe és tartalma:
 
1. Embermentés és az embermentők
A pályázók keressenek lakóhelyükön, vagy környezetükben olyan családokat, magánszemélyeket, vagy azok leszármazottait, akik a vészterhes időszakban üldözötteket bújtattak, segítettek, vagy támogattak, valamint szintén a környezetükben keressenek olyan üldözötteket, vagy leszármazottaikat, akiket bújtattak és/vagy segítettek a holokauszt alatt. A megkeresésekről készítsenek írásos beszélgetést és/vagy interjút és a pályázatokhoz csatoljanak esetleg dokumentumokat, vagy azok másolatait is.
A pályázat kiterjedhet már publikált és ismert embermentők életének és munkásságának saját szemszögükből történő feldolgozására és/vagy bemutatására.
 
2. Visszatérés és fogadtatás
A pályázók mutassák be a munkaszolgálatból, táborokból visszatérő magyar zsidók fogadtatását, helyzetét lakóhelyükön. Készítsenek beszélgetést az életben maradt zsidó emberekkel és környezetükkel, kutassák fel a holokausztot (vészkorszakot) követő esztendők dokumentumait a visszatérőkről.
A pályamunka nyomon követheti egy helyi zsidó közösség történetét a visszatérést követő néhány esztendőben, vagy bemutathatja egy család történetén keresztül a visszatérést és fogadtatást.
Pályázatonként a legjobb 6-6 művet díjazzuk és az első 3-3 helyezett munkáját meg is jelenítjük szerkesztett változatban az eredményhirdetést követő egy évben. (A pályázók mindkét pályázati témán részt vehetnek.)
 
Díjak (pályázatonként):
 • 100.000 Ft

  • 90.000 Ft

   • 80.000 Ft

    • 70.000 Ft

     • 60.000 Ft

      • 50.000 Ft
A felkészítő/segítő tanárok az első 6-6 csapat esetében 50-50.000 forintos jutalomban részesülnek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok