2023. június 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

eTwinning projekt - Testvériskolák Európában

2005. január 20.
Az eTwinning nemzetközi projekt Európa egészére kiterjed, Ciprus és Luxemburg kivételével minden uniós állam részt vesz benne, valamint Izland és Norvégia is csatlakoztak hozzá. A magyarországi iskoláknak is lehetőségük van bekapcsolódni ebbe a nagyszabású projektbe.
A projekt célja az, hogy a résztvevő országok iskolái nemzetközi párokat alkotva közösen dolgozzanak ki projekteket IKT eszközöket használva, és ezáltal fejlődjenek pedagógiai, szociális és kulturális téren. A hosszútávú iskolai együttműködés több szinten is megvalósulhat: tanárok, diákok és más iskolai alkalmazottak (pl.: iskolaigazgatók, iskolai könyvtárosok) is részt vehetnek benne. A tervek szerint 2007 végéig minimum 30.000 európai iskola működik majd közre a munkában.

Az Európai Bizottság projektjének nemzetközi koordinációjáért a European Schoolnet (EUN) felelős (Központi Szolgáltatópont - Central Support Service), amely már számos nemzetközi projekt irányítása során bizonyította, hogy tökéletesen alkalmas a poszt betöltésére. A CSS létrehozott egy információs csoportot is, melyet egy segítőkész és lelkes tanári gárda alkot. Az ebben részt vevő tanárok több nyelven szolgáltatnak választ a résztvevők és az NSS tagjai által feltett kérdésekre. Magyarországon a Sulinet Programiroda tölti be a Nemzeti Szolgáltatópont (National Support Service) szerepét, tehát az iroda felelős a nemzeti szintű koordinációért. A kezdeményezést a résztvevő országok oktatási minisztériumai is támogatják.

Nagyon sok szeretettel fogadjuk a magyar iskolák jelentkezését! Többek között az alábbi előnyök származnak a részvételből:
  • a három éves projekt során többször is sor kerül majd az eTwinning Oscar átadására, ami nagy elismerés a díjazott iskolák számára; a díjátadót az EUN kiterjedt marketingkampányon keresztül népszerűsíti majd, amely keretében az iskolák is lehetőséget kapnak saját maguk ismertetésére;
  • a résztvevő intézmények felkerülnek a EUN által működtetett központi eTwinning portálra, valamint bekerülhetnek az eTwinning hírlevélbe is;
  • az iskolák kapnak egy oklevelet, mely a részvételüket igazolja, valamint egy logót, amivel saját iskolai honlapjukon hirdethetik azt;
  • folyamatos segítséget kaphatnak a nemzeti és a nemzetközi help desk szolgáltatás keretében;
  • a tanárok szakmai kompetenciáikat fejleszthetik, hiszen a projekt során továbbképzésen vehetnek részt;
  • mindezen felül a diákoknak és a tanároknak is lehetőségük nyílik Európa akár legtávolabbi pontjainak felfedezésére is, fejlődik IKT és nyelvismereteik, valamint kreativitásuk.
Ahhoz, hogy valaki részt vegyen a projektben, nem kell számítógépes szakembernek lennie. A legfontosabb a lelkesedés és a kitartás! Természetesen szükség van az iskolai vezetés támogatására, valamint arra, hogy az iskolán belül minél több tanárt, diákot és egyéb iskolai dolgozót bevonjunk, és az ő segítségükkel egy gyümölcsöző hosszú távú nemzetközi testvériskolai kapcsolatot alakítsunk ki.

További információ:
Pap Éva (pape@sulinet.hu)
Tóth Virág (tothv@sulinet.hu)
+3614773172
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok