2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felhívás kéthetes izraeli tanulmányútra magyar pedagógusok részére a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetbe

2008. május 22.
2008. június 10-ig várjuk pedagógus kollégák jelentkezését, akik a hazai iskolai oktató-nevelő munkában a holokauszttal, a zsidó nép történetével, a magyarság és a zsidóság történelmi együttélésének kérdéseivel megkülönböztetett hangsúllyal kívánnak foglalkozni. A Yad Vashem Intézetének kéthetes tanfolyama az antijudaizmus, az antiszemitizmus, a modernkori népirtás kérdéseinek megismerését tűzi ki célul, feldolgozza a holokauszt történetét, módszertani segítséget ad a tanintézeti munkához, az egyetemes és a magyarországi tanulságok, következtetések levonásához, a legmodernebb eszközöknek a tanításban való felhasználásához, egyben a témához kapcsolódó emléknapok, rendezvények szervezéséhez. A képzés lehetőséget nyújt Izrael Állam megismeréséhez is. A kiutazó magyar tanárcsoport 20 tagú.

A pályázatok beadási határideje: 2008. június 10.
A továbbképzés tervezett időpontja 2008. november 5-16.
A képzés helyszíne: Izrael, Jeruzsálem, Yad Vashem

A tanfolyam elvégzését előzetes történelmi ismeretekre, oktatási-nevelési tapasztalatokra alapozzák. A változatos formájú foglalkozások magyar és angol nyelven (fordítással) folynak. A kurzus akkreditált, a hallgató eredményes munkáját a 277/1997 (XII.22) Korm.r. 8.§ (6) bek alapján ismerik el.

A pályázathoz szükséges az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján közvetlenül regisztrálni: www.okm.gov.hu/yadvashem-regisztracio. Csak azon személyek pályázatát tudjuk figyelembe venni, akik előzetesen regisztráltak.

A pályázathoz az alábbi adatokat, dokumentumokat kérjük e-mailben és nyomtatott verzióban megküldeni:
1. Az intézmény vezetőjének írásbeli hozzájárulása és nyilatkozata arról, hogy a pályázó helyettesítését a tanulmányút idejére biztosítják.
2. Rövid, adatokra és tényekre épített - maximum 3 oldalas - ismertető a személyes állásfoglalásról, beszámoló a holokauszt témakörben eddig végzett munkáról (mint pl. történeti, helytörténeti kutatások, publikációk, tankönyvírás, taneszköz-készítés, kiállítás rendezése, projekt szervezése, szakkör, vitakör, klub vezetése, képzőművészeti, irodalmi, filmes feldolgozásban való közreműködés).
3. Tervezet arról, hogy a pályázó a továbbképzés tapasztalatait miként kívánja felhasználni, szélesebb körben továbbadni (szakkör, továbbképzés, tanfolyam, tanóra keretében, taneszköz, projekt, kiállítás, forgatókönyv és más hasonló formában).
4. A pályázat további feltétele, ill. a pályázati munka mellett a válogatás másik kritériuma egy önköltséges külföldi szakmai tanulmányúton való részvétel, amely az izraeli kurzusra készít fel. Ehhez szükséges a holokauszttal kapcsolatos történeti és más irodalom középfokú ismerete, az előképzéssel kapcsolatos költségek vállalása (előre láthatólag kb. 30.000 Ft). Az érintett helyszíneken a pályázók, rövid referátumot tartanak egy-egy általuk választott hely történetével, pedagógiai felhasználhatóságával kapcsolatban. Az út várható időpontja 2008. szeptember. A tanulmányút részleteiről a beadást követően a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány tájékoztatja a résztvevőket.

A pályázatokat az alábbi e-mail címre kérjük: dittel.szilvia@hdke.hu, yvonne.schuchmann@nefmi.gov.hu és nyomtatott formában: Oktatási és Kulturális Minisztérium, Schuchmann Yvonne, 1055 Budapest, Szalay u. 10-14.

A nyertesek listáját az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján 2008. szeptember 30-ig jelentetjük meg.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok