2023. június 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pályázati felhívás Ökoiskola Cím elnyerésére

2006. november 14.
A fenntarthatóság elveinek az oktatási intézményekben való minél hatékonyabb megjelenése érdekében az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közösen létrehozta az Ökoiskola Címet. A Cím azoknak az iskoláknak az elismerését szolgálja, melyek, átgondoltan, intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a fenntarthatóság pedagógiájának gyakorlati megvalósításával.

Az Ökoiskola Cím adományozása kapcsolódik az ENSZ "A fenntarthatóságra oktatás" 2005-2014 évtizedének programjához. Az Ökoiskola Cím pályázati rendszerének kimunkálása az ENSI - Iskolai Környezeti Kezdeményezések - nemzetközi hálózat több évtizedes tapasztalatai alapján történt.

A 2006/2007-es tanévben az Ökoiskola Cím kiírását a Nemzeti Fejlesztési Terv HEFOP-3.1.1.-es intézkedése támogatja.

Az Ökoiskola Cím elnyerése az iskolák számára a következő előnyökkel jár:
  • A nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar ökoiskola kritériumrendszer az iskola megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az iskolát a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést jelent az iskola munkájáról a fenntartó számára.
  • Az állami kezdeményezésre létrejövő hálózat iskolái nagyobb eséllyel vesznek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon.
  • A Cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a Hálózat programjai segítik szakmai fejlődését.
Pályázati Kiírás

1. Az Ökoiskola Cím (továbbiakban Cím) azon iskoláknak adományozható, amelyek a Közoktatási Törvény (1993.évi LXXIX törvény) hatálya alá esnek.

2. A Címet az iskolák pályázat útján nyerhetik el.

3. A Címre való jelentkezéshez szándéknyilatkozat és pályázat benyújtása szükséges 1 eredeti példányban és elektronikusan e-mailben vagy floppy lemezen vagy CD-n.

A pályázatot a következő címre küldjék:
Postacím: Országos Közoktatási Intézet, 1051 Budapest Dorottya u. 8.
e-mail: vargaa@oki.hu

A borítékra írják rá "Ökoiskola"

1. Szándéknyilatkozat. A szándéknyilatkozatban az iskola kifejezésre juttatja, hogy egyetért a Cím célkitűzéseivel és lehetőségeihez képest törekszik azok megvalósítására. A szándéknyilatkozatot az iskola igazgatójának, a diákok és a szülők képviselőjének kell aláírnia. A szándéknyilatkozat biztosítja, hogy az iskola hosszútávon törekszik az ökoiskola kritériumainak teljes körű elérésére.
2. Pályázat. A pályázat benyújtásához a pályázati adatlap kitöltése és egy az I. mellékletben szereplő Munkaterv elkészítése szükséges.

4. A pályázat benyújtásának határideje (a postabélyegző dátuma): 2007. március 1.

5. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által felállított bizottság ítéli oda a Címet. Az elnyerhető Címek száma nincs maximálva. A Címet elnyerő iskolák kézhez kapják a Cím oklevelét, mely igazolja, hogy az iskola jogosan használja az Ökoiskola Címet és emblémát. A Cím három évig érvényes.

6. Az iskola megőrizheti a Címet a Munkaterv alapján elért eredményeinek dokumentációjával és egy újabb munkaterv benyújtásával a három éves periódus vége előtt. Minden iratot az iskola igazgatójának kell hitelesítenie. A fenti dokumentációk benyújtása alapján a Cím meghosszabbítható az újabb munkaterv benyújtásától kezdve további három évvel. Az eljárás ezután többször megismételhető három évet nem meghaladó időközönként.

7. Ha a Címet már korábban elnyert iskola három éven belül nem kezdeményezi a Cím birtoklásának meghosszabbítását, akkor a három év lejártával a Címet automatikusan elveszíti, erről értesítést kap. Amennyiben ismét pályázik, ugyanolyan elbírálás alá esik, mint a Címre először pályázó iskolák.

8. A Címet elnyert iskolák Címnek megfelelő tevékenységét az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által felkért szakemberek ellenőrizhetik.

9. Az ökoiskola munkaterv adott évekre vonatkozó részeinek kapcsolódniuk kell az iskola jóváhagyott, éves munkatervéhez.

10. A pályázaton nagyobb eséllyel indulnak azok az iskolák, melyek
  • Ökoiskola-munkaterve illeszkedik a település fenntarthatóság-központú településfejlesztési koncepciójához, és a fenntartó igazolja, hogy támogatja az iskolát ökoiskolai céljai elérésben,
  • pályázatát támogatja az intézmény közalkalmazotti tanácsa,
  • munkatervének megvalósítását külső partnerek (civil szervezetek, cégek, magánvállalkozók) is támogatják,
  • a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatban arra törekednek, hogy biztosítsák a különböző nevelési fokozatok egymásra épülését (óvoda-iskola-középiskola-felsőoktatás).
A pályázathoz szükséges dokumentációk:
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok