2023. június 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A szakköri munka, mint az innovatív gondolkodásra nevelés színtere - Pályázat középiskolák részére

2004. június 7.

Az Oktatási Minisztérium a Magyar Szabadalmi Hivatallal közösen az alábbi országos pályázatot hirdeti meg a hazai és határon túli magyar tannyelvű középiskolák természettudományi, technikai és kézműves, formatervezési szakkörei és vezető tanárai részére:

A szakköri munka, mint az innovatív
gondolkodásra nevelés színtere

A pályázat célja:

 1. A tanári pályázattal bemutatni azokat a pedagógiai eszközöket, módszereket, amelyekkel elősegítik az innovatív gondolkodás formálását a 15-18 éves, a természettudomány, a technika és a tárgykultúra iránt érdeklődő diákok szakköri tevékenységében, valamint az ennek kapcsán születő eredményt.
 2. A szakköri diákok tanáruk vezetésével a szakkör tematikájához illeszkedően oldjanak meg olyan feladatot, amely a mindennapi műszaki életben jelentkezik, a technikatörténet, az energiagazdálkodás, a hulladékhasznosítás valamint formatervezés témakörébe tartozó iparjogvédelmi dokumentáció valamint műszaki és formatervezési monográfiák alkalmazásával.

A pályázat elbírálásakor előnyben részesülnek azok a pályaművek, amelyek készítésekor az iparjogvédelmi, műszaki és formatervezési szakirodalmat felhasználják.

A pályázati kiírással kapcsolatban további információt nyújt Bakos Éva igazgató a Magyar Szabadalmi Hivatal Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központjában:

Budapest V. Akadémia u. 21.
Tel: 474-5529.
E-mail: bakos@hpo.hu

A pályázathoz szükséges iparjogvédelmi elektronikus adatbázisok, információs anyagok a Magyar Szabadalmi Hivatal honlapján: http://www.mszh.hu ingyenesen elérhetők, illetve személyesen igénybe vehetők a Magyar Szabadalmi Hivatal Szabadalmi tárában és iparjogvédelmi szakkönyvtárában.

A szakköri munkáról a szakkört vezető tanárnak a pedagógiai munkát ismertető írásművet, a szakkörnek pedig műszaki megoldást, illetve modellt, tanulmányt, formatervet kell készítenie.

A pályamű lehet:

 • technikatörténeti esszé a szűkebb lakókörnyezettel kapcsolatban vagy tetszőleges témában;
 • működő modell leírása;
 • energiagazdálkodással vagy hulladékhasznosítással stb. témával kapcsolatos innovatív megoldás leírása;
 • ipari vagy kézműipari termék formatervének elkészítése rajz, fénykép és leírás kíséretében;
 • formatervezés a mindennapokban – a hétköznapi élet tárgyainak, eszközeinek formai, funkcionális elemzése;
 • a mindennapokban felmerülő problémák enyhítése, megoldása a formatervezés eszközeivel (néhány példa: az idősek és fogyatékosok élettere, sport és oktatási eszközök, stb).

A minősítés egyfokozatú, és a pedagógiai rész nem választható el a szakkör műszaki, illetve formatervezési munkájától az értékelés során. A pályaművek minősítését (értékelését) a meghirdetők által felkért szakértők végzik. A legjobbnak ítélt három pályamű kerül díjazásra.

A felajánlott díj a sikeres tanári pályamű alkotójának 100.000 Ft, további 200.000 Ft a pályaművet megoldó iskolai szakkörnek. Ez utóbbit a középiskola a szakköri eszközök fejlesztésére, belföldi vagy külföldi tanulmányút költségeinek fedezésére fordíthatja.

Beküldési határidő: 2004. október 15.

Eredményhirdetés: 2004. november hó

Beküldendő 1 példányban:

 1. Adatlap (A pályázathoz nevezési adatlap letölthető az alábbi internetes címeken: http://www.om.hu, illetve http://www.mszh.hu)
 2. Tanári pályázat (a szakköri tematika, eszközök, módszerek megjelölésével, az eredmények bemutatásával)
 3. A diákok szakköri munkájának eredményei, modellek, tanulmányok, fényképek, eszközök vagy azok leírása a felhasznált szakirodalom jegyzékével.

A pályamunkákat az Oktatási Minisztérium Közoktatás-fejlesztési és Értékelési Főosztályára kérjük továbbítani: Budapest V. Szalay u.10-14. (Levélcím: 1884 Budapest Pf.1.) A pályamunkákat nem áll módunkban visszaküldeni.

Budapest 2004. május 31.

Dr. Bendzsel Miklós s.k.
elnök
Magyar Szabadalmi Hivatal

Dr. Magyar Bálint s.k.
miniszter
Oktatási Minisztérium

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok