2023. június 2.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tanulmányi kirándulás Auschwitzba

2004. január 20.
2004. április 15-én, a holokauszt áldozatainak iskolai emléknapján, a koncentrációs táborok felszabadításának 59. évfordulóján az Oktatási Minisztérium tanulmányi kirándulást szervez. Az öt napos látogatáson részt vevők személyére az Oktatási Minisztérium és a Történelemtanárok Egylete pályázatot hirdet.

                                                                               Pályázati felhívás

2004. április 15-én, a holokauszt áldozatainak iskolai emléknapján, a koncentrációs táborok felszabadításának 59. évfordulóján az Oktatási Minisztérium tanulmányi kirándulást szervez.

Az öt napos látogatáson részt vevők személyére az Oktatási Minisztérium és a Történelemtanárok Egylete pályázatot hirdet.

Pályázhatnak a 2004-ben legalább 17. életévüket betöltő, magyar állampolgárságú középiskolai tanulók, továbbá általános és középiskolai tanárok.

A pályázatban közölni kell:

  • a pályázó nevét, értesítési címét, telefonszámát, e-mail címét,
  • iskolájának nevét, címét és telefonszámát.

A pályázathoz mellékelni kell:

  • a pályázó útlevelének fénymásolatát (mind tanuló, mind tanár esetén),
  • szülőjének, gondviselőjének hozzájárulását az utazáshoz (18 év alatti pályázó esetén),
  • iskolája igazgatójának hozzájárulását ahhoz, hogy az utazás ideje alatt a tanítástól távol maradjon (mind tanuló, mind tanár esetén),
  • tanuló esetén: legfeljebb három oldal leírást arról, hogy eddigi élete, tanulmányai, családjának múltja, története során miként találkozott a II. világháború eseményeivel, összefüggéseivel; mi keltette fel érdeklődését az egyének, családok, tömegek áldozattá válása, az erről szóló a személyes emlékek iránt; illetve a magyar közigazgatás, a csendőrség, a honvédség világháborús szerepével, a hitleri Németországgal való politikai és katonai együttműködésével, és az áldozatok megmentésére irányuló különböző erőfeszítésekkel kapcsolatban,
  • milyen irodalmi művet, történelmi forrásmunkát olvasott, filmet látott a kérdésről;
  • tanár esetén: legfeljebb két oldal leírást arról, hogy tanári munkája során milyen formában kerül szóba Magyarország részvétele a II. világháborúban különös tekintettel az egyének, családok, tömegek áldozattá válására, az erről szóló személyes emlékekre; továbbá a magyar közigazgatás, a csendőrség, a honvédség világháborús szerepére a hitleri Németországgal való politikai és katonai együttműködéskor; az áldozatok megmentésére irányuló különböző erőfeszítésekre; végül: milyen kulcskérdések merültek fel a diákok részéről, és milyen – tanórai és tanórán kívüli – tantárgy-pedagógiai megoldásokat alkalmazott az anyag megismertetésére, különösen az egyéni sorsokat, személyes emlékeket illetően.

A pályázaton nyertes tanárok feladata, hogy – a pedagógiai, szakmai vezetők koordinálásával – a tanulmányi kirándulás pedagógusi feladatait ellássák.

A tanulmányi kirándulás költségét az Oktatási Minisztérium fedezi.

A pályázat beérkezésének határideje 2004. február 20.

 

A pályázatot az alábbi címre kell küldeni:

Oktatási MinisztériumNemzeti Emlékezet Programiroda1884 BudapestPf. 1.

 

Oktatási Minisztérium                                                   Történelemtanárok Egylete

Nemzeti Emlékezet Programiroda

 

 

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok