2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Büférend - Levél az intézményvezetőkhöz

2006. január 6.
Az Oktatási Minisztérium elkötelezett abban, hogy a gyermekek az egészségük védelme érdekében a lehető legmagasabb színvonalú és az egészségüket óvó szolgáltatásokhoz juthassanak hozzá mindenütt, de különösen a nevelési-oktatási intézményben. A gyermekek egészségi állapotáról szóló hazai és nemzetközi felmérések beszámolnak ugyanakkor arról, hogy a veszélyeztető tényezők között egyre meghatározóbbá vált az elhízást, rossz fogazatot és a vérkeringési problémák szignifikáns emelkedését előidéző, a helytelen táplálkozási szokásokat is erősítő iskolai étkezés hatása. Ebben az utóbbi időben kiemelt szerepet játszott az iskolai büfék kínálatválasztékának a romlása, az egészséges életmódot kevésbé támogató italok, ételek kínálatának nagyszámú bővülése, továbbá az iskolai ital és étel automaták gyorsuló kihelyezése. A fogyasztói társadalom üzenetei - köztük a fogyasztásra ösztönző reklámok - következtében a gyermekek táplálkozási szokásai kedvezőtlen irányba változtak az elmúlt években, ezért az az álláspontunk, hogy a nevelés és oktatás intézményesített színterén - tehát elsősorban az iskolákban - a büfék és a kihelyezett étel és ital automaták árukínálatát a gyermekek egészségének védelmében szabályozni szükséges. Ezzel összefüggésben a tavalyi évben célul tűztük ki, hogy gyermekeink részére 2006-ban az iskolákban már csak olyan élelmiszertípusokat, élelmiszertermékeket lehessen árusítani, amelyek táplálkozástudományi szempontból nem kifogásolhatóak.

Mindezen célok megvalósítása érdekében - széles társadalmi párbeszédet lefolytatva, majd a Európai Uniós kötelező notifikációs eljárást is elvégezve - kihirdetésre került az oktatási miniszter 32/2005. (XII. 22.) OM rendelete a nevelési oktatási intézmények működéséről szóló 11/994. (VI. 8.) MKM rendelet módosításáról.

A rendelet szövege letölthető formában itt olvasható!

A fentiek ismeretében milyen tennivalói lehetnek a nevelési-oktatási intézmények vezetőinek? 2006. február 28-ig felül kell vizsgálni az intézményekben üzemelő élelmiszerárusító üzlet és áruautomata üzemeltetőivel kötött szerződéseket, a rendeletben foglaltaknak megfelelően le kell folytatni az egyeztetést az iskola-egészségügyi szolgálattal (védőnő, iskolaorvos), akiket az Országos Tisztiorvosi Szolgálat munkatársai felkészítenek a rendelet bevezetésével kapcsolatos tennivalókra és az iskolákkal történő együttműködés területeire. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az iskola-egészségügyi szolgálat bevonásával sor kerüljön a szülőknek a megváltozott jogszabályi keretekről, az iskolai büfék és áru-automaták kínálatával összefüggő közös lehetőségekről, tennivalókról történő tájékoztatására.
Ezúton is szeretnénk felhívni az Önök figyelmét az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által közösen kiadott szakmai ajánlásra, amely az iskolai büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához készült (olvasható itt). Az ajánlással kapcsolatban további információkat talál a www.oeti.hu honlapon.


Budapest, 2006. január 5.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok