2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Első Nemzetközi Ifjúsági Rajztriennálé, Zakopane 2008

2008. január 24.
Első Nemzetközi Ifjúsági Rajztriennálé Zakopane 2008

Első Nemzetközi Ifjúsági Rajztriennálé
Zakopane 2008

Szervezők:
a zakopanei Antoni Kenar Egyesített Művészeti Iskolák és
a zakopanei Gróf Władysław Zamoyski Önkormányzati Művészeti Galéria

Támogatók:
a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztere, Művészeti Oktatási Központ

Fővédnök:
Prof. Magdalena Abakanowicz

BEVEZETŐ

A rajz a lélek legapróbb rezdüléseit is mutatja. A rajz fontossága abban a világban, amelyet a média segítségével továbbított és megsokszorozott képek ellenőrizetlen és érzékeinkkel már-már alig követhető áradata jellemez, a kezdetekhez való visszatéréshez hasonlítható. A rajz ősi és ösztönös ereje segít bennünket abban, hogy a rajz tárgyával való kapcsolatunkat újra átéljük, és hogy megkíséreljünk személyes párbeszédet kialakítani a minket körülvevő realitás összességével. Egyszerűségének és kifejezési eszköze közvetlenségének köszönhetően a rajz az eredetiség szempontjából óriási potenciált hordoz: ráirányítja figyelmünket a természettel, az adott nemzet történelmével és szellemi örökségével való meghitt viszony alapvető szükségére. Egyedülálló dimenziója segítségével a rajz meghittséget nyújt számunkra a fogyasztóivá vált világ viharaiban, és egyben meg is teremti számunkra az attitűdök és célok, valamint a minket körülvevő világ jelenségei értelmezésének sokszínűségét.

A zakopanei Antoni Kenar Egyesített Művészeti Iskolák első alkalommal rendezi meg a gyerekek és fiatalok részére meghirdetett Nemzetközi Ifjúsági Rajztriennálét.

Itt, a Giewont csúcs lábainál, a Tátra szívében, ahol kiváló festők, szobrászok, grafikusok, írók és zeneszerzők nemzedékei alkottak, teremtünk fórumot a világ minden tájáról érkező fiatal művészeknek arra, hogy nézeteiket ütköztessék, és művészeti párbeszédet folytathassanak. Hiszen a fiatal művészek azok, akik a kép ereje által történő feltárulkozás szükségességét meg fogják teremteni, és általuk valósul meg az, hogy egy rajz a művészi kifejezés autonóm médiumává válik.

Tisztelettel meghívjunk Önt, hogy vegyen részt a párbeszédben és a kreatív ötletek egymással történő megismertetésében. Nulla dies sine linea!
Zygmunt Januszewski

BENEVEZÉS

A VERSENY CÉLJA

A verseny céljait az alábbiakban foglaljuk össze.
 1. A legújabb kreatív trendek, valamint a különböző régiókra, országokra és földrészekre jellemző művészi elvek és vívmányok megismertetése.
 2. Tehetséges fiatalok pártolása.
 3. A világ minden tájáról érkező tehetséges fiatalok által készített művek bemutatása.
 4. A fiatalok ösztönzése arra, hogy tökéletesítsék művészi képességeiket.
 5. A művészeti tantárgyak - különös tekintettel a rajzra - oktatásának fejlesztése.
 6. A világ minden tájáról érkező fiatal művészek, oktatók és pedagógusok közötti eszmecsere.
RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

1. A versenyt fiatal (13 és 20 éves kor közötti) művészek számára hirdetjük meg.

2. A következő kategóriákban lesz díjkiosztás:
 1. kategória: 13 és 15 éves kor közötti diákok
 2. kategória: 16 és 18 éves kor közötti diákok
 3. kategória: 19 és 20 éves kor közötti diákok
3. A 2008-ban Zakopanéban megrendezendő Első Nemzetközi Ifjúsági Rajztriennálé mindenki számára nyitott verseny, amelyre nevezni bármilyen egyedi, 2006 és 2008 között készített, hagyományos háttéralapra (pl. papír, szövet, fólia) készült kétdimenziós rajzzal lehet.

4. Minden művész legfeljebb három alkotással nevezhet. Az alkotásokat keret és üveg nélkül kell beküldeni. A rajzok külső papírmérete nem haladhatja meg a 100 X 70 cm-t. A rajzokat összetekerve, tokban vagy csomagként küldjék el, lehetőleg ajánlott küldemény formájában! A csomagon, a címzés mellett kérjük az alábbiakat is feltüntetni:

Első Nemzetközi Rajztriennálé
Zakopane 2008

5. A versenyre kizárólag olyan alkotásokkal lehet pályázni, amelyeket más versenyekre még nem neveztek be, és amelyek az alkotó tulajdonát képezik.
A szervezők fenntartják a jogot ahhoz, hogy kizárjanak a versenyből bármilyen olyan alkotást, amely valamely jó erkölcsöt, vallást vagy nemzeti érzéseket sért.

Számítógépes technikák felhasználásával készült alkotásokkal nem lehet nevezni!

6. Az alkotások mindegyikének hátoldalán fel kell tüntetni egy egyedi nyolcjegyű kódot, amely számokból és betűkből áll. A versenyre benevezni kívánt alkotásokat tartalmazó minden küldeményhez mellékelni kell egy különálló, lezárt borítékot, amelybe bele kell tenni az olvashatóan (géppel vagy nyomtatott betűkkel), angol vagy lengyel nyelven kitöltött nevezési lapot. A jelen versenykiíráshoz is csatolt nevezési lapot megtalálják internetes weblapunkon is, a következő címen: www.zsp-kenar.pl.
A nevezési lap aláírása egyidejűleg a nevezési feltételek elfogadását is jelenti.
A nevezési lapon fel kell tüntetni azt a logót is, amely egyrészt a benevezett munkán, másrészt pedig a nevezési lapot tartalmazó borítékon is megtalálható.
Az alkotásokon nem szabad feltüntetni az alkotó keresztnevét vagy vezetéknevét, illetve más olyan jelet, amiből az alkotó személyére következtetni lehetne. Minden olyan munkát kizárunk a versenyből, amely esetében a fenti szabályokat nem tartották be.

7. A szervezők fenntartják a jogot, hogy az alkotásokat a TV-ben, újságokban és egyéb lapokban bemutassák, és hogy a versenyről készült dokumentációt füzetek, katalógusok, videofelvételek formájában, valamint más egyéb elektronikus módon megjelentessék a vonatkozó jogdíjak megfizetése nélkül.

8. A szervezők nem kötnek biztosítást a beérkezett alkotásokra, és nem vállalnak semmilyen felelősséget az alkotások esetében a szállítás során bekövetkezett károkért. A postai szolgáltatások díját a nevezők fizetik.

9. A szervezőkhöz olvashatatlan vagy hibás visszaküldési cím megadása miatt visszaérkező, illetve időben át nem vett alkotásokat a szervezők gazdátlan tárgynak tekintik, amelyek sorsáról a szervezők rendelkeznek.

HATÁRIDŐK ÉS CÍMEK

1. A nevezési lapot is tartalmazó műveket 2008. február 15-ig (a postai bélyegzőn feltüntetett dátum a mérvadó) lehet eljuttatni a szervezők címére.

A szervezők címe:
The First International Youth Drawing Triennial
Zakopane 2008
The Antoni Kenar Complex of Art Schools
Ul. Kościeliska 35, 34-500 Zakopane, Poland
tel. / fax: + 48-18-20-124-63

2. A művek kiállításra történő válogatását és zsűrizését a Művészeti Oktatási Központ igazgatója által kinevezett nemzetközi zsűri fogja végezni. A zsűriben helyet foglaló tagok névsorát a későbbiekben hozzuk nyilvánosságra az iskola alábbi címen elérhető weboldalán: www.zsp-kenar.pl. A zsűri által hozott döntések véglegesnek tekintendők és megfellebbezhetetlenek.

3. A zsűri a következő napon ül össze: 2008. március 5.

4. A verseny zsűrije:

A zsűri elnöke:
Prof. Zygmunt Januszewski, Szépművészeti Akadémia, Varsó

A zsűri tagjai:
Prof. Jacek Szewczyk, a Szépművészeti Akadémia elnöke, Wroclaw
Prof. Mieczyslaw Górowski, Jan Matejko Szépművészeti Akadémia, Krakkó
Urszula Kenar, színpadtervező, a Jan Matejko Szépművészeti Akadémia volt hallgatója, Szépművészeti Akadémia, Krakkó

5. A versenykiírásnak nem megfelelő munkákat visszaküldjük.

6. A verseny lezárultát követő kiállítást a zakopanei Gróf Władysław Zamoyski Önkormányzati Művészeti Galériában rendezzük meg. A kiállítás 2008. április elejétől április végéig tekinthető meg. Elképzelhető, hogy a díjat nyert és a kiállításra beválogatott munkákat más lengyel városokban, illetve külföldön is kiállítják majd.

7. Az eredményről a verseny valamennyi résztvevőjét postai úton vagy e-mailben értesítjük.

8. Az alkotásokat a kiállítás bezárását követő hat hónapon belül visszaküldjük. A szállítás költségeit a résztvevők viselik.

9. A versennyel kapcsolatos kérdésekkel kérjük, forduljanak az Első Nemzetközi Rajztriennálé Zakopane 2008 kurátorához,

Marek Krol úrhoz, a Jozaga igazgatóhelyetteséhez
tel./fax: +48-18-20-12-463

DÍJAK

1. A szervezők a következő díjakat hirdetik meg:
 • az Első Nemzetközi Ifjúsági Rajztriennálé Zakopane 2008 nagydíja;
 • minden kategóriában első díj, második díj és harmadik díj, valamint összesen tizenkét különdíj, azaz minden kategóriában négy-négy különdíj.
2. A nagydíj, az első, a második és a harmadik díj nyertesei a zakopanei Összevont Művészeti Iskolák diákjai és oktatói által tervezett és készített szobrokat vehetnek át, valamint vonzó, többek között a Tátrai Közigazgatási Egység elnöke és Zakopane polgármestere által támogatott díjakban részesülnek. A különdíjak nyerteseire vállalatok és egyéni szponzorok által támogatott értékes díjak várnak.

3. Minden olyan nevező, akinek munkáját beválogatták a kiállításra, egyúttal a kiállítási katalógust is megkapja.

4. A díjban, illetve a különdíjban részesült munkák a zakopanei Összevont Művészeti Iskolák Strug Galériájának tulajdonába kerülnek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok