2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény a teljesítmény motivációs pályázatra benyújtott igénylések alapján támogatásban részesülő intézményfenntartókról és intézményekről

2010. augusztus 11.

A költségvetési törvény 5. számú mellékletében foglalt felhatalmazások alapján 2007-től kezdődően 2009-ig támogatási célként jelent meg a pedagógusok munkateljesítményének ösztönzésére szolgáló teljesítmény motivációs pályázati alap.

A 2010. évi költségvetési törvény 5. sz. mellékletében a teljesítmény motivációs pályázati alap nem szerepel, de az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezeti kezelésű előirányzatai között 500,0 millió forint került elkülönítésre erre a támogatási célra.

2010 márciusában – a pályázati kiírás megjelenését megelőzően – a pályázati alapból az akkori oktatási és kulturális miniszter döntése alapján 100,0 millió forint került elvonásra más költségvetési hiányok pótlására, így a pályázatban 400,0 millió forintos támogatási keretösszeg szerepelt, amelynek 3 %-a az OKM Támogatáskezelő részére került átutalásra a pályázat lebonyolításával kapcsolatos költségek fedezésére.

A pályázatok benyújtási határidejét követően a költségvetési hiány csökkentése és az árvíz okozta károk helyreállítása érdekében a 1132/2010. (VI. 18.) Korm. határozat alapján – számos fejezeti kezelésű előirányzat között – a teljesítmény motivációs pályázati alapból is zárolásra került 120,0 millió forint.

Ezzel a felosztható támogatási összeg 268,0 millió forintra zsugorodott. Tekintetbe véve, hogy ebben az évben először az egy főre jutó támogatási összeg - figyelemmel a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 40. §-ának (12) bekezdésére - nem pedagógus létszám arányosan, hanem a teljes munkaidőben munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatottak létszáma alapján került kiszámításra, az egy főre jutó támogatás:

- „jól megfelelt” szakértői minősítés elért intézmények estében mindössze 11 655 forint, és

- a „kiváló” szakértői minősítést kapott intézmények is csupán 13 986 forint.

Az Értékelő Bizottságnak az államtitkári döntésben elfogadott javaslata szerint a kiváló szakértői minősítést elért pályázók 1,2–szeres támogatásban részesülnek a „jól megfelelt” szakértői minősítést elértekhez képest.

 

Az oktatásért felelős ágazati irányítás arra törekszik, hogy a nevelésben, oktatásban dolgozó, a jövő nemzedék tudásáért, helytállásáért, szemléletmódjáért felelős, kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek méltó anyagi elismerésben részesüljenek, amely jelen pályázat esetében – figyelembe véve a fent leírtakat – sajnálatos módon nem valósulhatott meg.

 

Bízunk benne, hogy országunk gazdasági helyzete, a költségvetés irányelvei lehetőséget adnak arra, hogy a jövőben a minőségi munka méltó jutalmazásban részesülhessen.

 

A támogatás felhasználására vonatkozóan a pályázati kiírás II. 1. pontjában foglaltak az irányadók.


A támogatásban részesülő intézményfenntartók (PDF) >>

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok