2021. január 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyakran ismételt kérdések

2006. április 27.
I. A 190/2005. (IX. 17.) Kormányrendelet értelmében kizárólag közoktatási intézmények vehetnek-e részt a programban?

V. A hivatkozott Kormányrendelet 5. § (1) bekezdése határozza meg, hogy ki jogosult csatlakozni a Szemünk Fénye Programhoz. Ennek értelmében a csatlakozást bármely közoktatási intézményfenntartó kezdeményezheti a minisztériumnál, aki a csatlakozás évében az általa fenntartott közoktatási intézmény működéséhez - a gyermek és tanulói létszámot, valamint az ellátott feladatot figyelembe véve - költségvetési hozzájárulásban részesül. Azt ugyanakkor, hogy az ily módon meghatározott fenntartók mely intézményeikkel vesznek részt a programban, természetesen kizárólag a fenntartó döntheti el. Ennek alapján az érintett fenntartók a szociális, művelődési, oktatási, egészségügyi, igazgatási, és sport létesítményeik világítás-, és fűtéskorszerűsítését rendelhetik meg a Szállítótól a Szemünk Fénye Program keretei között.

II. Miért nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatnia az adott fenntartónak a programban való részvétel során?

V. A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXIX. törvény 17. paragrafusa értelmében a Kormány az általa irányított szervezetek vonatkozásában a közbeszerzések központosított közbeszerzési eljárás keretében történő lefolytatását rendelheti el, meghatározva az eljáráshoz való csatlakozás lehetőségét is. A fenti jogszabály végrehajtása érdekében megalkotott 190/2005. (IX.17.) Kormányrendelet alapján lefolytatott központosított közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője a "CAMINUS" RT.; OTP BANK RT.; GE HUNGARY RT.; VIESSMANN KFT.; RÁTHERM KFT. (továbbiakban együttesen Szállító) . A fenti kormányrendelt értelmében a Szemünk Fénye Programhoz csatlakozó fenntartók jogot szereznek arra, hogy a keretszerződésben rögzített feltételekkel, fűtés- és világításkorszerűsítési beruházás végrehajtatására és a kapcsolódó szolgáltatások megrendelésére közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül megállapodást kössön ek a Szállítóval. (5. § (3) bekezdés). A folyamatot a Szemünk Fénye Program Informatikai Rendszer támogatja.

III. Kizárólag a "Caminus" Rt. - Otp Bank Rt. - GE Hungary Rt. - Viessmann Kft. - Rátherm Kft. alkotta konzorciummal, vagy esetleg más partnerrel is köthető közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül megállapodás?

V. A Szemünk Fénye Programhoz csatlakozó fenntartók kizárólag a "Caminus" Rt. - Otp Bank Rt. - Ge Hungary Rt.- Viessmann Kft. - Rátherm Kft. alkotta konzorciummal köthetnek közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül megállapodást a világítási-, és fűtési rendszereik megújítására - amennyiben a beszerzésre egyébként a közbeszerzési törvény előírásait kellene alkalmazni.

IV. Miért érdemes részt venni a programban?

V. A közintézmények jelentős hányadában elavult és pazarló világítási és fűtési rendszerek üzemelnek, azaz a szolgáltatás rossz minőségű és drága. A korábbi rendszerek jó minőségű és takarékos rendszerekkel történő kiváltása szabványoknak megfelelő szolgáltatási színvonalat, másfelől olyan jelentős mértékű megtakarítást eredményez, amelyből a beruházás finanszírozható. A beruházás megvalósításával csökken a folyamatosan változó energiaáraknak való kiszolgáltatottság, miközben az elavult fűtési és világítási rendszerek természetes avulásával együtt járó tetemes kiadásoktól az intézmények akár évtizedekre megszabadulhatnak. A kialakított konstrukcióban a fenntartók finanszírozhatóságának kockázatát a szállító viseli - így a Szemünk Fénye Programban a lehető legszélesebb kör részt vehet. A részvétel - a beruházás értékére tekintet nélkül - végtelenül egyszerű, hiszen a beruházás országos szinten kialakított standardok szerint, informatikai rendszerrel támogatva, folyamatos ellenőrzés mellett valósul meg. A kivitelezés és a finanszírozás egy személyben - Szállító révén - biztosított, akivel bármely fenntartó közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül köthet megállapodást a program keretei között. A megkötendő szerződés különleges előnyöket biztosít, kiemelve akár az ajánlatban szereplő finanszírozás, akár az emelt szintű szavatossági vállalások, akár a kötbérterhek egyedi - a fenntartói, és intézményi érdekeket középpontba állító - jellegét.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok