2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Mit tettünk 2007-ben a közoktatás területén?

Az OKM év végi összefoglalója
2007. december 28.

Esélyegyenlőségi szakembereket képzett ki az OKM

Fotó: Gordon Eszter
A közoktatási intézmények és fenntartóik közoktatási esélyegyenlőségi programjainak elkészítésében és mentorálásában kapnak fontos szerepet azok az esélyegyenlőségi szakemberek, akiket az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) képzett ki.
2007. december 18.

Hiller: fontos az állam szerepvállalása az oktatásban

Fotó: Gordon Eszter
Felelősségteljes feladatai vannak az államnak hosszú távon az oktatási rendszer szabályozásában, a finanszírozásban és a lehetőségek megteremtésében - mondta Hiller István szakminiszter a témában rendezett szakmai konferencián hétfőn a fővárosban.
2007. december 10.

Tárcatükör a Közgázon - napirenden az oktatás

Ha érvényes lesz a Fidesz által a tandíj kérdésében kezdeményezett népszavazás, akkor a kormány, s az oktatási tárca a voksolás eredményét végrehajtja. Erről Hiller István oktatási miniszter beszélt a Közgáz Tárcatükör című rendezvényén csütörtökön, ahol Pokorni Zoltán (Fidesz) korábbi tárcavezetővel vették számba az oktatás aktuális kérdéseit.
2007. december 7.

Hiller István éves meghallgatása az oktatási bizottságban

A közoktatásban a nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, a tankönyvpiaci törvény módosítását, a csoportalapú finanszírozás bevezetését, míg a felsőoktatásban a Felsőoktatási Kerekasztal létrehozását, s az eddig közel 94 milliárdos infrastrukturális fejlesztéseket emelte ki az elmúlt egy év mérlegét megvonva három és fél órás szakbizottsági meghallgatásán Hiller István kedden.
2007. december 5.

PISA-felmérés: nincs változás a magyar diákok eredményeiben

Fotó: Gordon Eszter
Gyakorlatilag nincs változás a magyar diákok PISA-felmérésen elért eredményeiben az előző, három évvel ezelőtti vizsgálathoz képest - hangzott el az oktatási tárca illetékeseinek keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. december 4.

Élmezőnyben a magyar diákok a szövegértést vizsgáló nemzetközi felmérésben

Fotók: Gordon Eszter
Élmezőnyben végeztek a magyar diákok a PIRLS elnevezésű nemzetközi szövegértési vizsgálaton, amelyen 45 oktatási rendszer vett részt - jelentette be Hiller István szakminiszter csütörtökön Budapesten.
2007. november 29.

Felvételi a középfokú iskolákba

Sok diák számára megkezdődik a 2008/2009. tanévre történő középfokú beiskolázás folyamata.
2007. november 27.

Ötezer vidéki gyermek látogathat budapesti múzeumokba

Nem mindennapi élményekhez juthat az a csaknem 5000 gyermek, akik az ország leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseiről érkeznek Budapestre 2007. november 21. és december 15. között. A diákok a tárca jóvoltából úgy tölthetnek el egy napot a fővárosban, ahogy arra különben igen kevés esélyük lenne.
2007. november 21.

Felmérés az integrált oktatásról: kisebbek a roma és nem roma ellentétek

Kisebbek a roma és nem roma ellentétek azokban az általános iskolákban, amelyek integrált oktatást valósítanak meg - többek között ez olvasható annak a kutatásnak az előzetes összefoglalásában, amelyet kedden ismertettek az újságírókkal Budapesten.
2007. november 13.

Az OKM megvizsgálja a szabad iskolaválasztás korlátozását, ha ilyen javaslat érkezik

Ha az oktatási kerekasztal érdemi szakértői javaslatot fogalmaz meg a szabad iskolaválasztás korlátozására vagy megszüntetésére, az oktatási tárca megvizsgálja azt - mondta Arató Gergely, a tárca államtitkára az MTI kérdésére hétfőn.
2007. november 12.

Együttműködési megállapodást kötöttek az erdei iskolákért és óvodákért

Az erdei iskolák és óvodák uniós forrásokhoz való hozzájutásának elősegítéséért együttműködési megállapodást írt alá hétfőn Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) államtitkára, Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közoktatási szakállamtitkára, valamint Mécs Csaba, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének (KOKOSZ) elnöke - közölte a környezetvédelmi tárca az MTI-vel.
2007. november 12.

Gyurcsány Ferenc: 700 iskola újul meg az elkövetkező években

Somogyjád, 2007. november 9. Hiller István oktatási és kulturális miniszter kisiskolásokat köszönt, amikor a miniszterelnökkel együtt részt vett a somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola fennállásának 45. évfordulóján rendezett iskolai ünnepségen. MTI Fotó: Kovács Tamás
Az elkövetkező években 300 milliárd forint áll rendelkezésre 700 iskola felújítására - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken Somogyjádon, a fennállásának 45. évfordulóját ünneplő általános iskolában. Hiller István szakminiszter a jubileumát ünneplő iskola igazgatójának ebből az alkalomból egymillió forintot adott át.
2007. november 9.

Akkreditált sportiskolai kerettanterv

Az iskolai testnevelésben és sportban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása érdekében 2007 szeptemberétől az élsportolókkal kiemelt módon foglalkozó közoktatási intézmények jogilag és tartalmilag szabályozott keretek között végezhetik sportiskolai munkájukat.
2007. november 8.

Gyurcsány Ferenc: állami kézben maradnak a hortobágyi cégek

Hortobágy, 2007. november 7. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára és Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztató előtt a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában. MTI Fotó: Illyés Tibor
Állami kézben maradnak a Hortobágyi Nemzeti Park területén működő cégek - jelentette be a miniszterelnök szerdán, a Hortobágyon tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. Az eseményen Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kistelepülések közoktatási igényeiről beszélve elmondta: jövőre mintegy 140 milliárd forintot fordít a kormány ilyen célokra.
2007. november 7.

Együttműködési megállapodást kötött hat közoktatási szakszervezet

Együttműködési megállapodást kötött hat, a köz- és művészetoktatásban és szakképzésben érintett szakszervezet: a tömörülések az erőteljesebb fellépés érdekében a jövőben összehangolják tevékenységüket - hangzott el az érdekvédők szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. november 7.

Felhívás az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programokon való részvételre

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Zánka Kht. között kötött megállapodás alapján ismét sor kerül a Mentálhigiénés Alapfokú Továbbképzés Pedagógusoknak (MAP), és a Szenvedélykeltő szerek fogyasztásának visszaszorítása, iskolai egészségfejlesztés (korábban drogkoordinátor) című 30-30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programokra.
2007. november 6.

Kevésbé gyakran oktatott idegen nyelvek Világ-Nyelv konferenciája

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007. november 24-én konferenciát szervez a Világ - Nyelv program keretében a kevésbé gyakran oktatott idegen nyelveket tanító nyelvtanárok számára.
2007. október 30.

Hiller István: a közélet egyik legdemokratikusabban működő intézményei a diákönkormányzatok

Fotó: Gordon Eszter
A magyar közélet egyik legdemokratikusabban és legsikeresebben működő intézményei a diákönkormányzatok, illetőleg a diákparlament - mondta Hiller István oktatási miniszter az Országos Diákparlament záróülésén kedden, Zánkán.
2007. október 30.

Országos Diákparlament Zánkán

A diákönkormányzat a korszerű, modern és demokratikus iskola lényegéhez tartozik - mondta Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a három napos Országos Diákparlament megnyitóján vasárnap Zánkán.
2007. október 29.

Jövő hét végén Diákparlament!

Jövő hét végén, október 28-án kezdődik és 3 napig ülésezik Zánkán a 2007. évi Országos Diákparlament. A most sorra kerülő lesz a hatodik a magyarországi diákönkormányzatok képviselőiből álló országos tanácskozások sorában.
2007. október 19.

Mentori ismeretek számonkérése – országos körút indult

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által létrehozott Katapult Mentorprogram október 18-án országos körutat indított a programba idén bekerült mentorok ismereteinek felmérése céljából. A körút első, budapesti állomásán Szegedi Dezső, az OKM Roma Integrációs Titkárságának szakértője is meghallgatta a mentorokat.
2007. október 19.

Átadták a felújított Lovassy gimnáziumot Veszprémben

Veszprém, 2007. október 19., péntek (MTI) - Átadták pénteken Veszprémben a felújított Lovassy László Gimnázium épületét és az intézmény 800 személyt befogadó új tornacsarnokát; a beruházás 860 millió forintba került.
2007. október 19.

Október 19-én megkezdődik a 2007. őszi érettségi vizsgaidőszak

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelvi vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődnek a 2007. október-novemberi érettségi vizsgák.
2007. október 18.

Konferencia a kisebbek nyelvtanárainak

Általánosan elfogadott nézet az, hogy minél korábban kezdenek a gyerekek nyelvet tanulni, annál sikeresebb nyelvhasználók lesznek később, hiszen a korai kezdéssel lehet megalapozni a nyelvtanulás iránti igény és érdeklődés kialakulását, a nyelvi alapok elsajátítását. Ilyen értelemben az általános iskoláknak különösen nagy a felelőssége abban, hogy elindítsa a nebulókat a nyelvtanulás útján.
2007. október 12.

Az OKM megállapodást írt alá a tehetségsegítő szervezetekkel

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége együttműködési megállapodását írta alá Arató Gergely államtitkár és Sulyok Katalin, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnökségi tagja. Az aláírásra a Kutató Tanárok II. Tudományos Konferenciáján, Győrben került sor.
2007. október 12.

Október 19-ig lehet jelentkezni az esélyegyenlőségi szakemberképzésre

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Roma Integrációs Titkársága olyan szakértőket képez, akik a jövőben a halmozottan hátrányos helyzetű és roma tanulók integrált oktatása, együttnevelése, oktatási esélyegyenlőségük javítása érdekében folytatnak kiemelt jelentőségű munkát. A 60 órás esélyegyenlőségi szakértői képzésre október 19-ig lehet jelentkezni.
2007. október 10.

Az OECD szakpolitikai ajánlásai az oktatási esélyegyenlőség megteremtéséhez

Tíz fő szakpolitikai javaslatot terjeszt elő az októberben megjelenő "Ne legyen több iskolai kudarc! - Tíz lépés az oktatási esélyegyenlőség felé" ("No More Failures - Ten steps to equity in education") című 2007-ben készült OECD-jelentéshez. Az Equity-projekt jelentése amellett érvel, hogy az oktatási rendszereknek igazságosnak és befogadónak kell lenniük felépítésükben, gyakorlataikban és az erőforrás-elosztásban.
2007. szeptember 26.

Hiller: tartalmi rendszerváltás szükséges az oktatásban

Szakmai mélységű, tartalmi rendszerváltásra van szükség az oktatásban - erről Hiller István szakminiszter beszélt A közoktatás megújítása című konferencián kedden a fővárosban.
2007. szeptember 25.

Gyurcsány: az iskola ügye nemzeti ügy

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Az iskola, a tudás és a kultúra ügye nemzeti ügy, nemzeti sorskérdés - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő A közoktatás megújítása című konferencián kedden, Budapesten.
2007. szeptember 25.

Konferenciasorozat az "Oktatás és Képzés 2010" EU munkaprogram keretében

Az "Oktatás és Képzés 2010" munkaprogram keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium az Educatio Kht-val közösen regionális konferenciákat szervez.
2007. szeptember 24.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázattal támogatja a kárpát-medencei szórványoktatást

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - idén is nyílt pályázati keretek között nyújt segítséget a kárpát-medencei szórvány magyarság közoktatásában tanuló diákok és tanáraik munkájához.
2007. szeptember 21.

Útravaló ösztöndíjprogram - az előző tanévben húszezren kaptak támogatást

Az előző tanévben mintegy húszezer hátrányos helyzetű tanuló és mentora kapott támogatást az Útravaló ösztöndíjprogram keretében - mondta Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Roma Integrációs Titkárságának vezetője szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. szeptember 19.

Egyházi intézményekben is népszerűsíti magát a Magyar Gárda – az OKM reagálása

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményt adott ki a hírre reagálva. Az MTI megkeresésére Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője is nyilatkozott.
2007. szeptember 13.

Közlemény a 2007. évi középszintű érettségi vizsgák lebonyolításához nyújtandó támogatás igénylési feltételeiről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatást biztosít a középiskolát fenntartó intézményfenntartók részére a 2007. május-júniusi, továbbá a 2007. évi október - novemberi érettségi vizsgaidőszakban, az intézményeikben a nappali tagozatos képzésből vizsgára jelentkezettek körében tényegesen lebonyolított középszintű érettségi vizsgák költségeihez.
2007. szeptember 7.

Arató: meghatározó lesz az új tanév a művészeti iskolák számára

A jelenleg működő alapfokú művészeti iskolák 94 százaléka, 873 intézményből 817 vállalkozott az intézmény minősítésére, ám az előminősítés szempontjainak már csak 689-en feleltek meg - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára az intézmények tanévnyitó konferenciáján csütörtökön a fővárosban.
2007. szeptember 6.

A tárca hamarosan pályázat ír ki a támogatandó tehetséggondozó versenyekre - Közlemény

Tájékoztatjuk a tehetséggondozásban és a tanulmányi versenyek szervezésben érintett szervezeteket, hogy a minisztérium a közeljövőben pályázati úton fogja kiválasztani azokat a tehetséggondozó versenyeket, amelyek megszervezését anyagilag támogatni fogja. A támogatást a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprészének az oktatásért felelős miniszter rendelkezési jogkörébe tartozó keretéből is kiegészíti.
2007. szeptember 5.

Felhívás közoktatási támogatások pótlólagos igénylésére

Az egyes közoktatási feladatokhoz nyújtott kiegészítő támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának és elszámolásának rendjéről szóló 33/2007. (VIII. 31.) OKM rendelet módosította a nemzetiségi feladatok támogatásáról szóló 8/2007. (II. 15.) OKM rendeletet és az informatikai eszközök támogatásáról szóló 16/2007. (III. 14.) OKM rendeletet. A közoktatási intézmények fenntartói 2007. szeptember 15-ig nyújthatják be a pályázatot.
2007. szeptember 5.

Az OKM közleménye a mátraszőlősi iskola megszüntetéséről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szükségesnek tartja, hogy törvényes, gyors, a gyermekek érdekeit szem előtt tartó megoldás szülessen Mátraszőlősön. Sajnálatos, hogy az önkormányzat későn, csak augusztus 28-án döntött az iskola további sorsáról.
2007. szeptember 4.

Előzetes adatok a pedagógus-elbocsátásokról

Előzetes adatok szerint 8.223 pedagógus kerül ki a munkaerőpiacra; az eddigi tapasztalatok szerint harmaduk már a közszférában talált, vagy várhatóan rokon szakmában talál állást - erről Hiller István oktatási miniszter beszélt pénteken az MTI-nek.
2007. augusztus 31.

Országos tanévnyitó

Fotó: Gordon Eszter
Az országos tanévnyitót a nyíregyházi Kertvárosi Általános Iskolában tartották, ahol az oktatási tárca vezetője a közoktatási pályázatokról és a modern magyar közoktatás alapjainak megteremtéséről beszélt.
2007. augusztus 31.

Európai közoktatás uniós forrásból - Az új tanévvel együtt 166 milliárd forintos fejlesztés indul az oktatásban

Megújul az oktatás rendszere az Új Magyarország Fejlesztési Terv európai uniós forrásaiból. Minden gyermek számára elérhetővé kell tennünk a felújított, akadálymentesített iskolákat, az élhető közösségi tereket és a korszerű, használható tudást jelentő oktatást - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, valamint Hiller István oktatási és kulturális miniszter az idei országos tanévnyitó ünnepségen Nyíregyházán.
2007. augusztus 31.

Az önkormányzati általános iskolák 85 százaléka felújításra szorul

Az önkormányzati általános iskolák 85 százaléka részben vagy teljes egészében felújításra szorul, a legproblémásabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol ez az arány 90 százalékos - többek között ez derült ki abból a felmérésből, amelyet Hiller István szakminiszter ismertetett csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.
2007. augusztus 30.

Hiller István a fővárosi pedagógus-elbocsátásokról

A fővárosi fenntartású középfokú oktatási intézményekben 619 álláshely szűnt meg, ebből 238 a pedagógusi - közölte Hiller István oktatási miniszter.
2007. augusztus 30.

Hiller István a kiemelkedő tehetségek támogatásáról

Az oktatási tárca vezetője nem híve a mesterséges egyenlősdinek, a kiemelkedő tehetségeknek biztosítani kell a kiemelkedő feltételeket. Hiller István ezt a középiskolai felvételi rendszer esetleges megváltoztatására vonatkozó kérdésre mondta csütörtökön a fővárosban.
2007. augusztus 30.

Közoktatási intézmények műszaki állapota

A Szonda Ipsos kutatása az Oktatási és Kulturális Minisztérium részére.
2007. augusztus 30.

Őszi érettségi vizsgaidőszak: szeptember 5-ig lehet jelentkezni

A 2007. október-novemberi érettségi vizsgákra 2007. szeptember 5.-ig lehet jelentkezni a kijelölt középiskolákban, ill. az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain. A kijelölt középiskolák listája és az OH regionális igazgatóságainak elérhetőségei megtalálhatók a www.okev.hu honlapon. Az október-novemberi vizsgaidőszakban csak a kijelölt középiskolákban és az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain szerveznek érettségi vizsgákat.
2007. augusztus 29.

Az OKM-nek sem az iskolák, sem a kiadók nem jeleztek tankönyvhiányt

A minisztérium közleménye a tankönyvhiánnyal kapcsolatos hírekkel kapcsolatban.
2007. augusztus 29.

Országos szakképzési tanévnyitó: mozgalmas tanév várható

Mozgalmas tanév várható a szakképzésben, mindenekelőtt az új típusú finanszírozási rendszer bevezetése, valamint a szakmai irányítás átalakítása miatt is - erről a szociális és munkaügyi tárca vezetője és az oktatási tárca államtitkára beszélt az országos szakképzési tanévnyitón kedden a fővárosban.
2007. augusztus 28.

Arató: a közoktatás felkészült a tanévkezdésre

Arató Gergely
A közoktatás felkészült az idei tanévkezdésre - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a hétfői budapesti kormányszóvivői tájékoztatón.
2007. augusztus 27.

Szüdi János: boldogulási esélyt teremtő közoktatásra van szükség

Mindenki számára boldogulási esélyt teremtő közoktatásra van szükség - hangsúlyozta Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára hétfőn Nyíregyházán, az iskolaigazgatók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tanévnyitó értekezletén.
2007. augusztus 27.

Közlemény az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók köréről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a honlapján folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt a fontosabb jogszabályváltozásokból adódó iskolai és iskolafenntartói feladatokról. Mivel az utóbbi napokban néhány pontatlan információ is napvilágot látott a tankönyvellátással kapcsolatban, ezért ismét felhívjuk a figyelmet az alábbiakra.
2007. augusztus 21.

Nemzeti Alaptanterv

A szokásos háromévenkénti felülvizsgálat eredményeként új elemekkel bővült a Nemzeti alaptanterv (Nat), elsősorban annak érdekében, hogy jobban támogassa a mindennapi élethelyzetekben szükséges készségek és képességek elsajátítását.
2007. augusztus 15.

Új elemekkel bővül a nemzeti alaptanterv

A szokásos háromévenkénti felülvizsgálat eredményeként új elemekkel bővül a nemzeti alaptanterv (nat), elsősorban annak érdekében, hogy jobban igazodjon a mindennapi élethelyzetekben szükséges készségek és képességek elsajátításához - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a csütörtöki tájékoztatóján.
2007. július 19.

Jogerősen pert nyert az OKM a PDSZ-szel szemben

Elvesztette a pert a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Miniszterelnöki Hivatallal és az Oktatási és Kulturális Minisztériummal szemben. A PDSZ a perben a 2006. júliusi sztrájkkal kapcsolatos kormányzati kötelezettségek elmaradását kifogásolta, mert szerinte a MEH nem jelölte ki az egyeztetésben résztvevő képviselőjét, az OKM pedig nem folytatta le az egyeztető eljárást.
2007. július 18.

Új lehetőségek állástalanná vált pedagógusok számára

Ha az iskolai átszervezések következtében Ön nem tudja folytatni pedagógusi munkáját eddigi munkahelyén, kérjük olvassa el tájékoztatónkat. Segítséget kívánunk nyújtani ahhoz, hogy már felmentési ideje alatt pontosan tájékozódhasson elhelyezkedési és átképzési, képzési lehetőségeiről.
2007. július 17.

Kutatódiákok országos konferenciája Káptalanfüreden

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a kutatódiákok országos konferenciáját a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüreden július 9-e és 14-e között, a rendezvényre korábbi versenyeken és a kreatív kutatómunkát igénylő megmérettetéseken díjat nyert legjobb diákok kapnak meghívást - közölték a szervezők az MTI-vel.
2007. július 9.

Befejeződtek az érettségi vizsgák

A mai napon, június 29-én véget értek a 2007-es év tavaszi vizsgaidőszakának érettségi vizsgái.
2007. június 29.

Megnyílt a magyar stand a prágai Quadriennálén

A Liliom Bagdadban című magyar stand a látványtevezői és színházépítészeti fesztiválon, a Prágai Quadriennálén
Megnyílt a magyar stand, a Liliom Bagdadban című koncepció a 11. Prágai Quadriennálén, a nemzetközi színpadi látvány és színházépítészeti kiállításon pénteken Csehországban.
2007. június 15.

Hiller: "kutya nehéz tanévünk volt"

Hétfőn kerül a parlament elé a közoktatási törvény módosító javaslatai között az a változtatás, amely a pedagógusok számára pluszdíjazás nélkül elrendelhető két órát érinti, a módosítás a kormány támogatását is élvezi - mondta Hiller István szakminiszter a Pedagógusok Szakszervezete tanévzáró konferenciáján pénteken a fővárosban.
2007. június 15.

Hiller István az oktatás elmúlt egy évéről

A közoktatás területén az esélyteremtés érdekében tett lépéseket, míg a felsőoktatásban a mennyiségi szemléletről a minőségközpontú gondolkodásra történő áttérést emelte ki az oktatás elmúlt egy évét értékelve Hiller István szakminiszter csütörtökön Budapesten.
2007. június 14.

Az OKM közleménye a tankönyvekről

Az iskolában használt könyvekre, a nevelési és oktatási programok megválasztására vonatkozóan választási szabadság illette és illeti meg a pedagógust, mert a közoktatásról szóló törvény 19. §-a alapján a pedagógiai tevékenység során a pedagógus megválaszthatja, hogy milyen módszert, eszközöket, könyveket alkalmaz.
2007. június 8.

Az OKM közleménye a tarnabodi pedagógus-elbocsátások miatt

Az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságától értesültünk a tarnabodi Általános Iskolában a tanév vége előtt kialakult rendkívüli helyzetről.
2007. június 8.

Nyolcvan éves tanítói diploma

Hiller István oktatási és kulturális miniszter levélben köszöntötte az ország minden bizonnyal legidősebb tanítónőjét abból az alkalomból, hogy éppen nyolcvan esztendővel ezelőtt vette át diplomáját a kecskeméti római katolikus népiskolai tanítónőképző intézetben.
2007. június 7.

Hiller Isván átadta az OKTV díjait

Fotó: Gordon Eszter
Az oktatási miniszter átadta az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny elismeréseit.
2007. június 5.

Pedagógusnap - Hiller: a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésére van szükség

A pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését hangsúlyozta pedagógusnap alkalmából Hiller István oktatási miniszter a fővárosban rendezett ünnepségen Pénteken. A tanítókat, tanárokat köszöntötte Demszky Gábor főpolgármester is.
2007. június 1.

Arató Gergely: nem finanszírozható az elaprózott oktatási rendszer

Egy elaprózott oktatási rendszer nem finanszírozható, hosszú távon nem tartható fenn és nem is nyújt megfelelő minőséget, színvonalat - mondta az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára csütörtökön Balatonalmádiban a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének (KÖSZ) közgyűlésén tartott előadását követő sajtótájékoztatón.
2007. május 31.

Lezajlott a 2007-es országos kompetenciamérés

A mai napon 4099 általános és középfokú intézmény 8368 telephelyén; a 4., a 6., a 8. és a 10. évfolyamos nappali tagozatos tanulók részvételével került sor az országos kompetenciamérésre. A mérést az előzetesen begyűjtött adatok alapján 20616 osztályban 438351 tanulóval bonyolították le.
2007. május 30.

A mai napon lezárult a 2007 tavaszi érettségi írásbeli vizsgáinak időszaka

A több mint 125 ezer vizsgázó, 1300 vizsgahelyszínen problémamentesen vizsgázhatott 16 napon keresztül. A vizsgák sikeres lefolytatását érdemben megzavaró esemény nem történt.
2007. május 25.

Átadták a jó tanuló-jó sportoló díjakat

Fotó: Gordon Eszter
139 diák részesült a Magyar Köztársaság jó tanuló-jó sportolója díjban a 2005/2006-os tanulmányi és sporteredményeiért, az elismerő okleveleket Hiller István, az oktatási tárca vezetője adta át hétfőn a fővárosban.
2007. május 21.

Esélyegyenlőségi szakemberképzést indított az OKM

Arató Gergely államtitkár
Esélyegyenlőségi szakemberképzést indított a SuliNova Kht-val közösen az oktatási tárca, a szakértőknek a közoktatási intézmények és fenntartóik esélyegyenlőségi programjainak elkészítésében és mentorálásában szánnak kiemelt szerepet - közölte Arató Gergely, a tárca államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatón.
2007. május 15.

Százéves óvodát ünnepeltek Nemtiben

Százéves óvodát ünnepeltek szombaton a Nógrád megyei Nemti községben; a megemlékezésen felköszöntöttek 43, most 80. életévét már betöltött volt óvodást is.
2007. május 12.

Hiller István 4,5 millió forintot adományozott borsodi oktatási intézményeknek

Miniszteri alapjából 4,5 millió forintot adományozott pénteki borsod-abaúj-zempléni körútján az oktatási és kulturális tárca vezetője: Selyeben félmillió, az Avasi Gimnáziumban egymillió, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolában hárommillió forintot juttatott.
2007. május 11.

Módosul a közoktatási törvény

Bővül az Oktatási Hivatal ellenőrzési jogköre, s pályakövetési rendszert vezetnek be a szakképzésben - többek között ezt tartalmazza a közoktatási törvény módosítása, amelyet csütörtökön tárgyal az Országgyűlés szakbizottsága. Módosul a tankönyvpiaci törvény is.
2007. május 9.

Kiírták a regionális operatív programok első pályázatait

Fotó: Gordon Eszter
Tíz pályázati kiírás jelent meg hétfőn az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) regionális operatív programjaiban 26,9 milliárd forint keretre - jelentette be Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
2007. május 7.

Magyartanárok Egyesülete: nagyon jók voltak a tételek

Nagyon jónak nevezte az idei középszintű érettségi tételeket Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.
2007. május 7.

Érettségi 2007 - idén százhuszonötezren jelentkeztek a pénteken kezdődő vizsgákra

Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője és Szüdi János közoktatási szakállamtitkár a sajtótájékoztatón
Az idén összesen 125,5 ezren jelentkeztek a tavaszi érettségi vizsgákra; a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal pénteken reggel megkezdődnek írásbeli vizsgák - hangzott el az oktatási tárca csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. május 3.

Hiller: kiszámítható finanszírozás a felsőoktatásban

Fotó: Gordon Eszter
A felsőoktatás állami támogatása 2007-től 2010-ig 214 milliárd forintról 241 milliárdra emelkedhet. Ezt tartalmazná egyebek mellett a felsőoktatási törvény módosítása, amelyet a közoktatási és a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításával együtt tárgyalt a kormány; a módosításokat még a tavaszi ülésszak folyamán elfogadhatja az Országgyűlés - hangzott el a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
2007. május 3.

Pénteken megkezdődnek az érettségi vizsgák

2007. május 4-én, pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom és a nemzetiségi nyelvi írásbeli vizsgákkal megkezdődik a 2006/2007. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Ez lesz a hatodik olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik.
2007. május 3.

Oktatási törvénymódosítások

A prezentáció letölthető PPT-formátumban.
2007. május 3.

A 2007/2008-as tanév rendje

A rendelet letölthető PDF-formátumban.
2007. május 3.

Befejeződött a középfokú beiskolázás általános felvételi eljárása

A 2007/2008. tanévre a középfokú iskolákba történő felvételekre vonatkozó eljárás fontos szakasza zárult le: az általános felvételi eljárás befejezéseként a felvételt hirdető középfokú iskolák 2007. április 25-ig megküldték a felvételi döntésekről szóló értesítéseket a hozzájuk jelentkezett diákoknak és általános iskolájuknak.
2007. április 26.

Panasznapot tart ma az oktatási jogok biztosa Szegeden

Szakmai fórumot és panasznapot tart ma Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa Szegeden.
2007. április 23.

Tájékoztató az általános iskolai felvétel rendjére vonatkozóan

Amint az ismert, az általános iskolai körzethatárok kialakítására és a felvétel rendjére vonatkozóan 2007. január 1-jével új rendelkezések léptek életbe.
2007. április 12.

Kompetenciamérés - pályázati keret a lemaradó intézményeknek

Az oktatási tárca 300 millió forintos pályázati keretet különített el azoknak a közoktatási intézményeknek, amelyek a kompetenciamérésen lemaradtak, vagy gyengébb eredményt mutattak - közölte Arató Gergely oktatási államtitkár szerdán az MTI-vel.
2007. április 11.

Szabadságharcos - Freedom Fighter: tanulmányi kirándulás Párizsba

Az 1956-os forradalom emigránsaival is találkoznak a francia fővárosban a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai, akik a Szabadságharcos - Freedom Fighter vetélkedő nyerteseként ötnapos tanulmányi kirándulásra utaznak kedden a Szajna parti városba.
2007. április 3.

Rövid összefoglalók a miniszteri rendeletekről a költségvetési törvény 5. sz. mellékletének pályázataihoz

A kormányprogram célul tűzte ki, hogy a tanulók olyan korszerű és használható tudást kapjanak, amelynek segítségével egész életük folyamán képesek lesznek tanulni. Ennek a célnak a megvalósításához a 2007. évi költségvetési törvény biztosít forrásokat, amelyekhez támogatás formájában, az oktatási és kulturális miniszter által kiadott rendeletek végrehajtása által válnak felhasználhatóvá a források.
2007. április 3.

Esély és minőség a közoktatásban - 10 milliárd forint a közoktatás támogatására

qk6t6173.jpg
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón számolt be a tárca új esélyegyenlőségi és közoktatás-fejlesztési támogatásairól.
2007. március 29.

Deszegregáció - az esélyegyenlőséget a beiskolázáskor és a pályázatokon is számon kérik

Nemcsak az oktaktási törvény hangsúlyozza a gyermekek - köztük a hátrányos helyzetűek - mindenek feletti érdekét, az elkülönítés tiltását, hanem a különböző uniós pályázáskor is számon kérik az esélyegyenlőség meglétét - hangzott el a megyei jogú városok deszegregációs tanácskozásának zárónapján pénteken Keszthelyen.
2007. március 23.

'56-os szeminárium tanároknak - A forradalom tanítása történeti interjúk módszerével

Az 1956-os forradalom eseményeinek módszertani tanításáról rendeznek szemináriumot Budapesten március 22-én, csütörtökön az OSA Archívumban. A szemináriumot - amit az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az OSA Archívum, a Kanadai Nagykövetség és az Ontheglobe.com Kiadó szervez - Robert Hage, Kanada magyarországi nagykövete, valamint Rév István, az OSA Archivum igazgatója nyitják meg.
2007. március 21.

Emléktúra Batthyány Lajos nyomdokában

Fotó: Gordon Eszter
Batthyány Lajos életének fontosabb helyszíneit keresi fel az a tizenöt diák és öt pedagógus, akik a 200 éve született államférfi emlékére hirdetett pályázat nyerteseként csütörtökön indultak négynapos tanulmányi kirándulásra a fővárosból.
2007. március 15.

Alapkészségek emelt szintű oktatása 2008 szeptemberétől az iskolák felső tagozatán

2008 szeptemberétől az alapkészségek megerősítését célzó órákat is tartanak a felső tagozatos diákoknak az iskolákban, e célra az intézményeknek a tanítási időkeret 20-50 százalékát kell fordítaniuk - mondta el Arató Gergely oktatási államtitkár az MTI-nek kedden.
2007. március 13.

Csökkentek az adminisztrációs terhek a közoktatási intézményekben

Az OKM Közoktatási Szakállamtitkársága 2007. január 12-én tájékoztatót tett közzé a honlapon a munkajogi szabályozás változásairól.
2007. március 13.

Az OKM erősítené a tanórán kívüli nevelési formákat

Az oktatási tárca a jövőben az uniós források bevonásával növelné a nem hagyományos és tanórán kívüli nevelési formák támogatását - erről Arató Gergely, a tárca államtitkára beszélt az Iskolapélda címmel rendezett konferencián pénteken a fővárosban.
2007. március 2.

Új lehetőséggel bővül a nemzetiségi nevelés, oktatás támogatása

Március 20-ig nyújthatják be támogatási kérelmüket a nemzetiségi intézményfenntartók (helyi önkormányzatok, országos kisebbségi önkormányzatok, egyházi és alapítványi intézményfenntartók) az alább felsorolt nemzetiségi nevelést, oktatást érintő feladatok ellátásához.
2007. március 2.

A Batthyány tanulmányútra kiírt pályázat nyertesei

A 15 nyertes diák és 5 tanár március közepén egy négynapos tanulmányi kiránduláson vehet részt. A pályázatot az Oktatási és Kulturális Minisztérium Batthyány Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából írta ki.
2007. március 1.

Arató Gergely: önmagában a több pénz nem jelent megoldást az oktatásban

Önmagában a több pénz, a többletforrások nem jelentenek megoldást, igaz egyelőre nem is a források bővülésére kell számítani az oktatásban - jelentette ki egy Szombathelyen rendezett pedagógus fórumon Arató Gergely, az Oktatási Minisztérium államtitkára.
2007. február 23.

Újra megnyitotta kapuit a pedagógiai szakkönyvtár

opkm_070222_01.jpg
Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum számára végre megadatott a lehetőség, hogy a könyvtárat is beköltöztesse székházába. Így pedagógusok, kutatók, egyetemi és főiskolai hallgatók egy helyen, méltó környezetben olvashatnak szakirodalmat, tankönyveket, iskolai értesítőket, tekinthetik meg a pedagógiai múzeum változatos kiállításait, vehetnek részt továbbképzéseken, szakmai programokon.
2007. február 22.

eTwinning éves konferencia 2007

2007. február 23-25. között Európa minden részéből érkeznek majd résztvevők Brüsszelbe, hogy megjutalmazzák az idei európai díjak nyerteseit, és megvitassák az eTwinning jövőjét.
2007. február 9.

A legidősebb pedagógust köszöntötték Sátoraljaújhelyen

Száznegyedik születésnapja alkalmából köszöntötte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen Kerekes Kálmánnét, Erzsike nénit Hiller István oktatási miniszter nevében Vécsi István szocialista országgyűlési képviselő.
2007. február 2.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium új oktatási háttérintézményei

Megkezdi működését az Oktatási Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
2007. február 1.

Elismerés a nemzetközi diákolimpiák díjazottjainak

A díjazottak Gyurcsány Ferenccel és Hiller Istvánnal (Fotó: Gordon Eszter)
A nemzetközi diákolimpiákon dobogós helyen végzett tanulók és felkészítő tanáraik vettek át elismeréseket a miniszterelnöktől és Hiller István oktatási minisztertől kedden a Parlamentben.
2007. január 30.

Tavasszal indul a XXI. század iskolája program

Tavasszal indul a XXI. század iskolája program, amelynek keretében 2007-2013 között mintegy 140-150 milliárd forintot fordítanak a közoktatási infrastruktúra fejlesztésére - erről Hiller István szakminiszter beszélt csütörtökön Budapesten
2007. január 25.

A tanulói tankönyvtámogatás igénylése a 2007/2008. tanévre

A tanulói tankönyvtámogatás igénylése a 2007/2008-as tanévre az alábbiakban közölt jogszabály alapján történhet.
2007. január 24.

Közlemény a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott tanulók ellátását érintő változásokról

Lényeges tudni, hogy az érintett gyermekek, tanulók helyzete jelenleg nem változott. Minden olyan kedvezményre jogosultak, mint ez idáig. Utánuk a sajátos nevelési igényű gyermekek után járó normatívát lehet igényelni.
2007. január 12.

Bizottság az idei érettségik zavartalan lebonyolításáért - OKM

Az érettségi vizsgák biztonságos szakmai és logisztikai lebonyolításáért felel az a bizottság, amely szerdán tartotta alakuló ülését Hiller István szakminiszter vezetésével Budapesten.
2007. január 10.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium állásfoglalása a tankönyvellátási rendszer Állami Számvevőszéki ellenőrzésével kapcsolatban

Az Állami Számvevőszék megállapításaival az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyetért, elfogadjuk az ajánlásban tett javaslatokat.
2007. január 9.

Közlemény az alapfokú művészetoktatási intézmények 2007. évi költségvetési finanszírozásának változásairól, és a minősítési eljárással kapcsolatos fenntartói feladatokról

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: 2007. évi költségvetési törvény) 3. számú melléklet 16.2. pontjában és a 3. számú melléklet Kiegészítő szabályok 10. p) pontjában foglaltak értelmében az alapfokú művészetoktatási intézmények központi költségvetési finanszírozása 2007. szeptember 1-jétől alapvetően átalakul.
2007. január 8.

Arató Gergely államtitkár átadta a Solt Ottília-díjakat

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium díját minden évben a kisebbségi oktatásban, a hátrányos helyzetű tanulók támogatásában, továbbá a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben folytatott kiemelkedő tevékenységért ítélik oda.
2007. január 5.

Sikeres a Szemünk Fénye Program

A 2005-ben indult Szemünk Fénye Program célja, a rossz minőségű, és pazarló világítási és fűtési rendszerek felváltása szabvány szerinti minőségű és alacsony működési költségű rendszerekkel. A korszerűsítésnek mind az egészségügyi, mind az energetikai, mind a környezetszennyezés-csökkentési hatásai jelentősek.
2007. január 2.

Közoktatási intézmények hivatalos jegyzéke (2007)

A jegyzék letölthető innen (Excel, 2,92 MB).
2006. december 15.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok