2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

A magyar diákok a világ legjobbjai között

Matematikából és természettudományból is a világ élvonalába tartoznak a magyar fiatalok – derül ki a TIMSS 2007-es felméréséből. A negyedikes és nyolcadikos diákok képességeit összehasonlító méréssorozat eredményeit ismertette Csillag Márta az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztályának főosztályvezetője.
2008. december 11.

Változások a középfokú felvételi menetében

A középiskolába jelentkező diákoknak elegendő lesz egyszer, a központi írásbeli vizsgán számot adni tudásukról, a hat- és nyolc évfolyamos intézményekbe pályázóknak pedig nem kell szóbeli vizsgát tenniük az idei évtől - számolt be a felvételi változásokról Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón. Az írásbelikre december 10-ig lehet jelentkezni.
2008. december 9.

Három pályázaton nyert pénzből bővítette óvodáját Iszkaszentgyörgy

Három pályázaton nyerte el Iszkaszentgyörgy önkormányzata azt a támogatást, amelynek felhasználásával bővítette és felújította az óvodáját; a 65 kisgyermeket befogadó intézményt csütörtökön Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára avatta fel.
2008. december 5.

Uniós pályázatok decembertől az oktatás fejlesztésére

A közoktatásban a kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtésére, a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének javítására összesen mintegy 17,5 milliárdos uniós pályázati keret nyílik meg december 1-től - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. november 21.

OKM-közlemény a hajdúhadházi iskolák bírósági ítéletével kapcsolatban

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyetért a Legfelsőbb Bíróság ítéletével, amely kimondja: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el Hajdúhadház két általános iskolája. A testület helybenhagyta a hajdúhadházi szegregációs perben hozott elsőfokú ítélet erre vonatkozó rendelkezését.
2008. november 20.

Szabó Magda nevét vette fel a Bimbó úti általános iskola

bimbo_081120_01.jpg
Keddtől hivatalosan is Szabó Magda író nevét viseli a budapesti, Bimbó úti tehetséggondozó általános iskola.
2008. november 20.

20 éves a magyar-spanyol két tannyelvű oktatás

A Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium ünnepséget rendez a magyar-spanyol két tannyelvű oktatás 20. évfordulója alkalmából.
2008. november 19.

2009-től kedvezőbb elszámolási szabályok a korai fejlesztésben

A szakmai szervezetek javaslatának megfelelően az Oktatási és Kulturális Minisztérium kezdeményezi a korai fejlesztésre vonatkozó elszámolási rend egyszerűsítését.
2008. november 14.

OKM közlemény: Pénzügyi válság - Új Tudás Program a pedagógusokért

Az egész világot érintő nemzetközi pénzügyi válság jelentős áldozatot követel a közszféra valamennyi dolgozójától - pedagógusoktól, rendőröktől, tűzoltóktól, orvosoktól - 13. havi bérük elvonása miatt.
2008. november 11.

Szóbeli vizsgákkal folytatódik holnap az őszi érettségi

November 3-án befejeződtek a 2008-as év őszi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái. A több mint 14 ezer vizsgázó 165 vizsgahelyszínen problémamentesen vizsgázhatott 10 napon keresztül. Az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók megtalálhatóak az Oktatási Hivatal honlapján.
2008. november 11.

Erdei óvoda és iskola szolgáltatók a környezettudatos diákokért

Átadták az első minősített erdei óvoda szolgáltató tanúsítványát Somoskőújfalun, és újabb 22 erdei iskola szolgáltató is átvehette a minősítő tanúsítványt.
2008. november 5.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek Program továbbra is egyike a kormány legnagyobb prioritást élvező programjainak

A program kiemelt eleme továbbra is a tanári pálya presztízsének emelése, a tanári hivatás fokozottabb megbecsülése.
2008. október 27.

Felhívás az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programon való részvételre

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Zánka Kht. között kötött megállapodás alapján ismét sor kerül a Mentálhigiénés Alapfokú Továbbképzés Pedagógusoknak (MAP) 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programra. A program az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával valósul meg.
2008. október 20.

Őszi érettségik - több mint 14 ezer diák vizsgázik péntektől

Több mint 14 ezer diák ad számot tudásáról a pénteken kezdődő őszi érettségi vizsgákon, a tanulók 1900 emelt és több mint 15 ezer középszintű vizsgára jelentkeztek - közölte Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. október 16.

Az EnergiaKaland győzteseket hirdetett

Az EnergiaKaland győzteseket hirdetett
Október 14-én került sor az EnergiaKaland nevet viselő oktatási program internetes fotópályázatának ünnepélyes díjkiosztójára és a beérkezett pályaművekből rendezett kiállítás megnyitására az E.ON Roosevelt téri székházában.
2008. október 14.

Jelentős források a közoktatásnak az Új tudás programon keresztül

Fotó: Gordon Eszter
A jövő évi költségvetésben közoktatási és közművelődési célokra nemzeti forrásból 37 milliárd forint jut, amelyet további 90-95 milliárd forinttal egészítenek ki uniós források az intézményrendszer, a pedagógia megújítására - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő, miután pedagógiai szervezetek vezetőivel egyeztetett az Új tudás programról szerdán a Parlamentben.
2008. október 1.

Országos vizsgálat indul az iskolai erőszak témakörében

Országos reprezentatív vizsgálat indul hamarosan az iskolai erőszak témakörében, a kezdeményezést Hiller István oktatási miniszter is támogatja - mondta Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa éves beszámolóját ismertetve szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2008. október 1.

Hiller István: 2009-ben 17,5 milliárd forint jut tehetséggondozásra

Fotó: Gordon Eszter
"A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően 2009-ben több mint kétszeresére emelkedik a tehetséggondozásra fordítható összeg" - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Társadalom a Tehetség Szolgálatában címmel megrendezett győri konferencián. 2009-től az állampolgárok is felajánlhatják adójuk 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára.
2008. szeptember 26.

Közel száz újabb óvoda kapott Zöld Óvoda-minősítést

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára 97 óvodának adományozott Zöld Óvoda-minősítést, ezzel a minősített óvodák száma 206-ra nőtt.
2008. szeptember 26.

Jó minták a társulásokról

 
2008. szeptember 25.

Hiller István: évente 17 milliárd a tehetséggondozásra

A kormány szerdai ülésén döntött a Nemzeti Tehetség Program rövid távú cselekvési tervéről és a program finanszírozását szolgáló nemzeti cselekvési alap létrehozásáról. Erről Hiller István oktatási és kulturális miniszter számolt be a pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. szeptember 19.

Hiller István: 2009 januárjában kezdődik a magyar kulturális évad a Egyesült Államokban

New York és Washington magyar kulturális évadnak ad otthont 2009 januárjától 10 hónapon keresztül; a magyar kulturális diplomáciának ez az első nagy jelentőségű vállalkozása az Egyesült Államokban - mondta el Hiller István oktatási és kulturális miniszter péntek este az MTI-nek amerikai egyeztetései után.
2008. szeptember 13.

Az OKM reagálása a Magyar Nemzet - "Összeollózták a SuliNova tankönyveit?" - cikkében megjelent, a minisztériumot érintő állításokra

Nem igaz, légből kapott rágalom a Magyar Nemzetnek azon állítása, miszerint az OKM 200 millió forintot ad a "szerzői jogdíjak utólagos rendezésére" az Educatio Kht-nak.
2008. szeptember 10.

Közlemény a nevelési-oktatási intézmények vezetői részére a 2008/2009. tanévi középfokú felvételi eljárás változásairól

Az oktatási és kulturális miniszter a középfokú iskolai felvételi eljárás korábbi alapelvei, a kapcsolódó jogszabályi környezet, a középiskolai felvételivel kapcsolatos beiskolázási adatok, továbbá a tanulói esélyegyenlőség elvei alapján ez év tavaszán több lényeges ponton megváltoztatta a középfokú felvételi eljárás rendjét, a vonatkozó jogszabályokat.
2008. szeptember 9.

Hiller István: "Legfőbb értékünk a gyermek, a magyar jövő záloga"

"Legfőbb értékünk a gyermek, a magyar jövő záloga" – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter Battonyán, ahol a Szent István Általános Iskolában megnyitotta a tanévet. A tárca vezetője ezt követően átadta a Román Általános Iskola és Óvoda új épületét. Az intézmény beruházásait összesen 220 millió forinttal támogatta a szaktárca.
2008. szeptember 4.

Hiller István: "A nyugodt fejlődés éve lesz a 2008-2009-es tanév"

„A bővülő lehetőségek, a nyugodt fejlődés éve lesz a 2008-2009-es tanév” – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter Badacsonytomajban, amikor részt vett a Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola és a Balatonfelvidéki Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanévnyitóján.
2008. szeptember 4.

Országos tanévnyitó

Jó tanár nélkül nincs jó iskola - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter Hatanban, az országos tanévnyitó ünnepségen.
2008. augusztus 31.

Megújult épületben kezdi a tanévet 350 pesterzsébeti általános iskolás

Hiller István oktatási és kulturális miniszter ünnepélyes tanévnyitó keretében adta át pénteken a XX. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Logopédiai Intézet felújított épületét.
2008. augusztus 30.

Arató: nyugodtabb tanévkezdés várható

Nyugodtabb, kiszámíthatóbb lesz az idei tanévkezdés az előző évekhez képest, nem lép életbe olyan új intézkedés, amely alapvetően érintené az iskolák életét - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. augusztus 29.

Felmérés készül a pedagógusok munkaterheléséről

Fotó: Gordon Eszter
Felmérés készül a pedagógusok munkaterheléséről - erről állapodott meg Hiller István szakminiszter és Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtökön Budapesten.
2008. augusztus 28.

Rendkívüli magyar diákolimpiai sikerek - Összefoglaló a 2008. évi nemzetközi diákolimpiákról és az azokon elért magyar eredményekről

Három arany-, tizenegy ezüst-, négy bronzérem és hat kiemelt dicséret. Az idei nyáron ez volt a magyar diákolimpikonok mérlege. A magyar diákok a nemzetközi filozófiai, fizikai, matematikai, kémiai, informatikai és földrajzi diákolimpiákon érték el ezt a kimagasló eredményt, amelyhez az Oktatási és Kulturális Minisztérium gratulál minden nyertesnek és felkészítő tanárnak.
2008. augusztus 27.

Nincs új szabály az osztályok létszámáról és a finanszírozásról

Semmilyen új szabály, változás nem várható az iskolai osztályok átlaglétszámát és a finanszírozást tekintve most szeptembertől - közölte Arató Gergely, az OKM államtitkára a Magyar Nemzet keddi számában megjelentekre reagálva.
2008. augusztus 26.

Indul az iskolafelújítási program

Az elmúlt ötven év legnagyobb iskolafelújítási programja indul Magyarországon - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Bajnai Gordon szakminiszter közölte: az eredetileg tervezett 55 milliárd forint helyett 75 milliárd forintot osztanak szét 253 pályázó intézményfenntartó között.
2008. augusztus 26.

VII. Nevelésügyi kongresszus - Hiller: hagyomány és újítás

Fotó: Gordon Eszter
A hagyományok megőrzését és az újítás egységét nevezte jó iránynak a magyar oktatásügy előtt álló kérdések megoldására Hiller István szakminiszter a VII. Nevelésügyi kongresszus hétfői megnyitóján tartott előadásában a fővárosban.
2008. augusztus 25.

Az Oktatási Hivatal közleménye a tankönyv-ellátásról

Az Oktatási Hivatal valótlannak tartja azt a vádat, mely szerint a tankönyv-jóváhagyási eljárás elhúzódása okozza a kiadók által prognosztizált késedelmes szállítást.
2008. augusztus 22.

Az esélyteremtésről és a tehetséggondozásról is szó lesz a VII. Nevelésügyi kongresszuson

Az oktatás és nevelés aktuális kérdései, többi között az oktatás finanszírozása, az esélyteremtés, tehetséggondozás és a minőségbiztosítás szerepelnek az augusztus 25-28. között a fővárosban rendezendő VII. Nevelésügyi kongresszus napirendjén; a nyitóelőadást Hiller István oktatási és kulturális miniszter tartja.
2008. augusztus 22.

Digitális Tananyag (Taneszköz) Akkreditáció

Elkészültek a 23/2004 (VIII. 27) OKM rendelet szerinti digitális tananyaggá/taneszközzé nyilvánítási eljárás megindításához, lefolytatásához, értékeléséhez szükséges dokumentumok, amelyeket a Digitális Tananyag Minősítő Bizottság (DTMB) szakmai-társadalmi vitára bocsát.
2008. augusztus 18.

Megjelent az Útravaló ösztöndíjprogram új pályázata

Megjelent az Útravaló ösztöndíj program új pályázati kiírása - jelentette be Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2008. augusztus 14.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek bölcsődéinek és közoktatási intézményeinek infrastrukturális fejlesztése

Az önkormányzati miniszter előterjesztése alapján a Kormány döntött a helyi önkormányzatok számára egy 1,6 milliárd forint összegű, új fejlesztési célú forrásról.
2008. augusztus 6.

Közlemény a szakképesítésekkel kapcsolatos rendeletek megjelenéséről

Megjelentek az oktatási és kulturális miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint az ezzel összefüggő egyes kérdésekről szóló rendeletek.
2008. július 31.

Az Oktatási Hivatal közleménye a Montessori Iskolával kapcsolatos vizsgálatról

Az Oktatási Hivatal - szülői bejelentést követően - vizsgálatot folytatott a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskolában lezajlott érettségi vizsgával, illetve az intézmény működésével kapcsolatban. A vizsgálat lezárult, az intézményt az Oktatási Hivatal több kérdésben elmarasztalta.
2008. július 30.

Az Oktatási Hivatal közleménye a Montessori Iskola érettségi vizsgájával kapcsolatos vizsgálatról

A Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola idei érettségi vizsgájával kapcsolatban három szülő az Oktatási Hivatalnál korábban bejelentéssel élt - kifogásolva a lebonyolítás körülményeit és az intézmény működését.
2008. július 21.

Idén hétszázmillió forint jut hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatására

Idén a tavalyinál száz millió forinttal több, 700 millió forint uniós támogatás jut a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatására, és a magyar költségvetés először biztosít 200 millió forintot diákok osztály- és tanulmányi kirándulásainak támogatására - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken Siófokon, egy államilag támogatott ingyenes gyermektáborban, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel látogatott meg.
2008. július 18.

Hiller István: "Ünnep, ha a világ fiatal tudósai megtisztelik Magyarországot"

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Néprajzi Múzeumban köszöntötte a 40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia résztvevőit. Vasárnap óta hatvannyolc ország legjobb fiatal vegyészei versenyeznek Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
2008. július 15.

Havonta egyeztet majd az oktatási tárca a Pedagógusok Szakszervezetével

Fotó: Gordon Eszter
A jövőben havonta egyeztet a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) az oktatási tárca - hangzott el Hiller István szakminiszter és az érdekvédelmi tömörülés új elnökének keddi budapesti találkozója után a fővárosban.
2008. július 15.

Mit jelent a természetismeret tárgy fogalma?

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárának, Arató Gergelynek a kezdeményezésére - a Magyar Tudományos Akadémia, a szakmai pedagógiai szervezetek, a felsőoktatási intézmények bevonásával - munkacsoport jött létre, amelyik az év végéig teszi le javaslatait a természettudományos oktatás fejlesztéséről.
2008. július 10.

Befejeződtek az érettségi vizsgák

A mai napon, június 27-én, véget értek a 2008-as év tavaszi vizsgaidőszakának érettségi vizsgái. Ebben a vizsgaidőszakban mintegy 125 ezer diák több mint 446 ezer vizsgát tett le az egyes tárgyakból - az általuk választott - közép- vagy emelt szinten.
2008. június 27.

Közlemény intézményfenntartók részére

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatást biztosít a középiskolát fenntartó intézményfenntartók részére a 2008. évi május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban, a középszintű érettségi vizsgák szervezési, lebonyolítási költségeihez.
2008. június 27.

Hiller István: "A szaktárca és a szakma egyezséget kötött a pedagógusok jobb megbecsüléséért"

A pedagógusok nagyobb társadalmi megbecsüléséért, a pedagógus hivatás presztízsének növeléséért - az Új Tudás Program részeként - megállapodást írt alá az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet.
2008. június 25.

Az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának határozata

Az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának határozata az Állami Számvevőszéknek az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetnél a közoktatási feladatok finanszírozására fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről szóló 0807. számú jelentésének az egyházi közoktatási és kiegészítő támogatások 2005. és 2006. költségvetési évekre vonatkozó kiszámításával kapcsolatos megállapításairól.
2008. június 25.

Elhunyt Liskó Ilona oktatáskutató

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mély megrendüléssel értesült arról, hogy Liskó Ilona, a Felsőoktatási Kutatóintézet volt igazgatója, szociológus, oktatáskutató 2008. június 24-én elhunyt.
2008. június 24.

Átadták a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új budafoki tagintézményét

MTI Fotó: Földi Imre
Szerdától vehetik birtokba az olvasók a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új budafoki fiókintézményét. A 283 millió forintból létrehozott új kulturális központot kedden adták át.
2008. június 24.

Az Educatio Kht. válasza a PSZ közleményére

A kétszintű érettségit kiszolgáló informatikai rendszer 2005-től működik. Az iskolai rendszerkezelők és felhasználók visszajelzései szerint a folyamatos fejlesztések következtében jól, eredményesen és a felhasználók igényeit kiszolgálva biztosítja az érettségi adminisztrációjának elvégzését.
2008. június 19.

Az Új Tudás Program újabb sikere: az Országgyűlés megszavazta a Nemzeti Tehetség Programot

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium örömmel értesült róla, hogy hétfő délután a Parlament 230 igen szavazattal, 62,5 százalékos többséggel megszavazta az „Új Tudás” egyik kiemelt programelemét, a Nemzeti Tehetség Programról szóló javaslatot.
2008. június 10.

Oktatási Hivatal közleménye: a 2008. évi írásbeli érettségi rendben lezajlott

A magyar írásbeli érettségihez jogszerű és ésszerű időn belül és túl semmilyen kifogás nem érkezett, a Magyar Nemzet cikkében megszólaló személyektől sem.
2008. június 10.

Csák Ferenc: "Nincs fontosabb fokmérője egy adott nemzet önbecsülésének, mint a kultúra"

Fotó: Gordon Eszter
A fotográfiatörténet legjelentősebb művészeinek alkotásai láthatók mától a Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállításán, melynek címe: Lélek és Test - Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével. A tárlatot Csák Ferenc, az OKM államtitkára nyitotta meg.
2008. június 6.

Idén 211 közoktatási intézmény nyerte el az "Ökoiskola" címet

Az "Ökoiskola" cím elnyerésére minden magyarországi közoktatási intézmény pályázhat. 2007-ig 272 iskola nyerte el az "Ökoiskola" címet. A környezettudatos gondolkodás terjedését mutatja, hogy a 2007. december 17-én kiírt pályázatra 211 iskola jelentkezett. A pályázaton minden intézmény teljesítette a feltételeket, így majdnem megduplázódott az ökoiskolák száma Magyarországon.
2008. június 6.

Több mint 100 millió forintos oktatási program az energiatudatosságért

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungaria Zrt. Igazgatótanácsának elnöke és Klaus Hammer, az E.ON Földgáz Igazgatótanácsának elnöke hároméves együttműködési megállapodást írt alá oktatási programról.
2008. június 6.

Hiller István megnyitotta a Biztonságos iskoláért konferenciát

Fotó: Gordon Eszter
Az esemény megnyitóján a miniszter bejelentette, hogy a tárca jövőre 15 milliárd forint pluszforrást biztosít közoktatási tartalomfejlesztésre. A tordasi iskolaigazgató kinevezésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Hiller István arra kérte az érintett önkormányzatokat, vizsgálják felül az iskolaigazgató kinevezését.
2008. június 5.

Csütörtökön kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák

Csütörtökön megkezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák, a diákok június 5. és június 11. között emelt szinten adnak számot tudásukról, a középszintű szóbelik június 16. és június 27. között lesznek.
2008. június 4.

Törvénymódosítás az esélyegyenlőség növeléséért és a pedagógusok munkájának elismeréséért

A Parlament által tegnap elfogadott törvénymódosítás megteremti a jogi kereteket ahhoz, hogy minden gyermek, minden tanuló lehetőséget kapjon a sikeres iskolakezdéshez és az iskola sikeres befejezéséhez.
2008. június 3.

Hiller István Pedagógus Napi kitüntetéseket adott át

A Pedagógus Nap alkalmából Hiller István a pedagógusok munkájának elismeréseként, a pedagógus hivatás megbecsülése jeléül kitüntetéseket adott át a kiemelkedő munkát végző pedagógusoknak. Idén először adta át a miniszter a Teleki Blankáról elnevezett „Az esélyt teremtő pedagógus” díjat.
2008. június 3.

Köszöntjük a pedagógusokat!

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Pedagógusnap alkalmából köszönti a magyar tanárokat, tanítókat, nevelőket, az oktatásügyben dolgozó minden munkatársunkat.
A kormány kiemelt ügyként kezeli az oktatást, a tanári hivatás presztízsének növelését. Az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program megvalósítása ezért a Pedagógusnaphoz kötődően 2008. június elején indul.
2008. május 30.

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

Fotó: Gordon Eszter
A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló megmérettetés, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 86 éve indult útjára. Neves tudósok, híres kutatók, elismert írók váltak a verseny győzteseiből. Szüdi János, az OKM közoktatási szakállamtitkára ma adta át a díjakat a 2007/2008-as OKTV győzteseinek.
2008. május 30.

Arató Gergely: anyagilag megbecsültebb lesz a minőségi oktatás

Anyagilag megbecsültebb lesz a minőségi oktatás, és a pályakezdő pedagógusoknak is magasabb béreket adnak, amit a közoktatási törvény módosítása tesz jogilag lehetővé - mondta az MTI megkeresésére csütörtökön Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a különböző pedagógus szakszervezetek megnyilvánulásaira reagálva.
2008. május 29.

A kormány szerdai ülésén döntött az Útravaló Ösztöndíjprogram módosításáról

A 4 elemből álló ösztöndíjprogram célja a halmozottan hátrányos helyzetű és a hátrányos helyzetű tanulók támogatása, valamint a természettudományok iránt érdeklődő diákok tehetséggondozása. A 2005 óta működő ösztöndíjprogram 2008-as pályázati kiírása a jövő héten, június első hetében megjelenik - mondta Borovszky Tímea, az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatója a kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. május 29.

Kompetenciamérés az iskolákban szerdán

Szerdán tartják a kompetenciaméréseket az iskolák 4., 6., 8. és 10. évfolyamain; a tudást és a képességeket összesítő felmérés minden tanuló számára kötelező.
2008. május 27.

Befejeződtek az írásbeli érettségik

A mai napon lezárult a 2008 tavaszi érettségi írásbeli vizsgáinak időszaka.
2008. május 27.

Dunaparti gyerekparti - OKM-rendezvény gyereknapon

Fotó: Gordon Eszter
Az integrációban élen járó iskolák diákjainak Dunaparti gyerekpartit szervezett a vasárnapi gyereknapon, a fővárosban az oktatási tárca.
2008. május 26.

Közoktatás Minőségéért Díj

Közoktatás Minőségéért Díj
Szüdi János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakállamtitkára "Közoktatás Minőségéért" díjakat és elismerő oklevelek adott át.
2008. május 23.

Magyar tételek a lengyel történelem érettségin

A lengyel emelt szintű történelem írásbeli érettségi tételeinek több mint a fele volt magyar témájú, és a 20 pontot érő feladat kifejezetten a két ország történelmi, politikai kapcsolatairól szólt - mondta el az MTI-nek Gordon István, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója.
2008. május 22.

A települések harmada pályázott az esélyegyenlőségi projektre

Magyarország településeinek mintegy harmada adott be pályázatot a közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztési projektjére; az első körben 70 milliárd forint keretösszegű támogatásra csak azok az intézményfenntartók és kistérségi társulások jelentkezhettek, amelyek esélyegyenlőségi tervet, deszegregációs programot készítettek.
2008. május 22.

Ingyenes nyári tábor hátrányos helyzetű gyermekeknek

Idén mintegy kilencezer hátrányos helyzetű gyermek táborozhat ingyenesen uniós pályázatok segítségével; a 600 millió forintos keretösszegből bentlakásos, napközis és szabadidős táborozási lehetőségeket támogatnak - közölte az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatója kedden.
2008. május 13.

Rendkívüli az érdeklődés a Reneszánsz Év - 2008 művészeti és tudományos pályázatai iránt

Megközelítőleg ezren jelentkeztek az Oktatási és Kulturális Minisztérium által, a Reneszánsz Év - 2008 keretében meghirdetett művészeti és tudományos pályázatokra április 30-ig.
2008. május 9.

Az iskolai erőszakkal foglalkozott az Országgyűlés oktatási bizottsága

Nem olyan mértékű az iskolai erőszak, amely drasztikus beavatkozást igényelne - ismertette az oktatási tárca szakállamtitkára azt a jelentést, amelyet keddi ülésén tárgyalt az Országgyűlés szakbizottsága.
2008. május 7.

Felhívás a 2008. évi Pedagógus Nap alkalmából meghirdetett Teleki Blanka-díj elnyerésére

Az oktatási és kulturális miniszter 15/2008. (IV. 24.) OKM rendeletével azoknak a pedagógusoknak az elismerésére, akik nevelő-oktató, fejlesztő munkájuk során kiemelkedő eredményességgel, odaadással tevékenykednek a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, szociális, egészségügyi okok miatt különleges gondoskodást igénylő gyermekek, tanulók segítésében, Teleki Blanka-díjat alapított.
2008. április 30.

Tájékoztató a 2008. évi május-júniusi érettségi vizsgákról

2008. május 5-én, hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal megkezdődik a 2007/2008. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Ez lesz a nyolcadik olyan vizsgaidőszak, amelyik a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik. Május 5. és június 27. között a középiskolákban 1165 helyszínen 125.546 diák teszi le az érettségi vizsgát, amely 2005 óta kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat.
2008. április 29.

Szüdi János közoktatási szakállamtitkár "jó tanuló - jó sportoló" díjakat adott át

Fotó: Gordon Eszter
137-en vehették át Szüdi Jánostól, az OKM közoktatási szakállamtitkárától "A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" díjakat, a 2006/2007-es tanév tanulmányi és a sportban elért kiemelkedő eredményeik alapján. Az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói közül 127-en, a felsőoktatási intézmények hallgatói közül pedig 10-en kapták meg az elismerő címet.
2008. április 28.

Érettségi - több jelentkező, tovább szigorodott az ellenőrzés

A tavaly tavaszinál nyolcszázzal többen jelentkeztek az idén érettségi vizsgára, így a május 5-én induló matúraszezonban várhatóan 125.546 diák ad majd számot tudásáról; a tételek biztonsága érdekében az ellenőrzési folyamatba egy pluszlépést épített be a szaktárca.
2008. április 23.

Hiller: változások az Új tudás programban

Több ponton módosult az Új tudás - műveltséget mindenkinek program az elmúlt hetek egyeztetései nyomán - közölte Hiller István szakminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. április 17.

Súlyos jogsértések a Vocational Academy Alapítványnál

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke a Vocational Academy Alapítvány által fenntartott közoktatási intézményekben megállapított súlyos jogsértések miatt felügyeleti bírság kiszabásáról intézkedett.
2008. április 17.

Kulturális és sajtóbizottság - beszámoló a Reneszánsz Év 2008 programjairól

A Reneszánsz Év 2008 programsorozat eddig megvalósult rendezvényeiről és eredményeiről számolt be, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának keddi ülésén Budapesten.
2008. április 15.

Az országgyűlés vitanapot tartott a Munka, tudás, tulajdon programról

A kormány Munka, tudás, tulajdon programjának célja, hogy munkához segítse a hátrányos helyzetű embereket, korszerűsítse a magyar közoktatást és közművelődést, valamint tulajdonhoz juttassa a társadalom széles rétegeit - erről a kormány képviselői beszéltek a programról szóló vitanapon, kedden az Országgyűlésben.
2008. április 15.

Hiller István a KDNP-vel is egyeztetett az Új Tudás Programról

Hiller István oktatási és kulturális miniszter az "Új tudás - Műveltség Mindenkinek" kormányzati program politikai egyeztetését kezdeményezte a Kereszténydemokrata Néppárt szakpolitikusaival is. A tárcavezető meghívását elfogadták a KDNP országgyűlési képviselői: Hoffmann Rózsa és Kuzma László.
2008. április 14.

Az oktatási miniszter és a Fidesz alelnöke az Új tudás programról

Várhatóan a héten lezárulnak az egyeztetések az "Új Tudás - Műveltséget Mindenkinek" programról - közölte Hiller István szakminiszter, miután találkozott hétfőn a Fidesz alelnökével a fővárosban.
2008. április 14.

Önkéntes munkát végeztek mentorok és mentoráltak

A Katapult Mentorprogram önkéntesei Békésen dolgoztak április 10. és 13. között. A munkába hétvégén Arató Gergely oktatási és kulturális államtitkár, valamint Borovszky Tímea, az OKM Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának vezetője is bekapcsolódott.
2008. április 14.

Hiller István: Célunk, hogy a program minél szélesebb körű szakmai és politikai támogatást szerezzen

Fotó: Gordon Eszter
Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetésén, Székesfehérváron, Hiller István oktatási és kulturális miniszter a korai fejlesztéssel és a sajátos nevelési igényű gyerekekkel kapcsolatos programpontokról tájékoztatta a régió oktatáspolitikusait és intézményvezetőit. Ezzel a konferenciák sora ugyan lezárult, de a programról való társadalmi egyeztetés folytatódik - legközelebb április 10-én az Országos Köznevelési Tanács rendkívüli ülésén.
2008. április 9.

Hiller István: A hirtelen mondatok helyett a véleménykérésre kell helyezni a hangsúlyt

Fotó: Gordon Eszter
"Az Új Tudás a magyar közoktatás elmúlt tíz évének legjelentősebb korszerűsítő programja. Majdnem 140 milliárd forint sorsáról kell úgy dönteni, hogy a legjobb helyre kerüljön" - jelentette ki Hiller István az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetésének budapesti helyszínén.
2008. április 8.

Változások várhatók a természettudományos tárgyak oktatásában

Az oktatási tárca tervei szerint 2012-től az általános iskolák felső tagozatain választhatnának, hogy a jelenlegi keretekben vagy összevontan oktatják a természettudományos tárgyakat: a biológiát, a fizikát és a kémiát - mondta Arató Gergely államtitkár.
2008. április 8.

Beiratkozás az általános iskolákba még három hétig

Még három hétig, azaz április 30-ig írathatják be gyermeküket a szülők az általános iskolákba, a szeptemberben induló új tanévben várhatóan 100-101 ezer elsős ül be az iskolapadba.
2008. április 7.

Ismerd meg az internet veszélyeit - Játék 7-10 éves tanulók számára.

Az Európa Tanács az "Építsük Európát a gyermekekért a gyerekekkel" program keretében egy on-line játékot indított a 7-10 évesek részére, mely segítséget nyújt a gyerekeknek az interneten rájuk leselkedő veszélyek felismerésében.
2008. április 2.

Biztosítani kell a pedagógusok zavartalan munkavégzését

Fotó: Gordon Eszter
Az iskolák biztonságával kapcsolatos javaslatok kidolgozásáért felelős bizottság első ülésén Hiller István oktatási és kulturális miniszter a pedagógusok, a diákok, valamint a szülők együttműködését szorgalmazta az iskolákban történt, s napjainkban nyilvánosságot kapott erőszakos esetek kapcsán. "Nem akarok boszorkányüldözést, kiállok a pedagógusok, a szülők és a diákok mellett" - hangsúlyozta a miniszter.
2008. március 31.

Arató Gergely: Az integrált oktatás az egyik legfontosabb feladatunk

szeged_080328_01.jpg
Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetése ma Szegeden folytatódott, ahol Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára tájékoztatta a megye oktatáspolitikusait, intézményvezetőit a program integrációval kapcsolatos részleteiről.
2008. március 28.

A Közoktatás-politikai Tanács is támogatja az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Arató Gergely, a szaktárca államtitkára ma a magyar közoktatás meghatározó szereplőit tömörítő Közoktatás-politikai Tanács tagjai előtt ismertette az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program pilléreit.
2008. március 28.

Világ-Nyelv konferencia: Tapasztalatok és ötletek a nyelvi előkészítő évfolyamokról

A nyelvi előkészítő évfolyamok eddigi működésének tapasztalatait, a gyakorlati lehetőségeket, módszereket és kutatási eredményeket összegzik szombaton a fővárosban rendezendő szakmai konferencián - közölte a szervező Tempus Közalapítvány Világ-Nyelv Programirodája az MTI-vel.
2008. március 28.

Felhívás az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programokon való részvételre

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Zánka Kht. között kötött megállapodás alapján ismét sor kerül a "Szenvedélykeltő szerek fogyasztásának visszaszorítása, iskolai egészségfejlesztés" (korábban drogkoordinátor) című 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programra.
2008. március 28.

Hiller: kiállok a pedagógusok mellett

A magyar pedagógusok melletti kiállását hangsúlyozta az elmúlt napok tanárokat ért incidensekkel kapcsolatban Hiller István csütörtökön Budapesten. A miniszter kész a közoktatási törvény módosítására, amennyiben megalapozott szakmai vélemények ezt indokolják.
2008. március 27.

Az Új Tudás programról egyeztetett Hiller István és az MDF

Fotó: Gordon Eszter
Egyetértés körvonalazódott az MDF és az oktatási tárca között csütörtökön abban, hogy az Új Tudás - műveltséget mindenkinek program átfogó, a magyar közoktatás megújítására alkalmas elképzelés - közölte Hiller István szakminiszter, miután találkozott az ellenzéki párt képviselőivel a fővárosban.
2008. március 27.

Az iskola biztonsága - pedagógusaink és diákjaink biztonsága mindannyiunk közös érdeke

Az iskola biztonságával kapcsolatos javaslatok kidolgozására szakértői munkabizottságot hozott létre Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2008. március 27.

Szakmai egyeztetés

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai egyeztetésre bocsátja a pedagógus továbbképzési rendszerről, illetve a pedagógiai szakszolgálatokról szóló vitaanyagát.
2008. március 26.

Arató Gergely: A megújuló közoktatásnak minden gyermek számára utat kell mutatnia

Fotó: Pannon Egyetem
Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program országos társadalmi egyeztetése ma Veszprémben folytatódott, ahol Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára tájékoztatta a megye oktatáspolitikusait, intézményvezetőit a program részleteiről.
2008. március 26.

Védőnők, óvodapedagógusok is támogatják az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek programot

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Arató Gergely, a szaktárca államtitkára ma a Magyar Védőnők Egyesületével, a Magyar Óvodapedagógusok Egyesületével, a fejlesztőpedagógusokat tömörítő Pozitív Országos Szakmai Egyesülettel és a Nevelési Tanácsadók Egyesületével vitatta meg az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program korai fejlesztésre vonatkozó fejezeteit.
2008. március 19.

Lezárult a közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére kiírt régiós pályázatok első fordulója

„A pályázatokhoz kapcsolódva mintegy 540 pályázó (kistérségi társulások, fenntartók) felkérése alapján megközelítőleg 1000 településen készült Közoktatási Esélyegyenlőségi Helyzetelemzés” – közölte Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóság igazgatója.
2008. március 19.

Ajánlás

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 89/A. § (5) bekezdése értelmében a többcélú kistérségi társulásoknak - az általuk ellátott feladatok tekintetében - kistérségi intézkedési tervet kell készíteniük.
2008. március 19.

Három év alatt több mint 400 milliárd forintot fordítanak a közoktatás fejlesztésére

A következő három esztendőben évente mintegy 130-140 milliárd forinttal több pénzt fordítanak a közoktatás tartalmi megújítására, infrastrukturális körülményeinek javítása, korai fejlesztésre és tehetséggondozásra, valamint a pedagógushivatás anyagi elismertségének növelésére - hangoztatta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Szombathelyen.
2008. március 19.

A szülői szervezetek képviselői egyetértettek az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek Program céljaival

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára ma találkozott az Országos Szülői Érdek-képviseleti Tanács (OSZÉT) tagjaival, és tájékoztatta őket az Új Tudás- Műveltség Mindenkinek Program elemeiről.
2008. március 14.

Hiller István ma Szolnokon folytatta az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetését

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program országos vitasorozatának mai állomásán, a szolnoki főiskolán, a "Korszerű tudás - Tartalmi fejlesztés" című szakmai konferencián tartott előadást.
2008. március 13.

OECD-konferencia az oktatásról

Jelentős gazdasági lehetőségek rejlenek a felsőoktatásban résztvevők számának növelésében - mondta Michael Davidson, az OECD vezető oktatási szakértője egy szakmai konferencián szerdán Budapesten.
2008. március 12.

Hiller István: Megújul a közoktatás, helyreáll a pedagóguspálya presztízse

Hiller István oktatási és kulturális miniszter ma a Miskolci Egyetemen folytatta az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programjának társadalmi egyeztetését szakmai konferencia keretében. A szaktárca vezetője bevezető beszédében hangsúlyozta: 1993 óta nem volt ilyen nagy horderejű program a magyar közoktatásban. "Ezért is tartjuk szükségesnek a széles körű társadalmi egyeztetést az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programról" - tette hozzá Hiller István.
2008. március 12.

Március 20-ig pályázhatnak önkormányzati és nem önkormányzati fenntartók nemzetiségi feladatok ellátására

A költségvetési törvény idén is biztosít az önkormányzati intézményfenntartók számára 1 milliárd 100 millió forintot nemzetiségi nevelési, oktatási feladatokra. Ezt az összeget az Oktatási és Kulturális Minisztérium a tavalyihoz hasonlóan kiegészíti a nem állami fenntartók számára. Az igénylések benyújtásának a határideje 2008. március 20.
2008. március 10.

Hiller István a Kollégiumi Szövetséggel egyeztette az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium széleskörű társadalmi vitára bocsátotta az Új tudás - Műveltség Mindenkinek programot.
2008. március 7.

Megkezdődött a szakmai egyeztetés az Új Tudás, Új Iskola programról

Sikeresnek nevezte az Új Tudás, Új Iskola programról tartott első szakmai egyeztetést a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Hiller István szakminiszter csütörtökön.
2008. március 6.

Emlékpontok: mintegy 30 ezer interjú készül a XX. század szemtanúival

Fotó: Gordon Eszter
A következő két évben mintegy 30 ezer interjút készítenek a XX. század történéseinek szemtanúival a középfokú oktatási intézmények diákjai; az Emlékpontok elnevezésű program európai uniós forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közreműködésével valósul meg - jelentették be csütörtökön Budapesten.
2008. március 6.

Szegregáló iskolák nem kaphatnak uniós fejlesztési pénzeket

Miskolc önkormányzata a fejlesztési pénzeket a perekben nem érintett iskolák számára pályázza meg – reagált Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának vezetője az Esélyt a Hátrányos Helyzetû Gyerekeknek Alapítvány megkeresésére.
2008. március 4.

Megújult a nádudvari általános iskola

"A következő két és fél évben 57 milliárd forintot fordítunk iskolaépületek korszerűsítésére" - mondta ma Hiller István oktatási és kulturális miniszter Nádudvaron, a Kövy Sándor Általános Iskola felújított épületrészének - szaktantermek és nyelvi laborok - ünnepélyes átadásán. A teljes rekonstrukció 408 millió forint címzett támogatásból valósult meg. Hiller István miniszteri keretből 5 millió forinttal járult hozzá az iskola működéséhez.
2008. február 28.

Sikeres a szegedi deszegregációs program

Motiváltabbak lettek és javult a magatartásuk azoknak a roma gyerekeknek, akik egy többségében halmozottan hátrányos helyzetű diákokat oktató általános iskola megszüntetését követően részt vesznek a tavaly szeptemberben indult szegedi deszegregációs programban - jelentette ki Borovszky Tímea, az oktatatási tárca Roma Integrációs Titkárságának vezetője kedden a csongrádi megyeszékhelyen.
2008. február 26.

Elismerte a törvénysértést Kerepes önkormányzata és az iskola vezetése

Elismerte a roma gyerekek elkülönítésével járó jogsértő tevékenységét a kerepesi általános iskola igazgatója és a polgármester, de a büntetés összege miatt fellebbeznek, míg a személyi felelősség megállapítására lefolytatják a fegyelmi vizsgálatot - tájékoztatta az oktatási tárca roma integrációs titkárságának vezetője az érintett felek hétfői találkozójának eredményéről az MTI-t.
2008. február 25.

Hiller István "Év Pedagógusa" díjakat adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter "A közoktatás-politika időszerű kérdései" címmel tartott előadást a XIII. kerületi Pedagógiai Napok keretében rendezett Közoktatási Konferencián, majd átadta az "Év Pedagógusa" kerületi díjait.
2008. február 21.

Közlemény a Magyar Szabványügyi Testület új nemzeti szabványairól

A Magyar Szabványügyi Testület új magyar nemzeti szabványokat készített, amelyek az óvodák, általános iskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák, szakiskolák, gyógypedagógiai intézmények, kollégiumok szabványai mellett a többcélú intézményekre vonatkozóan is tartalmaznak műszaki előírásokat.
2008. február 20.

Ingyenes érettségi előkészítő indul a rászorulóknak

Halmozottan hátrányos helyzetű diákok számára szervez öt tantárgyból ingyenes érettségi előkészítőt a Katapult Mentorprogram az ELTE Karrierközponttal együttműködve. A lehetőséggel azok az érettségizők élhetnek, akik idén február 15-ig felsőoktatási intézménybe jelentkeznek.
2008. február 15.

Lezárult a kerepesi általános iskola ellenőrzése

Lezárult az Oktatási Hivatal vizsgálata a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. A vizsgálat során több súlyos szabálytalanságra derült fény. A felügyeleti bírság kiszabásán túl szabálysértési eljárást indít a Hivatal a személyi felelősség megállapítására is.
2008. február 15.

Felhívás az oktatási programok felhasználására

Az OKM a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátásról szóló 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet 26/A. § (2) bekezdése alapján pályázatot hirdet az oktatási miniszter közleménye által 2007. november 7-én közzétett kompetencia alapú oktatási programok felhasználása tárgyában.
2008. február 15.

Február 15.: hármas jelentkezési határnap a köz- és felsőoktatásban

2008. február 15-e három szempontból is fontos dátum sok diák számára: eddig kell beadni a jelentkezést az érettségi vizsgára, a felsőfokú alap-, egységes osztatlan, vagy felsőfokú szakképzésre, illetve a középfokú nevelési oktatási intézményekbe történő jelentkezésekkel kapcsolatban. Az eljárásokban csak azok vehetnek részt, akik időben leadják a jelentkezéseiket.
2008. február 11.

Az alapfokú művészetoktatási intézmények minősítési eljárása

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiemelt céljai között szerepel, hogy a művészetoktatás nevelésben betöltött szerepe hosszú távon is meghatározó legyen az arra hivatott intézményekben.
2008. február 7.

Hiller István: a közoktatásban az alapkészségek megerősítése a feladat

Az alapkészségek megerősítését nevezte a közoktatás legfőbb feladatának Hiller István szakminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. február 7.

Februárban kezdődik az OECD pedagógus vizsgálata

Az OECD TALIS vizsgálat keretében 200 általános iskola és gimnázium igazgatóit és 5-8. osztályban tanító pedagógusait kérdezik meg arról, hogy milyen körülmények között dolgoznak, hogyan ismerik el munkájukat, milyen szakmai fejlődési lehetőségeik vannak. Ez az első olyan nemzetközi vizsgálat, amelynek célja összehasonlítható információk gyűjtése az oktatás és nevelés legfontosabb szereplőiről - a pedagógusokról.
2008. február 7.

Fodor Gábor és Hiller István a környezetvédelmi oktatás megerősítéséről is egyeztetett

A környezeti nevelés fejlesztéséről és a kötelező környezetvédelmi oktatás bevezetésének lehetőségéről is tanácskozott ma Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter.
2008. február 1.

Demokratikus iskolairányítás kézikönyv

Megjelent a "Demokratikus iskolairányítás" című kézikönyv, amelynek magyar nyelvű fordítását az Oktatási és Kulturális Minisztérium Európai Uniós Kapcsolatok Főosztálya készíttette 2007-ben.
2008. január 29.

Közlemény a 2008/2009. évi tankönyvrendelésről

A közoktatásról szóló törvény felhatalmazza a kormányt a közoktatás információs rendszerének létrehozására, működtetésére, az adatszolgáltatás rendjének kialakítására az információs rendszer számára.
2008. január 28.

Felvételi a középfokú iskolákba: január 25-26-án írják a diákok a központi, egységes írásbeli vizsgákat

Megkezdődött a felvételi vizsgák időszaka a 2008/2009. tanévtől középiskolába készülő diákok számára. Csaknem 66 ezer diák jelentkezett az írásbelikre.
2008. január 24.

Február 15-ig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra

Fotó: Gordon Eszter
A diákok február 15-ig jelentkezhetnek a tavaszi érettségi vizsgákra, az oktatási tárca arra számít, hogy az új, szigorúbb logisztikai rendszernek köszönhetően a matúrát idén is zökkenőmentesen tudják lebonyolítani - hangzott el a vizsgákért felelős bizottság csütörtöki budapesti ülésén.
2008. január 17.

Tájékoztató a tankönyvrendelet 2008. január 1-jétől hatályos változásairól, a tankönyvrendelés aktuális teendőiről

2008. január 1-jei hatállyal módosult a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet. Tájékoztatásul összefoglaljuk az aktuális feladatokról szóló változásokat.
2008. január 14.

Gyurcsány Ferenc a romák integrációja melletti elkötelezettségét hangsúlyozta

A romák integrációja melletti mély elkötelezettségét hangsúlyozta a kormányfő egy, a témában rendezett konferencián szerdán a fővárosban.
2008. január 9.

Közoktatási intézmények műszaki állapota

Az OKM felkérésére a Szonda Ipsos által készített felmérések teljes dokumentuma.
2008. január 8.

Arató Gergely államtitkár átadta a Solt Ottília díjakat

Fotó: Gordon Eszter
A díjat egy szakmai kuratórium javaslatára a hazai illetve külföldi kisebbségi oktatásban, a hátrányos helyzetű tanulók támogatásában, és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben kiemelkedő tevékenységet folytató szakemberek kapják.
2008. január 7.

Tájékoztató a térségi integrált szakképző központok jogi szabályozásáról

Az OKM közoktatási szakterületének tájékoztatója
2008. január 7.

Mit tettünk 2007-ben az esélyegyenlőség területén?

A közoktatási törvény korábbi módosításainak eredményeként megjelent az iskolai szegregáció tilalma, meghatározásra került a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzet kategóriája.
2008. január 2.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok