2022. május 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A gyógypedagógiai nevelés-oktatásban résztvevők köre

2003. február 7.

A fogyatékosság eredete szerint orvosi fogalom, olyan állapot megjelölésére, mely genetikai okokból vagy valamilyen károsodás következtében keletkezett. Pedagógiai szempontból az értelem, a látás, a hallás, a mozgás vagy a beszédszervek hibás működése vagy az érzelmi élet súlyos zavara által okozott eltérő fejlődést értjük alatta. A közoktatásról szóló törvény a fogyatékos gyermekek, tanulók ellátásáról az általános szabályozás keretén belül rendelkezik, a pozitív diszkriminációt szolgáló előírások ugyanitt jelennek meg.
A törvény külön fejezetben (30.§) foglalkozik a különleges gondozáshoz, a rehabilitációs célú foglalkoztatáshoz való jog érvényesítésével.
A közös jogi és tartalmi szabályozás a fogyatékos és az ép gyermek egyenlőségéről, emberi egyenértékűségéről vallott pedagógiai felfogást is kifejezi. Az egyenlőségeszményen alapuló nevelés a fogyatékos gyermeket az iskoláztatás közvetítésével ugyanazokból a kulturális javakból kívánja részesíteni, mint a nem fogyatékos gyermeket, még akkor is, ha az átadandó és kialakítandó tartalmakat, kompetenciákat és képességeket a fogyatékosságuk miatt módosult és korlátozott lehetőségeikhez hozzá kell igazítani.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok