2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pályázati felhívás

2003. március 24.
Pályázati felhívás a COMENIUS 2000 közoktatási minőségfejlesztési program csoportos kiépítésében résztvevő felkészítést végző intézmények számára.


A felkészítést segítő intézmények listája (Excel, 1,5 MB)


A pályázat a Közoktatási Minőségfejlesztési Programmal összhangban támogatni kívánja a közoktatási intézményekben folyó minőségfejlesztési munkát. A Közoktatási Minőségfejlesztési Programiroda a COMENIUS 2000 Program I. intézményi modelljének csoportos tanácsadással történő megvalósításában célul tűzte ki a programban már résztvevő intézmények, valamint az újonnan bekapcsolódó intézmények közötti kapcsolat és párbeszéd megteremtését és az egymástól való tanulás lehetőségeinek kialakítását ill. ennek az elősegítését.

Jelen pályázat célja, a COMENIUS 2000 Közoktatási Minőségfejlesztési Program I. intézményi modellt csoportos formában építő felkészítést segítő intézményekben dolgozó pedagógusok munkáját továbbképzés útján segíteni.

A továbbképzés célja a csoportvezetői készségek fejlesztése. Az elméleti ismereteken túl olyan gyakorlati technikák elsajátítása, amelyekkel a csoportvezető (előadó, oktató) hatékonyan tudja vezetni és támogatni a csoportot, továbbá elősegíteni a tapasztalati tanulás folyamatát.

A felkészítést segítő intézményeknél a visszajelzések alapján indokoltnak látszik a csoportvezetői kompetenciák fejlesztése, mivel a COMENIUS modell kiépítésében tapasztalatot szerzett pedagógusoknál az intézményekkel való együttműködés során segítséget jelentene a vezetői készségek, képességek fejlesztése. Fontos, hogy tudatosuljanak a csoportvezetői szerep alapjai, valamint fejleszthetőek legyenek korlátai, lehetőségei és nehézségei. Ezen folyamat sikere egyben meghatározhatja a jövőbeni fejlesztés igényeket és megalapozhatja a további képzési módokat , feladatokat.


A képzés tartalma, tematikája:

  • Ön és társismereti alapok
  • Az egyéni hatékonyság modellje
  • A különböző személyiségtípusok szerepe a kölcsönös tapasztalati tanulás kialakításában
  • A különböző személyiségtípusok és azok tanulási stílusai
  • Az ismeretátadás hatékonysága
  • A csoportmunka alapjai, kölcsönös tanulás, a csoportvezető szerepe
  • A tréning dinamikáját befolyásoló eszközök - módszertan
  • Előadói készségfejlesztés
  • A hatékony prezentáció ismérvei
  • Prezentációs eszköztár, az egyes eszközök használata
  • Ellenállás a változásokkal szemben
  • Energia a csoportmunkában – eszközök a csoport dinamizálásához
  • Moderációs technikák

A képzésen résztvevők a három napos képzés végén záróvizsgát tesznek, amely vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A képzés elvégzéséről a résztvevők igazolást kapnak. Továbbá a képzésen résztvevő pedagógusokon keresztül a képviselt intézmény számára oktató filmet adunk át.

A pályázaton részt venni jogosultak: A COMENIUS 2000 közoktatási minőségfejlesztési program csoportos kiépítésében résztvevő felkészítést segítő intézmény. A mellékelt pályázati adatlap kitöltésével a minőségfejlesztési team munkájában résztvevő pedagógus vagy pedagógusok nevének megjelölésével. Felkészítést segítő intézményenként az első fő jelentkezése élvez előnyt, további pedagógusok részvételét ugyanazon intézményből a beérkezett pályázatok számának figyelembevételével tudjuk támogatni, ezért kérjük, jelezzék a jelentkezési lapon, amennyiben még egy fő (**) szívesen részt venne a képzésen.

A pályázaton résztvevő intézmények, képzésen résztvevő pedagógusai számától függően regisztrációs díjat kötelesek fizetni, amelynek összege: 1500,-Ft/fő. A regisztrációs díjat a képzés első napján, a regisztráció alkalmával köteles a képzésen résztvevő kifizetni.

A jelentkezés módja: Az előzetes jelentkezést a mellékelt jelentkezési lapon kell beküldeni az alábbi fax számra: a 06/1- 473-3660, legkésőbb 2003. március 24-ig, illetve postafordultával. (Közoktatási Minőségfejlesztési Programiroda 1054 Budapest, Báthory u. 10.)

A képzés csoportonkénti maximális létszáma: 16 fő/csoport

A jelentkezéseket három időpont megjelenésével szükséges beadni. A pályázatok értékelése, regisztrálása a beérkezéstől számítva folyamatos. A pályázati feltételeknek megfelelő pályázatokat a beérkezés sorrendjében; a feltüntetett, rangsorolt időpontok szerint regisztráljuk. A pályázók a pályázat eredményéről és a képzés időpontjáról, helyszínéről a képzés megkezdése előtt írásban visszajelzést kapnak.


A meghirdetett időpont(ok):

2003. március 31 - április 2: 1 csoport
2003. április 2 - április 4: 1 csoport
2003. április 7 - április 9: 3 csoport
2003. április 9 - április 11: 3 csoport
2003. április 14 - április 16: 2 csoport
2003. április 23 - április 25: 2 csoport
2003. április 28 - április 30: 2 csoport


A képzés összóraszáma: 30 óra (3 nap)

A pályázaton elnyerhető támogatás: A Pedagógus-továbbképzési, Módszertani és Információs Központ Kht. pályázati támogatás formájában finanszírozza a képzés teljes költségét, ideértve a képzés díját, a tanfolyam dokumentációját, valamint a szállás és étkezés költségét. Az elnyert támogatásról a Pedagógus-továbbképző Központ Kht. támogatási szerződést köt.

A képzés helyszíne: Budapest, illetve Pilisborosjenő

Információ kérhető: Közoktatási Minőségfejlesztési Programiroda, 1054 Budapest, Báthory u. 10. Kontra Melinda Tel: 473-3687; Fax: 473-3660, E-mail: melinda.kontra@okm.gov.hu

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok