2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

 

Tisztelt Olvasóink!


A szöveges értékelést támogató szoftverrel kapcsolatos kérdéseiket a

kozoktatas@nefmi.gov.hu címre küldhetik.

 


Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ajánlás az első osztályosok év végi szöveges minősítéséhez, a minősítést támogató számítógépes szoftver alkalmazásához, a szoftver elérése

2005. május 28.
Tisztelt Tanító Kollégák!

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 70. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a folyó tanév végén az első évfolyamon a tanulók teljesítményét szövegesen kell minősíteni. A tanulók szöveges minősítése az eddigieknél több időt és adminisztrációt jelent a tanítók számára. Az Oktatási Minisztérium segítséget ad ehhez a munkához.

Annak érdekében, hogy ne kelljen a tanulókról készített év végi minősítést többször (osztálynaplóba, törzslapra, bizonyítvány pótlapra) kézzel leírni, számítógépes programot készíttettünk. A szoftver alkalmas - a szöveg egyszeri beírása, végleges elfogadása után - a bizonyítvány pótlap és a törzslap megírására. (A kinyomtatott szöveg 3. példánya az osztálynaplóba helyezhető.) A szoftver sokszempontú, részletes minősítési ajánlások megfogalmazásával a technikai segítségen túl tartalmi támogatást is ad az értékelés elkészítéséhez. Az előzetesen megadott értékelő leírások, mondatok tetszőlegesen módosíthatók, átírhatók, kiegészíthetők. A szoftver alkalmas arra is, hogy az iskolán belül a tanító kollégák egymás számára is segítséget adjanak az értékelés elkészítéséhez. A szoftver képes az iskolai értékelési megoldások elektronikus úton történő tárolására, hosszú távon történő felhasználásának támogatására.

A szoftvert úgy fejleszttettük ki, hogy azt a lehető legegyszerűbb módon lehessen használni. Azt javasoljuk, hogy a program telepítésével az informatikus kollegát bízzák meg. A feltelepített program használatát munka közben részletes "súgó" segíti.

A hazai közoktatásban a bizonyítványok kézi kitöltésének hagyományos gyakorlatát ettől a tanévtől kezdődően a számítástechnika alkalmazásának lehetősége egészíti ki. A kifejlesztett szoftver azonban csupán segítséget kíván nyújtani a tanítók év végi minősítési munkájához. A szoftver használata nem kötelező. Alkalmazásáról az egyes pedagógusok, illetve a nevelőtestületek dönthetnek. Ugyanakkor arra is nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy az Oktatási Minisztérium által a bizonyítványok és a törzslapok számítógépes kitöltésére kifejlesztett szoftver használata jogszerű. A szoftvert kizárólag az Oktatási Minisztérium által jóváhagyott bizonyítvány- és törzslap-nyomtatványok alkalmazása esetén lehet használni.

Indokolatlannak tartjuk az adatok elektronikus kezelésével szembeni fenntartásokat. A tanulók személyes adatai nem csak papír alapú formában kezelhetők, tarthatók nyilván. Nincs jogszabályi akadálya annak, hogy az iskolák a közoktatásról szól törvény 2. sz. mellékletében ismertetett tanulói személyes adatokat az ott meghatározott módon, az adatvédelmi előírások betartásával elektronikus formában is kezeljék, illetve tartsák nyilván. Ilyen értelmű korlátozás a tanulók év végi szöveges minősítéseire vonatkozóan sincs.

A szoftvert valamennyi általános iskola közvetlenül is megkapja.
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok