2023. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény a tankönyvtámogatásról

2003. szeptember 4.

A kormány számára kiemelt fontosságú a gyermekeket nevelő, rászoruló családok tanévkezdésének megkönnyítése.   Ezért az idei tanévben a kormány soha nem látott mértékben, több mint kétszeresére növelte a tankönyvtámogatásra fordítható összeget: ebben a tanévben 7-7,5 milliárd forintot fordít tankönyvtámogatásra.

  A költségvetési törvény 2002. decemberében szabályozta az ingyenes ellátásban részesülők körét és az ehhez nyújtott állami forrásokat. A törvény 2003. január 1-jén lépett hatályba, ettől kezdve az iskolák és a fenntartók számára ismert volt a rendelkezés. Az új rendelkezések szerint az iskolai tankönyvrendelésnek biztosítania kell, hogy a tankönyvek ingyenesen álljanak rendelkezése az alábbi körbe tartozók számára:

  1. tartósan beteg vagy fogyatékos tanuló,
  2. három vagy többgyermekes családban élő, továbbá egyedülálló szülő által nevelt tanuló,
  3. rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők (idén az 1-4. évfolyamon, felmenő rendszerben)

Ez nem azt jelenti, hogy az igényjogosultak köre részére az állami támogatás összegével kell csökkenteni a tankönyvek árát, hanem azt, hogy a jogosultak részére a tankönyvek ingyenesen álljanak rendelkezésre.

Felhívom az iskolaigazgatók figyelmét, hogy nem szükséges külön igazolást kérni a szülőktől, elegendő a családi pótlék folyósításának igazolása, melynek összegéből saját hatáskörben meg tudják állapítani, hogy az ingyen tankönyvet igénylő jogosult-e a támogatásra.

Az ingyenesség biztosítása többféleképpen történhet.

1.       iskolai könyvtárból történő kölcsönzésével,

2.       a tankönyvek napköziben, tanulószobában történő elhelyezésével,

3.       a könyvvásárláshoz nyújtott támogatással.

A fenntartók a tavasz folyamán, de legkésőbb a beiratkozást követően (általános iskolák esetén áprilisban, középiskoláknál júniusban) felmérték az iskolánkénti igényeket, és az ennek megvalósításához szükséges állami támogatást júniusig megigényelték. A Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól legkésőbb augusztus 25-ig megkapták a tankönyvtámogatáshoz biztosított állami hozzájárulást.

Az előzőek alapján volt lehetőség és idő arra, hogy az iskolák szülői befizetések nélkül augusztus végén megoldják az ingyenes tankönyvellátást a rászorultak számára.

Feledékenység, vagy a jogosultságban bekövetkezett változások miatt (pl. a 3. gyermek megszületése, válás, stb.) előfordulhat, hogy a tervezett létszámon felüli igények jelentkeztek. Ezekben az esetekben szeptember 1.-ét követően adott szülői nyilatkozatok és pótlólagos igazolások után az iskola a tankönyvek kölcsönzésével, illetve a napköziben, tanulószobában elhelyezett tankönyvek rendelkezésre bocsátásával köteles az igényt teljesíteni.

Általánosságban a családi pótlékot folyósító szerv vagy szervezet (elsősorban a munkahely, egyéb esetekben – munkanélküli, járadékos, vagy egyéni vállalkozó szülő esetén)a Megyei Államkincstár megyei igazgatóságai) igazolja a jogosultságot.

Jogosultsági igazolások:

1. Tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek

A családi pótlékot folyósító szerv adja az igazolást. Akik után már nem igényelhető családi pótlék, és más fogyatékos támogatásban részesül, az a jogosultságot a szakorvos igazolásával bizonyíthatja.

2. Egyedülálló szülő

A családi pótlékot folyósító szerv adja az igazolást. Ha a legmagasabb életkor miatt nem részesül családi pótlékban, büntetőjogi felelőssége teljes tudatában nyilatkozhat családi állapotáról.

3. 3 vagy többgyermekes családok

A családi pótlékot folyósító szerv adja ki az igazolást.

4. Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők

Az önkormányzat által korábban kiállított határozat egy példányának benyújtása alapján igénylehető.

 

Információs vonal: 473-7393

                                                                                                                                                       Magyar Bálint

                                                                                                                                                    oktatási miniszter

Budapest, 2003. szeptember 04.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok