2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

GYERMEKRAJZVERSENY INDIÁBAN

2003. április 17.

A verseny évről évre népszerűbb és egyre több iskola vesz rajta részt: 20-25 iskola összesen 200-250 diákja. A verseny témájában minden alkalommal valamilyen magyar eseményhez kapcsolódik. A korábbi években például a magyar népművészet és a húsvéti népszokások, vagy a honfoglalás. Idén, a millenniumi évforduló apropóján rendezték meg a versenyt. A gyerekeknek Magyarország elmúlt ezer évéről kellett rajzolniuk, festeniük. A feladatot megkönnyítendő az intézet egy kiállítást rendezett hazánk ezeréves állami fennállásáról, sőt rövid, képes történelmi összefoglalót is kiküldtek az iskolákba, hogy a résztvevők előre fel tudjanak készülni.

A rajzok elbírálásakor sohasem a tárgyi (vagy a történelmi) hűséget vették figyelembe, hanem azt a kifejezésmódot, ahogy a kis művészek a témát megragadják. A munkákat egyébként a Shankar Nemzetközi rajzverseny intézményének művészeti munkatársai bírálják el. (Ők a házigazdái annak a nemzetközi gyermekrajzversenynek is, amelyen évről évre több magyar gyerek is részt vesz és nyer díjat.) A rajzokat korcsoportonként osztályozzák és minden csoportból több helyezettnek kap díjat. A legkisebb korcsoport az 5-6 éves, a legnagyobb pedig a 16-17 éves.
Volt már olyan, nagyon tehetséges tanuló, aki 3 egymást követő évben nyert díjat a megmérettetésen, és olyan is, aki élete első díját ezen a rajzversenyen kapta jópár évvel ezelőtt és azóta befutott művész lett.

Indiában a rajzversenyek nagyon népszerűek és nagy hagyományuk van. A tapasztalat az, hogy az indiai gyerekek az év nagy részében mindent napfényben ragyogva látnak, így az ábrázolásmódjuk is színesebb, elevenebb. Színhasználatuk rendkívül változatos, rajzaik mozgalmasak. A festményekben gyönyörködni külön élmény, a díjazott festményekből az intézetben rendezett kiállítás sok elismerést hoz vendégeinktől.

Ezek a rajzversenyek teszik lehetővé, hogy Magyarországot minél több aspektusban ismerhessék meg a fogékony korban lévő iskolás gyerekek, akik így saját aktivitásukat mozgósítva olyan élményben részesülnek, amely egy életen át maradandó nyomot hagy bennük Magyarországról.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok