2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Alfától a múzeumokig - Hiller István

2004. október 9.
Az Alfa néven elindított múzeumfejlesztési program még csak a kezdet, ahhoz, hogy az "Omegáig" eljuthassunk még sok-sok feladatot meg kell oldani - mondta a kulturális miniszter pénteken Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban tartott sajtótájékoztatóján.

A tavaly meghirdetett Alfa-program a múzeumokért most újabb állomásához érkezett, tizenhárom múzeum fejlesztésére és korszerűsítésére 320 millió forintot fordít a kulturális tárca - közölte Hiller István. A program elindítása szükségszerűvé vált, ugyanis egy tavalyi felmérés szerint a hazai múzeumok állandó kiállításai átlagosan tizenhét éve készültek, nyolcvan százalékukat azóta sem rendezték át, és akad olyan tárlat is az országban, amelyhez harmincöt éve "nem nyúlt senki".

"A nyertes múzeumok kiállításainak átlagéletkora huszonhárom év, ezzel az anyagi segítséggel azonban ezek az intézmények és tárlataik is tömegeket vonzó, élő, modern helyekké, oktatási központokká válhatnak" - jegyezte meg a miniszter. Ebből a pénzből hét múzeumban új, állandó kiállítást hoznak létre, három esetben a helytörténeti tárlatot korszerűsítik. Egy-egy múzeumban felújítják a gyűjteményt, belsőépítészeti és infrastrukturális beruházásokat végeznek, kávézót alakítanak ki, valamint lehetővé teszik az akadálymentes közlekedést.

Az Alfa-program első ütemében mintegy 496 millió forint értékben huszonhárom önkormányzat igényelt támogatást, a pályázatok többsége vidékről érkezett, de akadtak budapesti kerületek is. A 320 millió forintos minisztérium keretösszeget az önkormányzatok általában kiegészítették - mondta Hiller István. "A múzeumfejlesztési projekt egyik legfontosabb elemének tartom az informatikai beruházásokat, az erre a célra fordítható 150 millió forint segítségével a XXI. századnak megfelelően látogatóbarát és korszerű kiállítóhelyek várják majd a kultúra kedvelőit" - közölte.

A miniszter szólt arról is, hogy az Alfa-program három fő része - az állami múzeumok ingyenes látogathatósága; a nagy, nemzetközi tárlatok bemutatása és a múzeumok fejlesztése - már megvalósult, a jövőben pedig a tervek szerint folytatódik és bővül a múzeumi projekt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok