2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Cigányzenészek közhasznú alkalmazása Szegeden

2004. szeptember 27.
Szeged városának zenekaraként szeptember 15. óta hat cigányzenész dolgozik közhasznú foglalkoztatás keretében, előreláthatóan 2005. november 30-ig - jelentette be pénteken Kállai Katalin miniszteri biztos, a kulturális minisztérium roma ügyekért felelős szakembere. (MTI)

"A zenekar a tervek szerint 40-60 alkalommal lép majd fel a város különböző rendezvényein" - mondta. A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy felkeltsék az éttermek és egyéb üzletek vezetőinek figyelmét, növelve ezzel a cigányzenészek foglalkoztatottságát - tette hozzá.

Az együttes tagjait eddig támogató Dankó Pista Oktatási, Kulturális és Érdekvédelmi Egyesület elnöke, Czutor Zsolt elmondta: az utóbbi tizenöt év legnagyobb problémáját az jelentette a zenészek számára, hogy a nehéz gazdasági helyzetben lévő vendéglátó-ipari egységek nem tudtak pénzt szánni élőzenére. A kilátástalan jövő miatt a szegedi zenészek száma több mint kétszáz főről körülbelül huszonötre csökkent. A munka nélkül maradottak közül csak a most alkalmazott hat muzsikus felelt meg a közhasznú foglalkoztatás kritériumainak.



Teleki László államtitkár elmondta, hogy a kormány már két éve foglalkozik ezzel a problémával. A 2003-as költségvetésből 174 millió forintot különítettek el a Roma Kulturális Alap számára. Ebből egymillió forintot olyan egyéni pályázók kaptak, akik azért nem tudtak munkát vállalni, mert nem volt hozzá megfelelő hangszerük.

Az államtitkár közlése szerint egyebek közt azt is tervezik, hogy adókedvezményt biztosítanának a cigányzenészeket foglalkoztató munkaadók számára.



 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok