2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Esterházy-kastély helyreállítása

2004. szeptember 14.
Befejeződött az Eszterháza-Fertőd Esterházy-kastély helyreállításának első üteme. Dr. Hiller István miniszter 2004. szeptember 14-én adta át a megújult épületrészeket. Ugyanakkor a kastély kápolnájának falára felkerült az Europa Nostra kitüntető plakett.

Ami eddig történt és most történik

Magyarország legjelentősebb, európai viszonylatban is kiemelkedő barokk-rokokó kastélyegyüttesének felújítása a műemlékvédelem, művelődéstörténeti rehabilitációja pedig a kulturális ágazat régi adóssága. Ennek az adósságnak a törlesztése kezdődött meg 2002 nyarán, s most, 2004 kora őszén a nagy munka egyik látványos állomásához érkezett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG): a helyreállítás első ütemeként - összességében több mint 1 milliárd forint költségvetési támogatásból - megújult az együttes főépületének díszudvara.

A kastély felújítása

A Műemlékek Állami Gondnoksága a következő főbb munkákat végezte el:

o teljes tetőcsere a főépületen

o a külső közművek teljes cseréje

o a díszudvari homlokzat felújítása

o a kovácsoltvasak és a faragott kőelemek restaurálása

o a nyílászárók cseréje

o a díszkivilágítás kiépítése

o a kastély egyharmad területén a központi fűtés kiépítése

o a szennyvízcsatorna kiépítése (amely a szomszédos önkormányzati épületek rákötésének lehetőségét is biztosítja)

o a díszudvar rendezése, előkészítése a tavaszi ültetésre

A nagyobb felújítások mellett számos egyéb, részben folyamatos, részben egyszeri munka végzésére került sor: folyamatos a melléképületek állagmegóvása, az együttes biztonsági rendszerének korszerűsítése, megkezdődött a park rekonstrukciója (az allék, fasorok megnyesése, az észak-déli tengelyben fekvő fertőszentmiklósi templom kivilágítása, stb). Folyamatos az Eszterházáról elszármazott berendezési tárgyak, tartozékok visszavásárlása és a kastélyban fellelt történeti bútorok restaurálása.

Mindezzel a vendégfogadás szempontjából legkritikusabb munka megvalósult. A rekonstrukció alatt a kastély folyamatosan fogadta a látogatókat. A látogatószám az európai és országos tendenciákkal ellentétben nem csökkent. Fontos megemlítenünk, hogy a nagyrekonstrukcióval párhuzamosan a szolgáltatások színvonalát jelentősen emelő kiegészítő beruházásokra, illetve a szolgáltatások bővítésére is sor került. Például a rokokó kávézó és teaszalon kialakítása, a télikert felújítása rendezvények tartásához, új szállodai lakosztályok létesítése.

Szellemi örökség

Eszterháza építészeti-műemléki megőrzésén kívül kiemelkedő feladat a szellemi-művelődéstörténeti örökség rehabilitációja és megismertetése. Ennek a gondolatnak a jegyében alakul ki Eszterháza arculata és programja sorozata, figyelembe véve a turizmus szakembereitől, az önkormányzattól kapott jelzéseket is. Mindezt nagy hazai és nemzetközi érdeklődés kíséri. A kastély zenei fesztiválja 2002-ben tagja lett az Európai Fesztiválszövetségnek, és e követelménynek megfelelve a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával a Haydn kultuszra építő komolyzenei programok színvonalát minőségileg sikerült emelni.

2003 tavaszán Esterházy Melinda Herceg Asszony és Varga Kálmán, a KÖH elnöke személyes találkozón erősítette meg a család közreműködését a kastély rehabilitációjában. Ennek révén a hazai kutatók előtt megnyílt az ausztriai (Fraknó) családi levéltár, lehetővé vált különböző szakmai tervek és programok összehangolása, s megállapodás született az Esterházy-család számára közösen kialakítandó lakosztályról. (Ez Fényes Miklós egykori magánlakosztálya lesz, a család hozzájárulása mintegy 15 millió forint.)

Ami ezután következik

A műemléki helyreállítás következő, 2. ütemében a park felőli külső homlokzat helyreállításának folytatása szerepel (500 millió forint), ennek előkészítése a kutatás és a tervezés szintjén már ez évben elkezdődött. Következik az Esterházy-család számára kijelölt lakosztály felújítása, a kastélyhoz tartozó ún. ipartelep rekonstrukciója ("látvány csokoládé manufaktúra" kialakítása), folytatódnak az állagmegóvó és a parkrekonstrukciós munkák is. Folytatódik a kastély rehabilitációjába bevonható vállalkozói tőke programjának kidolgozása is.

A NKÖM, a KÖH és a MÁG közösen megkezdte a várhatóan nagy nemzetközi figyelemben részesülő 2009-es Haydn évforduló megünneplésével kapcsolatos előkészületeket. A tervek szerint olyan Emlékbizottság állna föl, amelynek szakmai útmutatása és közreműködése garantálná a szisztematikus felkészülést és a méltó színvonalat.

Folytatódik a kastélyegyüttes hasznosítási programjának (múzeumi funkció, Haydn központ, rendezvényi kialakítások, idegenforgalmi szolgáltatások, stb) pontosítása és építészeti tervezése. Szintén folytatódik a tudományos kutatás, a múzeumi gyűjtőmunka és a nemzetközi szakmai együttműködések bővítése.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok