2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István találkozója egyházi vezetőkkel

2004. november 16.
Az oktatás kérdéseiről, az egyházi iskolák jövő évi költségvetési helyzetéről volt szó Hiller István és az egyházak vezetőinek hétfői egyeztetésén, Budapesten.

A kulturális miniszter a mintegy másfél órás megbeszélést követően újságíróknak elmondta, indítványozta, hogy az egyházi iskolákban dolgozó pedagógusok státusza a továbbiakban is közalkalmazotti legyen, az intézményeket megillető alapnormatíva szerkezete egységes maradjon és a kiegészítő normatíva tekintetében történjen érdemi, összegszerű elmozdulás.

Hiller István ugyanakkor hozzátette, hogy a kiegészítő normatívát illetően annak mértékéről nem beszéltek. Kiemelte: vannak olyan részletek, amelyek végső kimunkálása az Oktatási Minisztérium feladatköre, ezért hamarosan egyeztetni szeretnének az oktatási tárcával.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház korábban több formában is tiltakozott a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat ellen, amely elvonásokat jelentene az egyházi iskolák számára. Kilátásba helyezték, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a parlament a jelenlegi formában fogadja el a tervezetet.

Hiller István miniszter lényegesnek, "a korábbi, a köztársaság kormánya és az egyházak közötti feszültséget oldó", "nagyon emberi hangvételű" megbeszélésnek nevezte az egyházi vezetőkkel folytatott hétfői egyeztetést. Közlése szerint sikerülhet olyan megállapodást kimunkálni, amely "a viszonyt jóvá, rendezetté, rendezettebbé teheti" az egyházakkal.

Erdő Péter bíboros, prímás katolikus oldalról is jelentősnek nevezte a találkozót, hangsúlyozva, hogy érdemi előremozdulásra látnak reményt. Az esztergom-budapesti érsek kérdésre válaszolva közölte: a megoldásnak azt tekintené, ha a rendszer a jelenlegi költségvetésnek megfelelően működne tovább, ezért szükségesnek látják, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét módosítsák.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára leszögezte, hogy az egyház nem plusz támogatást, az állami iskolákénál magasabb juttatást kér, hanem az egyenlő finanszírozás érvényesítését.

Seregély István egri érsek, az MKPK elnöke azt mondta: nem szeretnék, ha az egyházi iskolában tanító pedagógus "mostohagyerek" lenne a többi pedagógussal szemben, "különbséget tenni közöttük nincs törvényes alap".

Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy szeretnék kimozdítani a holtpontról az ügyet. Reményét fejezte ki, hogy Hiller István javaslata "működőképes" lesz.

A miniszter újságíróknak elmondta, nem csak oktatásról, hanem más kérdésekről, így például az egyházak egészségügyi intézményeinek rendszeréről is szó volt a megbeszélésen. Hozzátette, hogy az oktatáson túl más témák esetében is kész az egyeztetésre.

A minisztérium által kezdeményezett találkozón jelen volt Gulyás Kálmán, a kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára is.

Az egyeztetésen a katolikus és a református egyház vezetői mellett részt vett Szebik Imre, az evangélikus egyház elnök-püspöke és Frenkl Róbert országos felügyelő, valamint Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok