2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István beiktatta a Szépművészeti Múzeum új főigazgatóját

2004. december 2.
Hiller István szerdán beiktatta tisztségébe Baán Lászlót, a budapesti Szépművészeti Múzeum új főigazgatóját; az ünnepségen a kulturális miniszter a kor kihívásainak megfelelő újfajta szemlélet szükségességét hangsúlyozta.
Baán László, az új főigazgató és Hiller István
Baán László, az új főigazgató és Hiller István

MTI - A két év múlva centenáriumát ünneplő múzeum nemcsak szellemiségében, hanem külsejében, nemcsak kiállítási szerkezetében, hanem láttatásában is újításra szorul - mondta a szaktárca vezetője.

"Mindent megteszek azért, hogy a Szépművészeti Múzeum is kellő anyagi biztonsággal tervezhessen, elképzeléseit valóra válthassa" - hangoztatta magyarországi és külföldi múzeumi vezetők előtt Hiller István.

A miniszter a december elsejétől öt évre kinevezett új főigazgató tervét ambiciózus, megalapozott, egy gazdasághoz értő, a múzeumi menedzserszemléletet jól alkalmazó, a tudományos megalapozottságot tiszteletben tartó, a modern világhoz értő ember pályázatának nevezte.

Hiller István hangsúlyozta, hogy a múzeumok új formákat, új szerepköröket kell, hogy vállaljanak; a tudományos alaposság mellett figyelembe kell venni azt is, hogy tömegek látogatják ezeket az intézményeket.



Baán László elmondta, hogy még beiktatása előtt végrehajtott egy intézkedést: szerdán lebontották azt a plakátokkal teleragasztott kerítést, amely a Hősök tere felé hosszú évek óta elzárta és elcsúfította a múzeumot.

Mint mondta, ennek szimbolikus üzenete is van: le kell bontani a falakat és ki kell tárni a kapukat, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuthasson az az élmény és tudás, amelyet az ott őrzött és bemutatott kincsek adhatnak.

Az új főigazgató, a kulturális minisztérium eddigi gazdasági helyettes államtitkára, aki az Orbán-kormány idején a tárca közigazgatási államtitkára volt, köszönetet mondott Hiller Istvánnak azért, hogy "jövőre az eddigieknél lényegesen jobb feltételeket biztosít" számukra.

Baán László elmondta, hogy a múzeum általa létrehozott tudományos tanácsadó testületébe olyan személyiségek fogadták el a felkérést, mint Boskovics Miklós egyetemi tanár, valamint Galavics Géza, Glatz Ferenc, Szabó Miklós és Török László akadémikus.

A magántámogatókkal való kapcsolatfelvétel fontosságát említve beszámolt arról, hogy Veres Tibor (a Wallis cég elnöke) és felesége új alapítványt hozott létre a Szépművészeti Múzeum javára, a Gyetvai fivérek lakásépítő cége pedig szerdától két lakást bocsát az intézmény rendelkezésére külföldi kutatók elszállásolására.

Szólt arról is: nem tartja kizártnak, hogy akár már a közeljövőben néhány igazán jelentős új műtárgy kerülhet a múzeum gyűjteményébe.

Az új intézményvezető egyebek mellett az állandó tárlat megújításával, az épület kibővítésével, valamint komplex művészeti programokkal kívánja megújítani a múzeumot - olvasható az eseményen közzé tett írásos összegzésben.

Baán László a látogatók lehető legszélesebb köre felé nyitott intézményt kíván létrehozni, kiemelt figyelmet szentelve a fiatal generációk, valamint a fogyatékkal élők múzeumlátogatási kedvének növelésére, lehetőségeinek bővítésére - írta a múzeum.

A főigazgató az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: megbízatása ideje alatt megvalósíthatónak látja tervét, hogy a múzeumot a Hősök tere alatt ötezer négyzetméterrel bővítsék. Az intézmény jövő évi anyagi forrásairól mindössze annyit közölt, hogy érdemi többletről van szó.

Az ünnepségen nem volt ott Mojzer Miklós, aki tizenöt éven át vezette az intézményt, és szintén pályázott a tisztségre. Baán László az MTI kérdésére elmondta, hogy a beiktatási ünnepségre természetesen meghívták elődjét.


Annamaria Petrioli Tofani, Uffizi Képtár; Karl Schütz, Bécsi Kunsthistorisches Museum; David Wilson, British Museum
Annamaria Petrioli Tofani, Uffizi Képtár; Karl Schütz, Bécsi Kunsthistorisches Museum; David Wilson, British Museum

A rendezvényen köszöntőt mondott David Wilson, a londoni British Museum volt igazgatója és Karl Schütz, a bécsi Kunsthistorisches Museum helyettes főigazgatója.

Jelen volt továbbá Berndt Wolfgang Lindemann, a berlini Gema: ldegalerie igazgatója, Annamaria Petrioli Tofani, a firenzei Uffizi Képtár igazgatója, Joao Castel-Branco Pereira, a lisszaboni Gulbenkian Museum igazgatója és Samuel Sachs, a New York-i Frick Collection volt vezetője.

Az ünnepségen az intézmény munkatársai megemlékeztek a múzeum fennállásának 98. évfordulójáról. Mint elhangzott, a magyar Országgyűlés 1896-ban törvénnyel alapította meg az intézményt, egyúttal új épület létrehozásáról döntött. A Szépművészeti Múzeum 1906. december 1-jén nyitotta meg kapuit.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok