2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Játékos EU-csatlakozás

2004. április 30.
A csatlakozás alkalmából Polgár Judit szimultánt ad Európának

MTI - Nemcsak kapni akarunk az Európai Uniótól, hanem magunk is viszünk hozományt - mondta Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának első embere a pénteki rendhagyó sajtótájékoztatón, amelyet a minisztérium épülete előtt, az utcán tartottak, ahol Polgár Judit sakkszimultánt adott négy fiatal magyar bajnoknak A csatlakozás méltó megünneplésére a kulturális minisztérium 125 millió forintot utalt át az Európában működő magyar intézetek kulturális és Magyarországot népszerűsítő programjaira Bécstől Párizsig, Berlintől Londonig.
"Amit mi viszünk Európába, az a gyönyörű anyanyelvünk, különleges közép-európai gondolkodásmódunk és eredeti tehetségünk" - hangoztatta Hiller István, és hozzáfűzte: Polgár Judit, a világhírű sakkozó a jelképe a magyar tehetségnek, a reménybeli uniós sikereinknek. A miniszter néhány programot emelt ki a külföldi magyar intézetek óriási választékából: a júliusi Redentore-fesztiválon, Velencében Magyarország lesz a díszvendég, Párizsban zenei, képzőművészeti kiállítások sorozata várja a vendégeket, Berlinben Magyarország a fedélzeten! címmel egy hajón rendezik be az "élő kultúra" főhadiszállását, ahová bármikor fölszállhatnak a berliniek.
Hiller István kifejtette: a minisztérium célja, hogy aktív, kezdeményező kulturális politikával vonzó és sikeres Magyarország-képet sugalljon. "A magyar tehetségeket, a Nobel-díjasokat is visszük Európába" - mondta. Az egyik legfontosabb kulturális esemény a római Via Giulián lesz, ahol a Római Magyar Akadémia tőszomszédságában Polgár Judit ad majd sakkszimultánt 30 asztalon. Ellenfelei közt - számos olasz híresség mellett - saját kérésére ott lesz Ennio Morricone, a világhírű olasz zeneszerző. Ízelítőként a sajtótájékoztatón négy fiatal magyar tehetséggel játszott szimultánt Polgár Judit: Bánusz Tamással, Bérczes Dáviddal, Boros Dénessel és Radnai Ádámmal. Közülük ketten - Bérczes és Boros - döntetlent értek el a világranglista 9. helyezettjével szemben."Mind ifjúsági sakkozók vagyunk, nagy eredményekkel" - közölte Boros Dénes, a 16 éves magyar rapid korcsoportos bajnok, és hozzátette: "Most szeretnénk föltörni a világ élvonalába."
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok