2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar művészek Amszterdamban

2004. augusztus 30.

Neves magyar előadóművészek léptek fel a hét végén Amszterdamban, a nagy hagyományú kulturális fesztiválon, az Uitmarkon. A bemutatkozást az őszi magyar évad beharangozójának szánta a rendező Hungarofest Kht.

Az évad főkurátora az Uitmark második napján, vasárnap az MTI-nek elmondta: nem a nyaraló, hanem a városi turizmus fellendülését várja a jövő évtől.

A szeptembertől decemberig 32 holland városban megrendezendő csaknem 250 magyar kulturális program alapos marketing munkával összekapcsolva szerinte elegendő ahhoz, hogy a holland kulturális elitnek elsőként Magyarország jusson eszébe az EU-hoz újonnan csatlakozott országokkal kapcsolatban.

A magyar évad programját illetően áttörésnek mondta, hogy a magyarok által felkínált kulturális eseményekből a holland kurátorok csak felerészben válogattak ismert előadókat, azok közül is elsősorban világzenei, dzsessz és klasszikus zenei produkciókat. A programok másik fele a kortárs vizuális művészetek, a fotózás és a képzőművészetek területéről kerül ki: a holland szakemberek ezeket"most fedezték fel maguknak"- mondta.

Török András a magyar irodalmi bemutatkozás kapcsán külön kitért arra, hogy október végén jelenik meg tizenegy holland műfordító közös kötete, amely a fordítók egy-egy kedves munkájának egy fejezetét tartalmazza ismertető-méltató szöveg kíséretében. A Tweede Ronde (Második menet) című negyedéves amszterdami folyóirat pedig - amely külföldi irodalmi művek fordítását közli - szeptember végi számát magyar írónőknek szenteli.

A szakember szerint az Uitmark kitűnő alkalom volt a magyar évad"elhíresztelésére", a hétvégi fesztivál ugyanis az őszi kulturális szezon nyitó eseménye, a holland kulturális intézmények jegyárusító kampánya volt.

Bence Ottó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma tulajdonában levőHungarofest Kht. igazgatója a korábbi hasonló külföldi bemutatkozásokhoz képest progresszívnak nevezte a hollandiai évadot. A nyitott holland társadalom, a rugalmas fogyasztói karakter a hagyományos értékekkel szemben fogadókészebb az alternatív produkciókra: különösen kedvelik a kísérletező, formabontó és műhely jellegű alkotásokat - fűzte hozzá.

Az igazgató az MTI-nek hangsúlyozta: ez az első olyan kulturális évad, amikor a magyarok úgymond nem erőltették programjaikat a vendéglátó országra, hanem annak kurátorai válogathattak egy"menüből". Mint mondta, biztos abban, hogy a jövőben ez a modell válik irányadóvá; a 2005 első félévére tervezett oroszországi magyar bemutatkozás esetében is hasonlóképpen járnak el.

Bence Ottó kiemelte: a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyeznek a marketingre, a kommunikációra; a kulturális tárca által ígért 350 millió forintos támogatás egyötödét erre a célra fordítják. Amszterdamban és további hat-nyolc nagyvárosban ötven óriásplakáttal fogják hirdetni az évadot. Különösen sikerültnek nevezte az évad jelképét, amely a holland papucs és a magyar paprika egybeolvasztásával született.

A hollandiai évad a magyar országkép korszerűsítésének első szakasza lehet - fejtette ki. Elképzelése szerint a műdalokra és csárdás romantikára építő országkép helyett inkább a kortárs kultúra értékeinek közvetítésére van szükség.

Bence Ottó becslése szerint az Uitmarkon berendezett magyar utca rendezvényeit 8-10 ezren látogatták meg szombaton és vasárnap.

A Hungarofest Kht. igazgatója a távlati tervek között említette, hogy az orosz programsorozat után, 2006-ban egy németországi magyar évad következhetne részben a berlini magyar kulturális intézet új épületének átadásához kapcsolódva.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok