2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyarország a világ filmgyártásának egyik központjává akar válni egy amerikai lap szerint

2004. augusztus 27.

(MTI) - A magyarok nagy szerepet játszottak Hollywood hőskorában, s most ismét fontos szereplővé szeretnének válni a világ filmgyártásában: Demján Sándor Etyeken a világ legnagyobb filmstúdióját akarja felépíteni - írta csütörtöki számában a The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása.

A lap a magyar filmesek amerikai szerepének jellemzésére felidéz egy hollywoodi legendát, miszerint az egyik itteni stúdió ajtajára egykor a következő felirat volt kiakasztva:"Itt nem elég, ha magyar vagy: azért legyél tehetséges is."Megírja, hogy Magyarországon a két világháború közötti időben, sőt a kommunista időszakban is virágzott a filmipar, megfelelő állami támogatással. Demján terve - amelyhez megszerezte a hollywoodi filmmogul, Andrew Vajna támogatását is - éppen az, hogy a magyarok az eddiginél is jobb adukkal szállhassanak be a filmiparban zajló nemzetközi versenybe, abba, amelyben Kelet-Európa az alacsony költségek folytán már amúgy is egyre nagyobb szerepet játszik.

A WSJE emlékeztet, hogy Magyarországon tavaly intézkedéseket hoztak a filmgyártás versenyképességének javítására, s ezt Hollywoodban a világ egyik"legnagyvonalúbb"szabályozásának tartják. S arról is beszámol: noha az Európai Unió megpróbálja akadályozni, hogy tagállamai állami segélyekkel támogassanak iparágakat, a filmipar eltérő szabályok szerint működik, köszönhetően a franciák által - saját, alaposan szubvencionált filmgyártásuk megmentésére kitalált -"kulturális különbözőség"elvének. Az EU-tagállamok most ezt az elvet használják fel arra, hogy versenyt vívhassanak Hollywooddal, s ráadásul számos állam a filmipart saját imázsának javítására, külföldi turisták becsalogatására is felhasználja - olvasható az amerikai napilap beszámolójában.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok