2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Minden várakozást felülmúlt eddig a hollandiai magyar évad sikere

2004. október 27.
Minden várakozáson felül sikeres volt eddig a Hollandiában zajló magyar kulturális évad, amelynek keretében decemberig 33 városban 247 programot mutatnak be - értékelte a rendezvénysorozatot Török András főkurátor a hivatalos megnyitó után pontosan egy hónappal.

A Hongarije aan Zee (Partra magyar) címmel futó évad hivatalosan szeptember 26-án nyílt meg a Budapesti Fesztiválzenekar teltházas amszterdami koncertjével, de elszórtan kisebb rendezvényekre már július óta sor került Hollandiában. Mindeddig a rendezvények fele zajlott le, szinte valamennyi iránt igen nagy volt az érdeklődés, és nagyon jelentős a látogatók között a hollandok aránya - hangoztatta Török András az MTI brüsszeli tudósítójának nyilatkozva.

A sikerek egy része várható volt, mint például a fesztiválzenekar nyitókoncertjéé, Ránki Dezső, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és a Monteverdi Kórus rotterdami koncertjéé vagy az utrechti világzenei koncerteké. Váratlanul nagy sikernek bizonyult a vizuális - képzőművészeti - program is. Összesen 32 kiállítást rendeznek az évad keretében, ezek iránt igen nagy az érdeklődés. A Nádas Péter író-fotográfus rendezte, Rokon lelkek című, retrospektív jellegű hágai kiállítás megnyitóján például kétezer ember volt jelen, és utána is naponta több száz nézőt vonzott.

Ugyancsak kirobbanó sikert aratott a nemzeti balett előadásában Harangozó Gyula Coppéliája, pedig klasszikus magyar balettről van szó, amely még soha nem járt külföldön. Az irodalmi programok közül ugyancsak nagy közönségnek örvendett Nádas Péter felolvasása, Konrád György estje, de sikeres volt a litera.hu internetes honlap felolvasóestje is. Négy irodalmi folyóirat - Második menet, Armada, Hungarian Quarterly, Literatura - magyar különszámmal jelent meg. Leiden városában az évad keretében egy házfalra festették Pilinszky János egyik versét.

Török András úgy értékelte: bevált az a módszer, hogy a rendezvényeket Magyarországra hívott holland kulturális szakemberek választották ki. Magyarország 377 millió forint közpénzt költ az évadra, a holland partnerek viszont Török András becslése szerint ennek kétszeresét fordítják a rendezésre.

Sikeresnek bizonyult a rendezvénysorozat reklámozása is, amelyhez azt a módszert választották, hogy a vasútvonalak mellett vásároltak óriásplakátokat. Ezzel nagyon széles körhöz jutott el a hír, hogy magyar évad folyik - jelentette ki a főkurátor. Mivel Hollandiában 90 százalék fölötti az internethasználat, hasznosnak ítélték a kétnyelvű internetes honlap működtetését is.

A közelgő események közül Török András kiemelte Szokolay Sándor Vérnász című operájának bemutatását november elején, valamint két alternatív színház - Krétakör Színház, Pintér Béla és Társulata - 15 előadásos turnéját. December 17-én a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjével zárul hivatalosan a magyar évad.

Máris jelentősek az évad kihatásai, számos tartós kapcsolat alakult ki. Ránki Dezsőt például már 2006-ra is visszahívták koncertezni, és más meghívásokra is sor került már az évad folyományaként - hangoztatta Török András. Óriási magyar festészeti kiállítást rendeznek ugyancsak 2006-ban egy nagy leideni múzeumban. Megjelenik hollandul Závada Pál Jadviga párnája című könyve is.

"Hollandiában sem pozitív, sem negatív kép nem él Magyarországról, keveset tudnak róla - hangoztatta a sorozatot szeptember végén megnyitva Hiller Isván kultuszminiszter. - Szeretnénk a kultúránkkal, ennek sokszínűségével bemutatni az országot."


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok