2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Olvasói munkaállomások az OSZK-ban

2004. szeptember 9.

Az informatikai társadalom építésében a szaktárca egyik legfontosabb szövetségesei a könyvtárosok, hiszen a bibliotékák a kiadványok őrzése mellett a tudáselosztás és -terjesztés fő bázisai - mondta Kitzinger Dávid, az IHM főtanácsadója.

Az OSZK több éves átfogó szakmai programot terjesztett be a minisztériumhoz. Az annak egyik elemeként megvalósult OPM révén az intézmény a világ jelenleg legkorszerűbb számítógépes szolgáltatásával áll az olvasók rendelkezésére - hangsúlyozta Kitzinger Dávid.

Tóth Ferenc Tibor, az OSZK Olvasó- és Tájékoztató Szolgálatának osztályvezetője elmondta: a bibliotékában lévő száz számítógépről közvetlenül elérhetővé váltak az elektronikusan archivált anyagok, dokumentumok és az országos adatbázisok is, hiszen a komplex szolgáltatási rendszer kapcsolódik a Nemzeti Digitális Adattárhoz, és lehetővé vált a teljes körű internet-használat.

Kérésre egyéni digitalizálás végezhető, ugyanis gyakorlatilag minden olvasó névre szólóan 150 megabite tárlóhelyet kap a központi szerveren - közölte.

Az elkészített dokumentumok, a kiválasztott képek a vonatkozó szerzői jogok betartásával a nyomtatás mellett különféle adathordozókra - például floppy-ra, CD-re, DVD-re - rögzítve haza is vihetők csekély átmásolási díj ellenében - ismertette Tóth Ferenc Tibor.

Mint hozzátette, a konkrét tárolóhely biztosítása az utolsó dokumentum-elmentéstől számított hét nap, tehát folyamatos használat esetén akár hónapokig is rendelkezésre áll.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok