2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Prágába érkezett a Balassi vándorkiállítás

2004. december 3.
A Balassi emlékév záróakkordjaként Prágába érkezett a költő emlékét felidéző vándorkiállítás. A tárlatot Vass lajos, a NKÖM politikai államtitkára nyitotta meg az Újvárosi Városházán.
Vass Lajos politikai államtitkár megnyitja a Balassi vándorkiállítást
Vass Lajos politikai államtitkár megnyitja a Balassi vándorkiállítást

"Balassi Bálint univerzális személyiség volt, aki a mai napig megtestesíti térségünk népeinek történelmét" - mondta megnyitó beszédében Vass Lajos. Az államtitkár hangsúlyozta: "a magyar kulturális kormányzatnak fontos, hogy Balassit, az európai nemzetek közös kincsét minél közelebb vigye a ma élőkhöz. Nemcsak otthon, hanem más országokban is. Az idei Balassi emlkév záróakkordjaként ezért hoztuk el ide, a prágai Újvárosi Városházába is a róla szóló emlékkiállítást."

A megnyitón részt vett Petra Smoliková asszony, a Cseh Kulturális Minisztérium miniszterhelyettese is. Az ünnepség végén a reneszánsz dallamokat megszólaltató Misztrál együttes varázsolt XVI. századi hangulalot a kiállítóterembe.



A Misztrál együttes
A Misztrál együttes

A Balassi vándorkiállításnak Prága az utolsó állomása
A Balassi vándorkiállításnak Prága az utolsó állomása

A Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében létrejött vándorkiállítás a 450 évvel ezelőtt született költő és végvári vitéz életművét bemutató történeti és irodalomtörténeti tárlat. Esztergomból idult, majd Egerbe, Sárospatakra, a lengyelországi Krosnóba, Krakkóba, majd novemberben Pozsonyba érkezett. A mostani, prágai állomást nem számítva már több tízezer érdeklődő nézte meg a tárlatot.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok