2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pro Cultura Hungarica kitüntetés dr. Helmut Rudolfnak

2004. március 29.
Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át április 14-én Schneider Márta helyettes államtitkár a 75 éves Dr. Helmut Rudolf német filológusnak a magyarországi német nyelvű irodalom gondozásáért.

Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át április 14-én Schneider Márta helyettes államtitkár a 75 éves Dr. Helmut Rudolf német filológusnak a magyarországi német nyelvu irodalom gondozásáért.
A csehországi születésu - majd családjával 1946-ban Németországba kitelepített - Dr. Helmut Rudolf német filológia szakon végzett Potsdamban, majd 1963-ban került Magyarországra a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem lektoraként. Ez idő alatt megszervezte a magyar költészet gyöngyszemeinek német nyelvű műfordítását. 1969-tol a Pécsi Tanárképző Főiskola Német Tanszékén oktatott, munkája mellett jelentős szerepet vállalt a német kisebbség szellemi életében is. Segítette a német nyelven alkotó költőket, gondozásba vette a magyarországi német mese- és mondagyűjteményeket. Magyarországi megbízatásának lejárta után is az ő segítségével jelent meg számos német nyelvű költő kötete. Az 1990-es évektől rendszeres résztvevője a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége műhelybeszélgetéseinek. A mai napig fáradhatatlanul népszerűsíti a Magyarországon alkotott és jelenleg is alkotó német nyelvű írók, költők műveit előadásain. Publikációval, nyelvészeti és irodalmi könyvajánlásaival széleskörű tájékoztatást nyújt mind az osztrák s német, mind a kisebbségi német nyelvterületeken megjelent művekrol.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok