2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Színházi bemutatók az új évadban Budapesten

2004. augusztus 25.
(MTI) Több fővárosi színházban is megkezdődött az új évad: a Nemzeti Színház megtartotta évadnyitó társulati ülését, de a Vígszínházban és a Pesti Színházban is elindultak a próbák.

(MTI) Több fővárosi színházban is megkezdődött az új évad: a Nemzeti Színház megtartotta évadnyitó társulati ülését, de a Vígszínházban és a Pesti Színházban is elindultak a próbák.

"Vérmérséklettől függ, hogy ki, mit gondol: három, négy vagy öt év kell egy új színház arculatának a kialakításához. Én három évre gondolok"- mondta Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója a társulati ülésen, amely a teátrum internetes összegzése szerint alig 7 percig tartott.

A direktor azt mondta:"az első évadunkon vagyunk túl, ami nem volt hibátlan, de szerintem sikeresnek könyvelhetjük el". Mint hozzátette, a társulatépítés is hozta azokat az eredményeket, amelyeket remélt.

A Nemzeti Színház új tagjai között köszöntötték Bognár Annát, Garas Dezsőt, Csankó Zoltánt és Schmied Zoltánt. Elköszönt a társulattól Tallián Marianne és Tóth Auguszta színész, valamint Duró Győző és Upor László dramaturg.

A teátrum bemutatói között szerepel William Shakespeare III. Richard című drámája (rendező: Valló Péter, premier: október 30.), Marina Carr A Macskalápon munkacímű előadása Radoslav Milenkovic rendezésében, továbbá Mihail Bulgakov Mester és Margarita című színpadi játéka (rendező: Szász János).

Arthur Miller Az ügynök halála című darabját a Thália Színház nagyszínpadán mutatják be Alföldi Róbert rendezésében, Bodrogi Gyulával és Csomós Marival a főszerepben. Az előadásban Ben szerepében - videofelvételről - Jordán Tamás is közreműködik.

Ugyancsak a Nemzeti bemutatói között szerepel Füst Milán Boldogtalanok című drámája (rendező: Ács János), Ion Luca Caragiale Farsang című komédiája (rendező: Jordán Tamás), valamint Heinrich von Kleist Pentheszileia című tragédiája (rendező: Zsótér Sándor), a címszerepben Básti Julival.

Bár egyelőre még csak próbákkal, de a Vígszínházban és a Pesti Színházban is megkezdődött a 2004/2005-ös évad - olvasható a teátrumok internetes honlapján.

A Vígszínház Nagyszínpadán Shakespeare Tévedések vígjátékának próbái folynak Eszenyi Enikő rendezésében. A darab bemutatója október 9-én lesz. A bemutatók között szerepel még Örkény István Pisti a vérzivatarban című darabja Marton László rendezésében (december 17.), valamint A kávéház című Goldoni-előadás, amelyet Valló Péter állít színpadra (március közepe).

A Pesti Színházban az első előadás szeptember 24-én Martin McDonagh Vaknyugat című művének bemutatója lesz, amelyet Gothár Péter rendez. Joanna Murray-Smith Hűtlenek című drámáját Mészáros Tamás rendezésében láthatja majd a közönség (október 16.). Neil LaBute A modell című darabját Lukáts Andor rendezi (december 22.), míg Schiller Stuart Maria című művét (2005) Alföldi Róbert állítja színpadra.

A Bárka Színház William Golding A Legyek Ura című darabját augusztus 28-án mutatja be, Vidovszky György rendezésében. J. M. Synge The Playboy of the Western World című komédiájából Nádasdy Ádám új fordítást készít, az előadás bemutatóját október 22-ére terveik, Bérczes László rendezésében.

Sibylle Berg Helge élete című művének premierjét decemberben láthatja a közönség, a rendező Czajlik József. A Phaedra című tragédiát Mezei Kinga rendezi, az előadást jövő februárban mutatják be, mint ahogy Maurice Maeterlinck Pelléas és Mélisande című darabját is, Balázs Zoltán rendezésében. T. S. Eliot Gyilkosság a székesegyházban című tragédiáját Csányi János (2005 május), Friedrich Dürrenmatt A vak című darabját Czajlik József állítja színpadra (2005 június) a Bárka Színházban.

A Budapesti Operettszínházban október 1-én tartják Michael John LaChiusa Helló! Igen?! (Hello Again!) című musicaljének premierjét. Az előadást Bőhm György rendezi - olvasható a zenés teátrum honlapján.

A Madách Színházban Békés Pál A kétbalkezes varázsló című gyerekdarabjának bemutatóját Cseke Péter rendezésében szeptember 24-ére tervezi. Joe Di Pietro -Jimmy Roberts Te édes, de jó vagy, légy más című musicaljének premierje november 12-én lesz, az előadást Ács János rendezi. Mindemellett előkészületben van egy éjszakai kabaré Hatkezes címmel, Hernádi Judit, Bajor Imre és Gálvölgyi János közreműködésével.

"Bemutatásra kerül továbbá 2005 tavaszán Andrew Lloyd Webber új musicalje, Andrew Lloyd Webber, Bródy János és Szirtes Tamás közös munkájaként"- tette közzé az internetes a színház.

A Madách Színház és a Soproni Petőfi Sándor Színház közös produkciót hoz létre: Neil Simon A különterem című darabját Málnay Levente rendezésében magyarországi ősbemutatóként először Sopronban, majd Budapesten, a Thália Színházban láthatja majd a közönség.

A Magyar Színház a tervek szerint december 3-án mutatja be Balázs Ágnes Andersen avagy a mesék meséje című zenés játékát. Shakespeare A windsori víg nők című vígjátékának október 8-án, míg Mrozek Tangó című komédiájának november 26-án lesz a premierje. A Sinkovits Imre Színpadon Moliere Tudós nők című vígjátékát mutatják be október 22-én.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok