2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A tiszta és közérthető kommunikációért - Pályázati kiírás

2004. szeptember 20.

Pályázati felhívás

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma az Édes Anyanyelvünk második pályázat keretében meghirdeti

A tiszta és közérthető kommunikációért

című pályázatot.

Támogatásra 12 millió forint áll rendelkezésre.

A pályázat célja:

A hivatalos, jogi, gazdasági, kereskedelmi és más közérdekű iratok nyelvezetének egyszerűsítésére, nyelvi színvonalának emelésére nyelvészeti kutatómunka és gyakorlati nyelvművelő tevékenység végzése, nyelvi minősítő rendszer kidolgozása, nyelvi szolgáltató iroda létrehozása és társadalmi mozgalom szervezése.

Az Európai Unió alapelvei között szerepel a kulturális, nyelvi sokféleség megőrzése, amely többek között az anyanyelvek folyamatos és tudatos fejlesztésében ölt testet. Emellett fontos feladat az állampolgárokkal való kommunikáció segítése, például a hivatalos iratok nyelvezetének egyszerűsítése. Ezen a téren már több nyugat-európai országban sikerrel működnek nyelvi szolgáltató irodák, valamint társadalmi mozgalmak.

A magyarországi nyelvi szolgáltató iroda és mozgalom beindításának határideje: 2005. december 31.

A pályázatnak tartalmaznia kell a tudományos kutatómunka és a nyelvi minősítő rendszer alapelveit, a gyakorlati nyelvművelő és társadalmi tevékenység módozatait, a nyelvi iroda szolgáltató tevékenységének leírását, valamint a feladatokra lebontott költségvetést. A pályázati támogatás kutatómunkára, szakértői és tiszteletdíjra, ismeretterjesztő oktatásra, előadásokkal kapcsolatos útiköltségre, reklám- és propagandaköltségre, kiadványszerkesztésre, nyomdai munkálatokra, helyiségbérletre, információs kiadásokra (telefon, posta, internet), valamint technikai beszerzésekre (bútor, számítógép+tartozékok, fénymásoló) fordítható. A pályázónak nyilatkoznia kell a működtetés további szakmai és pénzügyi terveiről.

A pályázatra csak olyan közhasznú, az alapító okiratában tudományos és közösségi, társadalmi tevékenységet egyaránt folytató szervezet jelentkezhet, amely igazolni tudja, hogy a fenti tevékenységi körrel már korábban is foglalkozott (elméleti kutatómunka, publikáció, nyelvi szakértői- ismeretterjesztő tevékenység, nyelvtervezési javaslatok, oktatás stb.).

A pályázatot a minisztériumtól független szakmai értékelő bizottság bírálja el (amely - ha a kiírásnak nem mindenben megfelelő pályamunkák érkeznek - fenntartja a jogot a pályázati díj csökkentésére, megosztására vagy visszatartására).

A pályázat beadási határideje: 2004. december 5. 24h

Az eredményhirdetés időpontja: 2005. január 22., a Magyar Kultúra Napja.

A pályázatokat kizárólag postai úton lehet benyújtani,1 nyomtatott vagy gépelt példányban a következő címre:

Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma

Ügyfélszolgálati Iroda

1077 Budapest Wesselényi u. 20-22.

A borítékra kérjük ráírni:"A tiszta és közérthető kommunikációért" pályázat.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

? a kitöltött, a Nemzeti Kulturális Alapprogram Igazgatóságának 2004-re kiadott pályázati adatlapját, amely letölthető az Internet www.kultura.hu, valamint a www.nka.hu honlapjairól, vagy díjtalanul beszerezhető a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Ügyfélszolgálati Irodáján (1077 Budapest Wesselényi utca 20-22.) és az NKA Igazgatóságán (1062 Budapest Bajza utca 32.) Postai úton, csak felbélyegzett, megcímzett A4-es válaszboríték megküldésével kérhető a nyomtatvány. Az adatlapot és mellékleteit az adatlapban lévő tájékoztató szerint kell kitölteni, csatolni

A támogatott pályázóval a Nemzeti Kulturális Alapprogram Igazgatósága köt szerződést.

A pályázó az elnyert összeget csak a támogatott célra fordíthatja, amelynek felhasználásáról köteles a szerződésben meghatározott határidőn belül elszámolni.

A pályázati díjak adó- és járulékkötelesek.

A pályázatokat nem őrizzük meg és nem küldjük vissza

Budapest, 2004. szeptember 21.

Dr Hiller István

a nemzeti kulturális örökség minisztere

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok