2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tudományos ülés a Bátori-egyezmény évfordulóján

2004. szeptember 9.

(MTI) - Az egykori Erdély egyesítését megcélozó megállapodással kapcsolatban a tárca vezetője örök érvényű üzenetként értékelte, hogy 1549. szeptember 8-án olyan felek ültek le Nyírbátorban egymással tárgyalni, akik hosszú éveken át szemben álltak.

"Fráter György és Habsburg Ferdinánd más-más politikai nézet miatt egymás ellen küzdött akkor, és nem akarta érteni egymás szavát" - mutatott rá a miniszter.

"Az eltérő múlttal és különböző gondolkodással Nyírbátorban, Báthory András kastélyában tárgyaló államférfiak 455 évvel ezelőtt, egy bizonyos idő után mégis rájöttek arra, hogy az ország jövője megköveteli tőlük a párbeszédet, az egyezségre jutást" - hangsúlyozta Hiller István.

Hozzátette: a Bátori-egyezmény azonnali sikert nem hozott ugyan, sőt később sem valósult meg, de elindítója, mozgatója volt egy, az ország szempontjából igen fontos folyamatnak.

"A tárgyalófelek akkor megértették azt, hogy a nehéz körülmények között is elengedhetetlen egymás gondolatainak megértése" - emelte ki a kulturális tárca vezetője.

A nyírbátori tudományos ülésen Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára tolmácsolta Habsburg György üdvözletét a résztvevőknek. A nagykövet külföldi útja miatt nem lehetett jelen a családjához kötődő évfordulón.

A Bátori-egyezmény történetét Bársony István, a Debreceni Egyetem docense ismertette az ünnepi tanácskozáson.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok