2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Új igazgató a New York-i Magyar Kulturális Központ élén

2004. december 14.
Orsós László Jakab, a Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, filmrendező, forgatókönyvíró, kritikus lesz a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója.
A New York-i Intézet logója egy XIII. századi aquamanile (ivóedény), amelyet Magyarország területén találtak és a Nemzeti Múzeum tulajdonában van
A New York-i Intézet logója egy XIII. századi aquamanile (ivóedény), amelyet Magyarország területén találtak és a Nemzeti Múzeum tulajdonában van

(mti) Márton András kinevezése 2005 októberében járna le, s a lejárat naptári évében az igazgatók bármikor visszahívhatók.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma októberben írt ki pályázatot az igazgató helyre. A tizenhat beérkezett pályázatból, a bírálóbizottság egyhangú szakmai véleménye alapján Hiller István kulturális miniszter jelölte ki az új igazgatót, aki januárban veszi át a kulturális központ vezetését.


Orsós László Jakab több művészeti ágban is otthon van. Forgatókönyvíróként és operatőrként a filmben, dramaturgként az irodalomban. Ismert kritikus, televíziós szerkesztő és műsorvezető - tartalmazza a közlemény.

Mint írják, "a bírálóbizottság megítélése alapján az ő pályázata dolgozta fel a legtöbb művészeti ág megismertetésének módját, és ő dolgozta ki a legmeggyőzőbben az ehhez szükséges technikákat. Konkrét megoldási javaslatokat kínált arra, hogyan lehet az intézet működését jogilag tisztázni, és ezt követően hogyan lehet működtetni".

Orsós László Jakab a pályázatában nagy hangsúlyt fordított arra, hogy az intézet az angol anyanyelvű amerikai közönségnek nyújtson programokat - közölte a sajtóiroda.

A New York-i Columbia egyetem korábbi vendégtanáraként nagy tapasztalatokat szerzett a helyi gondolkodásmód megismerésében, összességében tehát meggyőzte a bizottságot arról, hogy a magyar kultúrát sikeresen terjesztené New York-on keresztül az Egyesült Államokban - tartalmazza a tárca sajtóirodájának közleménye.

Hiller István az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága előtti éves meghallgatásán kedden azt mondta: a New York-i magyar intézet nem a megfelelő színvonalon működik, vezetőjével és tevékenységével kapcsolatban problémák merültek fel. Ezért úgy döntött, hogy 2005. január 3-ával Márton Andrást visszahívja posztjáról.

A színész-rendező, Márton András 1992-től három éven át vezette a Los Angeles-i magyar főkonzulátust, majd a Horn-kormány visszarendelte. Művészi pályáját Pécsett folytatta, öt év elteltével pályázta meg, és nyerte el a New York-i központ igazgatói tisztét.

Hiller István először ez év júliusában, a külföldön működő magyar kulturális intézetek igazgatóinak éves konferenciájához kapcsolódó sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy visszahívja tisztségéből Márton Andrást. A kulturális miniszter az együttműködési készség hiányával indokolta döntését.

Közvetlenül a bejelentés után Márton András az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy kártérítési pert fontolgat a kulturális tárca ellen.

"Én (...) egy kártérítési pert fogok majd esetleg indítani a minisztérium ellen. Én nem azt az állást kaptam meg, amit megpályáztam" - mondta az MTI-nek akkor a visszahívott vezető.

Szerinte "az együttműködés hiányát jogi lehetetlenség okozza", mivel első osztályú tanácsos helyett beosztott konzul egy főkonzulátuson.


A New York-i Magyar Kulturális Központ
A New York-i Magyar Kulturális Központ

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok