2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Unió tagjai vagyunk!

2004. április 30.
Megkondultak az összefogás harangjai. Megnyílt az EU-lomtalanítás kiállítás. Elindult az Időkerék. Tagok lettünk!

Budapesten éjfélkor Medgyessy Péter miniszterelnök ütötte meg utoljára a gongot, ami után a Hősök terén elindították a készítők az Időkerék szerkezetét. A miniszterelnök beszédében arról szólt, hogy az ország teljes lakossága dolgozott a csatlakozás érdekében. Medgyessy megemlítette, hogy a határon túli magyarok sorsát immár uniós tagként is kedvezően igyekszik befolyásolni Magyarország.

Demszky Gábor főpolgármester megnyitotta a Deák téren az EU-lomtalanítás kiállítást, melyen Sokol rádió és bilincsek mellett egy útburkolatból kivágott kátyú is látható.
Antall szobrát leöntötték

Éjjel megrongálták Antall József mellszobrát. A miniszterelnök halálának 10. évfordulóján tavaly december 14-én felállított szobrot rövid időn belül már másodszor öntötték le festékkel.

Győr, Szombathely: ingyenesen lehet utazni a hétvégén Ausztriába. A kishatárfogralmi vasúti közlekedés ingyenes Győr és Bécs között.

A MÁV a megnövekedett forgalom miatt több mentesítő járatot is indít.

Hegyeshalomnál két ecuadori állampolgár próbálta kihasználni az ünnepségeket illegális határátkelésre. A 25 éves férfi és nő a tömegbe elvegyülve próbáltak Ausztriába jutni.

Vácon harangszenteléssel és trabantráveréssel köszöntötték az éjféli csatlakozást.

Megkondultak a harangok

Medgyessy Péter miniszterelnök a csatlakozás elődélutánján a budai Várban - erre a célra a Nemzeti Múzeumból kihozott - 400 és 500 éves harangokat avatott Demszky Gábor főpolgármesterrel.

Medgyessy Péter miniszterelnök azt mondta az esemény kapcsán, hogy a lélekharang egykor azokért a magyarokért szólt, akik 1456-ban Nándorfehérvárnál megvédték Európát.

A Magyar Nemzeti Bank 2004. április 30-án, a csatlakozás alkalmából - az 5000 forintos ezüstérme mellett - 50 000 forint névértékű arany emlékpénzérmét bocsátott ki. A Papp László tervezte érme közepén a magyar csodaszarvas ábrázolása látható, amint átszökken az Európai Uniót jelképező tizenkét csillagból álló koszorún.

Az érme szinte színarany, finomsága 986 ezrelék és csupán 7000 darab készült belőle. Az 55 ezer forintos ár tartalmazza azt az 5000 forintot, amit az MNB a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének ad.

A péntek délután indult el az a kamion, amely utoljára fizet vámot Magyarország nyugati határán.

A szlovén, szlovák és osztrák teljes hosszán a határátkelők jelképes lebontásával ünneplték az uniós csatlakozást.

A Vér és Becsület a függetlenséget siratja

A Vér és Becsület egyesület és a Lelkiismeret '88 Csoport Budapesten a Bikás téren egy koporsót ravatalozott fel, mely "az ország függetlenségének elvesztését jelképezi".
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok