2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Visegrád-díjat alapítottak a V4-ek

2004. november 12.
Nemzetközi Visegrád-díjat alapítottak a visegrádi országok kulturális tárcáinak vezetői a sárospataki várban tartott kétnapos tanácskozásukon - jelentette be Hiller István az eseményt követő sajtótájékoztatón csütörtökön.

Közép-Európa kulturális együttműködésében sokat tett és jelentős eredményeket elért személyiségek részesülhetnek majd az elismerésben - mondta a magyar kulturális miniszter a sorrendben tizenkettedik ilyen találkozó után.

Biztos vagyok abban, hogy a térség jelentős és nagy presztízsű díja lesz a Nemzetközi Visegrád-díj - tette hozzá. A kétnapos tanácskozáson Szlovákiát Rudolf Chmel miniszter, Csehországot Petra Smolikova miniszterhelyettes, Lengyelországot Maciej Klimczak miniszterhelyettes képviselte. Megfigyelőként részt vett Szlovénia képviselője is.

A sajtótájékoztatón Hiller István azt mondta, hogy a visegrádi együttműködés legerősebb pillérje a kultúra, a kulturális együttműködés. A miniszter szólt arról, hogy Magyarországon a 2004-es esztendő Balassi Bálint emlékéve.

"Szeretném megköszönni Szlovákiának, Csehországnak és Lengyelországnak, hogy Balassi életéről, munkásságáról megemlékeztek, közös kiadványok jelentek meg, a szlovákiai Zólyomban emléknapot tartottak Balassi tiszteletére, Krakkóban kiállítás nyílt. Ez is mutatja, hogy múltunk közös" - tette hozzá.

Rudolf Chmel, Petra Smolikova és Maciaj Klimczak egyaránt azt emelte ki, hogy a kultúrák különbözősége érték, amit meg kell tartani. Ugyanakkor van értelme a tapasztalatcserének, az együttműködésnek, közös álláspontok megfogalmazásának.

Szlovákia minisztere külön kiemelte, hogy a jövőben a kultúra lesz jószerivel az egyetlen terület, amely megőrzi autonómiáját. "A visegrádi együttműködés az eltelt időszakban kritikus éveket is átélt, a kultúra volt az, amely mindig a víz felett tartotta a négyek kapcsolatát" - jegyezte meg.



A találkozó résztvevői megbeszélésük végén kommünikét írtak alá, abban egyebek mellett szorgalmazzák a Visegrádi Könyvtár című szlovák projekt és a Zene a Visegrádi országokban című lengyel projekt véglegesítését. Jóváhagyták a csoport országaiban élő fiatal iparművészek közös kiállítása című magyar projektet és megegyeztek a közgyűjtemények műtárgyai és dokumentumai digitalizálásának kérdéseiről is.

Hiller István közölte, a V4-ek kulturális miniszterei legközelebb 2005 tavaszán, Szlovákiában találkoznak.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok