2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

15 éves a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ

2005. november 14.
Az 1990-ben nyílt intézet koncerttel ünnepli az évfordulót: Bartók-, Kadosa- és Dohnányi-darabokat játszik Dobos Kálmán (cselló) és Réti Balázs (zongora). A koncert előtt beszédet mond Schneider Márta és Hans Gerorg Koch helyettes államtitkárok, köszöntőt mond Christian U. Steger, a Német Városok és Önkormányzatok Szövetsége ügyvezetője, a stuttgarti székhelyű Német-Magyar Társaság elnöke.

Az intézet honlapja tájékoztatása szerint Dobos Kálmán a Budapesti Rádiószinfónikusok csellistájaként kezdte pályafutását, majd a Klagenfurti Rádiózenekar szólóistája lett. Tíz éven át tagja volt a stuttgarti Pfeifer Quartettnek, ezzel egyidőben koncertezett bel- és külföldön. A spanyol és a svéd rádió, a TV Barcelona, a WDR, az SDF, az SWF es az ORF számos hangfelvételt készített vele.

Réti Balázs Budapesten született, tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Jelenleg az egyetem zongoratanszékének tanára. 1999-2001 között Fischer Annie ösztöndíjas. Számos nemzetközi verseny díjazottja (pl: 1996 Dublin; 1997 Scheveningen; 1997 Bordeaux). Rendszeresen koncertezik szerte Európában, az Egyesült Államokban és a dél-amerikai kontinensen.

A stuttgarti kulturális intézet története

Egy 1987-ben meghozott, majd 89-ben kiegészített és aláírt német-magyar kormánymegállapodás alapján 1990-ben nyitották meg az intézetet.

Azóta négy igazgató Kalász Márton, Kishegyi Viktória, Szolnoki Vera és 2001 szeptemberétől Kurucz Gyula saját elképzelései szerint alakította a mára tartományszerte ismert és elismert intézményt. Minden igazgatónak figyelembe kellett azonban venni Baden-Württemberg sajátos adottságait. Egyrészt a szokatlan rokonszenvet Magyarország iránt. Másrészt az 1947-ben kitelepített, mintegy 200.000 hazai német kettős kötődését és állandó kapcsolattartását a néhai szülőfölddel. Harmadrészt a több tízezernyi magyar emigráns beépülését a helyi társadalomba, önálló vagy a németekkel közösen szervezett kulturális egyesületét. Végül pedig - az előzményekből adódóan - mintegy száz, valóban aktív kapcsolatokat ápoló testvérváros hálózatát.

A tizenkét év alatt fokozatosan épült ki az intézet adatbázisa, jött létre kiterjedt kapcsolatrendszere a kultúra terén, a tartomány kormányával és intézményeivel. A millenniumi év nagyszabású rendezvényei tovább gyarapították a ház és hazánk jó hírét.

Az utóbbi időben a változatlanul színvonalas művészeti bemutatkozások mellett egyre tágabb spektrumban mozog az intézet - programjaiba beépül a környezetvédelem, a kapcsolattörténet, az orvostörténet, tudománytörténet, az innováció, a magyar szabadalmas közös értékesítése egészen a magyar kutatási politikai koncepció itteni ismertetéséig. Az intézet igyekszik egyre jobban összehangolni munkáját a berlini, a bécsi Collegium Hungaricum-al és a müncheni hungarológiai központtal, és kiterjeszteni működését ez egész délnémet területre. Persze Baden-Württemberg tartomány kultúrával való ellátása is igen komoly feladat, hiszen a 10,5 millió lakosú terület történelmileg három egységből szervesült eggyé 50 éve s ezért 6-8 "kulturális fővárosa" van, mind önálló kultúrpolitikával és érdeklődő, hatalmas felvevő piaccal.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok