2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Aláírták az "Emlékezés és Szolidaritás" Európai Hálózata létrehozásáról szóló nyilatkozatot

2005. február 3.
Varsóban négy ország képviselői - Lengyelország, Németország és Szlovákia kulturális miniszterei, valamint magyar részről Vass Lajos politikai államtitkár - aláírták az "Emlékezés és Szolidaritás" Európai Hálózatának létrehozásáról szóló nyilatkozatot.
Az aláíró kulturális miniszterek balról jobbra: Waldemar Dabrowski (Lengyelország), Christine Weiß (Németország), Rudolf Chmel (Szlovákia), Vass Lajos politikai államtitkár (Magyarország)
Az aláíró kulturális miniszterek balról jobbra: Waldemar Dabrowski (Lengyelország), Christine Weiß (Németország), Rudolf Chmel (Szlovákia), Vass Lajos politikai államtitkár (Magyarország)

A nyilatkozatot aláíró országok kinyilvánítják szándékukat az "Emlékezés és Szolidaritás" Európai Hálózatának alapítására, melynek elsődleges célja a 20. századi európai történelem árnyoldalainak feldolgozása és bemutatása, a közös európai emlékezéskultúra, valamint a résztvevő nemzetek közti bizalom és baráti kapcsolatok erősítése. A Hálózat legfontosabb törekvése a 20. század - mint háborúkkal, diktatúrákkal, elnyomással, kitelepítésekkel és elűzésekkel, és a civil lakosság szenvedéseivel teli század - történetének kutatása, dokumentálása, illetve az ismeretek terjesztése.



Mindezekre az egyes országokban megfogalmazott kezdeményezések, már működő intézmények, kutatóhelyek és emlékhelyek közti kapcsolatok erősítése, a tudományos erőfeszítések összehangolása, valamint közös kutatási és oktatási projektek, konferenciák, kiállítások, kiadványok és egyéb tevékenységek támogatása és finanszírozása teremthet lehetőséget. A Hálózat szoros együttműködésre törekszik az Európai Unió és az Európa Tanács intézményeivel, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel, és nyitott további országok csatlakozása iránt.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok