2020. szeptember 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Alapítvány a civilizációk szövetségéért

2005. május 31.

A Suzanne Mubarak asszony védnöksége alatt megtartott hivatalos megnyitót az Európai Unió Miniszterek Tanácsának Elnöksége szervezte, amely testületet Octavie Modert kulturális, felsőoktatási és kutatási államtitkár képviselte. - Lépjünk fel mindenfajta szélsőségesség ellen, és utasítsuk el az idegengyűlöletet, az iszlám-ellenességet és az antiszemitizmust - szólította fel Modert asszony a Bibliotheca Alexandrina nagytermében összegyűlt hallgatóságot. - Utasítsuk el a "civilizációk összecsapásának" téveszméjét; állítsuk vele szembe annak pozitív antitézisét, a "civilizációk szövetségét", és bizonyítsuk be, hogy a párbeszéd bármely formája hatékonyabb módszere a konfliktusok megelőzésének.

Az Európai Unió külkapcsolatokért felelős főbiztosa képviseletében Eneko Landaburu főigazgató hangsúlyozta az Alapítvány alexandriai helyszínének "szimbolikus jelentőségét", mivel a gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező kikötőváros maga is a különböző kultúrák közötti párbeszéd jelképe. Az egyiptomi kormány képviselője, Farouk Hosny kulturális miniszter rámutatott, hogy Alexandria "a tudás középpontjában" fekszik, s hogy az ősi alexandriai könyvtár felújítása Egyiptom elkötelezettségét tükrözi a világ békéje és a kultúrák egymás mellett élésének ügye iránt.

Leila Freivalds svéd külügyminiszter-asszony kiemelte, hogy Európa, Észak-Afrika és a Közel-Kelet népei között "nincsenek akkora különbségek". - Meg kell ismernünk egymást, és tanulnunk kell egymástól - mondta.

Az Alapítvány a 35 partner ország (25 európai uniós tagállam és 10 mediterrán partnerük) által együttesen finanszírozott Euro-mediterrán Partnerség első közös intézménye, melynek székhelye a Földközi-tenger déli partján fekszik. A házigazda szerepét az Alexandriai Könyvtár és a Svéd Intézet együtt látja el. Az Alapítvány fő célja, hogy a párbeszéd és az együttműködés elősegítésével közelebb hozza egymáshoz a térség északi és déli népeit.

A háromnapos megnyitó eseményen a 35 partner országból több mint 80 civil szervezet tagjai gyűltek össze; ezek a szervezetek a régiószerte kialakulóban lévő nemzeti hálózatokhoz tartoznak. A 35 kormány 70 képviselője továbbá külön találkozókon intenzív tárgyalásokat folytatott az Alapítvány programjairól és eljárásairól.

Az "Egység a sokszínűségben" témában rendezett értelmiségi fórumra a nyitó ünnepség második napján került sor. Az Alapítvány tanácsadói testületének tagjain kívül a résztvevők között volt a marokkói Assia Bensalah Allaoui és az algériai Malek Chebel is. Ők mindketten az Euro-mediterrán Partnerség legfelsőbb tanácsadói csoportjának tagjai, akiket az Európai Bizottság korábbi elnöke, Romano Prodi nevezett ki 2003-ban.

Allaoui asszony hangsúlyozta, hogy Európának "sokat kell tennie kulturális sokféleségének elfogadása érdekében". Az egyiptomi Hoda El Sadda arra mutatott rá, hogy ha az Alapítvány a kultúrák közti párbeszédet sikerre akarja vinni, foglalkoznia kell a különösen a dél-mediterrán térségben a kormányzati megszorításokból fakadó és "az emberi érintkezést gátló súlyos akadályokkal".

Április 20-án este rendezte meg az Alapítvány az Euro-mediterrán szabadtéri világzenei fesztivált a Qait Bey erődnél, amely a régi alexandriai világítótorony - az ókori világ hét csodájának egyike - helyén épült. A térség minden részéből érkezett zenészek olyan dallamokkal szórakoztatták a közönséget, amelyek már több évszázada gazdagítják az euro-mediterrán régió közös kulturális hagyományait, a fellépők között szerepeltek hazai roma zenészek is.

Első alkalommal nyílt alkalmuk a szegényebb alexandriai fiataloknak is ellátogatni egy nemzetközi zenei fesztiválra, hiszen a koncert ingyenes volt. Az Alapítvány számára a zene és a képzőművészet a kultúrák közti párbeszéd fontos elemei.

Az Euro-mediterrán Partnerséget 1995-ben hozták létre Barcelonában. A Barcelonai nyilatkozat hangsúlyozza a kulturális és vallási sokféleség biztosításának szükségességét. Tíz évvel később, 2005. március 14-én Kairóban az első Euro-mediterrán Parlament üdvözölte az Anna Lindh Alapítvány programját. Kiemelte, hogy az alapítvány szerepe "felszámolni az előítéleteket és sztereotípiákat, erősíteni a pluralizmust és a "Másik" tiszteletét, közvetíteni az euro-mediterrán térség közös örökségét, valamint elmélyíteni a civil társadalom és a nem kormányzati szervezetek a fejlesztés, a modernizáció, a reformok, valamint a kölcsönös megértés és tisztelet érdekében végzett munkáját.

Az Anna Lindh Alapítvány hazai hálózatának egyik vezető intézménye az NKÖM. A közeljövőben megjelenik a KultúrPont Iroda és az NKÖM közös tájékoztató kiadványa "Kultúra és az Euro-mediterrán Partnerség" címmel, melynek nem csak az a célja, hogy bemutassa a Partnerség fő irányvonalait, hanem az is, hogy ismertessen néhány euro-mediterrán programot, melyekbe a jövőben magyar partnerek jelentkezését is várják.

Az alapítvánnyal kapcsolatban bővebb információ: www.euromedalex.org


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok