2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Alsó-szászországi vezetők látogatása a kulturális minisztériumban

2005. április 4.
Alsó-szászországi vezetők látogattak a kulturális tárcához: Bozóki András miniszter hivatalában fogadta Jürgen Gansaurert, a tartományi parlament elnökét és Bernd Busemannt, Alsó-Szászország kulturális miniszterét.
Bozóki András, Jürgen Gansaurer és Bernd Busemann
Bozóki András, Jürgen Gansaurer és Bernd Busemann

Bozóki András kulturális miniszter hivatalában fogadta Jürgen Gansäurert, Alsó-Szászország Tartományi Parlamentjének elnökét, valamint Bernd Busemannt, Alsó-Szászország kulturális miniszterét. A találkozón részt vett Gulyás Kálmán egyházi ügyekért felelős címzetes államtitkár is. Bernd Busemann a megbeszélésen tájékoztatta magyar kollegáját arról, hogy 1,2 millió általános és középiskolás gyermek oktatási helyzetével foglalkozik. Ezen kívül az ő feladatkörébe tartozik az emlékhelyek ápolása és az egyházi terület is. A magas rangú német vezetők elmondták, látogatásuk oka elsősorban az, hogy megemlékezzenek a II. világháború szörnytetteiről, találkozzanak azzal a még élő néhány magyar túlélővel (47 fő), akik 1945. április 15-én megélhették a Bergen-Belsen-i koncentrációs tábor felszabadítását.

Bernd Busemann elmondta Bozóki Andrásnak, hogy működik egy ala-pítvány, amely április 15-ére a világ minden részéről a még élő egykori elhurcoltakat (köztük a 47 magyart is) meghívják Bergen-Belsenbe. Terveik szerint alapkövet tesznek majd le az egykori tábor területén, ahol egy Dokumentációs Központot építenének. Busemann továbbá elmondta, hogy szeretnék, ha az alapítvány kuratóriumának lenne magyar tagja is, akit a 47 túlélő közül kérnének fel.

Bozóki András megállapodott Bernd Busemannnal abban, hogy a Páva utcai Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékhely szakmai segít-séget nyújt majd a leendő Bergen-Belsen-i Dokumentációs Központ-nak.

Jürgen Gansäurer és Bernd Busemann személyesen találkozott a 47 magyar túlélővel a MAZSIHISZ székházában.

A budapesti német nagykövetség tájékoztatása szerint a tartományi parlament elnöke és a kulturális miniszter találkozik Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével és Magyar Bálint oktatási miniszterrel.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok